Zdravotné poistenie

anaj_janka
28. sep 2024

Prosím Vás - dcéra má diagnostikované HIT - histaminovú intoleranciu. Volali mi z poisťovne Union (na prestúpenie),že oni všetky tieto potraviny, ktoré sú na predpis, preplácajú. Mne sa to však nechce zdať - lebo predpisy od lekárov (gastroenterológ),čo viem sú len na celiakiu, oni nepredpisujú na HIT. Ale ak predpisujú tieto potraviny a aj preplácajúa je to zaujímavé pre mňa.
Vy čo máte HIT - poraďte. Všetko ťaháte sami alebo vám poisťovňa niečo prepláca? Vďaka za odpoveď.

mamina7070
28. sep 2024

HIT nie je uznana ako diagnoza a tam ani nie su specialne potraviny len sa niektore bezne potraviny obmedzuju napr kysla kapusta paradajky kazdy si musi najst co mu robi zle toto je variabilne

su len doplnky na spracovanie histanimu ako daosin ale ten nie je preplacany

anaj_janka
autor
28. sep 2024

@mamina7070 rozumiem čo píšeš,ale je to také zamotané. My musíme aj celuaticke potraviny. Možno sú rôzne záťaže HIT.
Nepoznám histaminika, ktorý môže bežné pečivo, z gastro výsledky ukážu - že môžu, ale v reále nemôžu. Takto poznám v mojom okolí 8 ľudí. Celiakia vychádza z vyšetrí v čier, to je iné ochorenie.
Pisem len preto, že u nás to nie je o obmedzovaní niektorých potravín. Sama sa učím a zisťujem, pokiaľ sa s tým človek nestretne ani veriť nechce,ako to zaťažuje. Dik za reakciu. Maj pekný deň.

mamina7070
28. sep 2024

@anaj_janka pisala si v prvom prispevku o HIT a na ten speci potraviny nie su a uz vobec nie na predpis a preplacane poistovnou opakujem sa ale HIT nie je oficialna diagnoza
na celiakiu samozrejme speci potraviny na predpis su a su preplacane

anaj_janka
autor
28. sep 2024

@mamina7070 áno jedná sa oficiálne o potvrdené HIT, ale celiakia z čier jej nevyšla. Avšak v reálnom živote nemôže klasické potraviny, iba tie celiaticke (tak to majú aj tí ostatní známy).

Oficiálna diagnóza to je,ale nemáš žiadnu pomoc, tak ako v prípade iných ochorení (celiakia, cukrovka, že poisťovňa poskytuje urcitú výpomoc). Preto keď mi volali,že Union niečo preplatí tak ma to zaujalo.
Neviem ako to celý kolobeh presne funguje. 🙂🙂

petronelag
28. sep 2024

A poisťovňa, v ktorej ste teraz tieto potraviny neprepláca?

mamina7070
28. sep 2024

ja mam HIT roky a mam velmi nizke hladiny a ziadna poistovna nepreplaca potraviny na HIT iba na celiakiu po riadnom potvrdeni diagnozy
na diabetes tiez potraviny nepreplacaju ale ak si na intenzifikovanej inzulinoterpaii atd mas narok na prispevok na stravovanie (plus podmienka prijmu

samozrejme mozes varit bezlepkovo ale
potraviny si kupujes sama

mamina7070
28. sep 2024

@anaj_janka tak ako ti dala linku
@rozculena je to len na potraviny a lieky z kategorizacneho zoznamu a tam
nic na HIT nie je a na celiakiu cam ziaden lekar tiez nic nepredpise lebo nemate ju diagnostikovanu

rozculena
28. sep 2024

@mamina7070 ja nemám diagnostikované nič,ja som len dala link na union

aliziana
28. sep 2024

@rozculena ano, "mamina" hovori, ze Ty si dala link

anaj_janka
autor
28. sep 2024

@rozculena áno, ale ak lekári nepredpisujú tieto potraviny na HIT tak nemám nárok.
A to práve neviem.
Lebo ani niektoré sirupy na kašeľ nie sú kategorizované - čiže ti ich doktor nepredpise a sám si ich kúpiš.
Smie lekár predpísať? Volala som doktorke,ale nič som sa nedozvedela.
Tak ja len ako to ostatní riešia.
Snáď sa jej to časom upraví

anaj_janka
autor
28. sep 2024

@petronelag nie. Máš túto diagnózu a ostatné je na tebe (predpisu lieky- probiotiká). Toto nie je ako celiakia, ale HIT sa snáď rokmi trocha upraví.

anaj_janka
autor
28. sep 2024

@mamina7070 a stále držiš diétu, smeruje to k lepšiemu? 🙂

slavomira236
28. sep 2024

@anaj_janka hit nieje diagnoza .nic ti na nu nikto nepredpise. Dcerka ma hit uz 5rokov. Mala aj nabeh na celuakiu hranicne hodnoty. Robilu jej feneticke testy kde sa celiakia nepotvrdila. Pri hit kazdemy robi zle nieco ine to si musis odpozorovat dietov ako pri kojencovi postupne zavdzat potraviny a sledovat reakciu tela. Zaroven denne kontrolovat orisun histaminu. Dibre je uzivat probiotika to ti nepreplati ziadna poistovna pyrodixin quercetin(znizuje mnozstvo histaminu)..plus dcerka brala aerius dkhodobo koli ekzemom zihlavkam..

monika4487
28. sep 2024

No ja mam HiT, laktozovu a fruktozovu intoleranciu a to mam vysoke hodnoty u kazdej. Ani jedna intolerancia nie je uznana ako diagnoza. Iba celiakia. Cize si mesacne riadne vela platim za enzymi, kedze ja bez nich nemozem zjest skoro nic.

anaj_janka
autor
1. okt 2024

Tie čo máte HIT, jedávate normálne lepkove potraviny? Ďakujem.
Je tu aspoň jedna osoba,čo má HIT a nemusí celiatické potraviny?