Zdedila som ornú pôdu v extraviláne. Musím podať daňové priznanie?

10. apr 2024

Zdedila som ornú pôdu ktorá sa nachádza v extraviláne. Je potrebné podať daňové priznanie?

katkaseiner
10. apr 2024

ja som laik, ale podla mna treba len danove ak si kupila a do isteho casu predala so ziskom...na darovane sa to nevztahuje...plus tam nieco zavazi kolko mal tie pozemky pred smrtou ten clovek (kolko rokov)

autor
10. apr 2024

@katkaseiner tak to presne neviem, ale asi dlhší čas...
získala som ich v dedičskom konaní.

katkaseiner
10. apr 2024

jasne chapem, to by sa dalo zistit na katastri kolko ich vlastnil...kazdopadne ak ich neides predavat tak zatial nic (muz dedil pred nejakym casom po rodicoch dom, my sme ho aj hned predali a nemuseli sme podavat danove kedze majitelmi boli cez 20rokov)

autor
10. apr 2024

@katkaseiner sa mi zdá že rozprávame o dvoch rôznych veciach...😉

zalka
10. apr 2024

Autorka, daňové priznanie k nehnuteľnosti podavas má obci do 3 m od zdedenia nehnuteľnosti aby ti obec vedela vyrubiť daň z nehnuteľností.

autor
10. apr 2024

ďakujem všetkým za odpovede... som myslela že sa podáva len ak je v intraviláne...

zalka
10. apr 2024

Nie podáva sa vždy...podas raz a potom ti chodia každý rok dane.
Samozrejme výška záleží od typu nehnuteľnosti.

andaluzia12
10. apr 2024

Daňové priznanie za daň z nehnuteľnosti sa podáva do 31.1. nasledujúceho roka. Čiže ak si pôdu zdedila poviem príklad 10.7.2023, podávaš daňové priznanie k 31.1. 2024. Ak je pôda užívaná na poľnohospodárske účely, daň za ňu platí subjekt, ktorý ju užíva (napríklad poľnohospodárske družstvo).

zalka
10. apr 2024

@andaluzia12 mýliš sa, to platí pre kúpu. Pre zdedenie je tam lehota 3m... samozrejme nestrielaju keď človek poda neskôr.

mk1111111111
10. apr 2024

@andaluzia12 zalka ma pravdu, pri dedicstve sa necaka na bezne DP

Lehota sa pocita od zapisu do katastra na dedica, aspon myslim, ak sa mylim, @zalka, prosim, oprav ma

melanta
10. apr 2024

@katkaseiner to, čo ty píšeš, je daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti. Ale každý vlastník nehnuteľnosti je povinný raz ročne platiť daň z nehnuteľnosti obci.

andaluzia12
10. apr 2024

@zalka teraz čítam na nete, že nemáš pravdu ani ty ani ja, uvádzajú povinnosť podať DP do 30 dní po vzniku daňovej povinnosti, t. j. od právoplatnosti rozhodnutia

mk1111111111
10. apr 2024

@andaluzia12 jj 30 dni je to, aj sa mi zdalo, ale @zalka sa zvycajne nemyli, tak som neprekontrolovala

katkaseiner
10. apr 2024

@melanta ano mas pravdu, zmylila som sa, ospravedlnujem sa

zalka
10. apr 2024

@andaluzia12 nepamätala som si presne...a uviedla si ten termín na správne číslo.

katulienocka999
10. apr 2024

Ornú podu aj obrabas? Ja tak mam tiež ale ma ju v prenájme družstvo ktoré už toto rieši všetko okolo a ja nemusím nič,mne potom vyplaca každý rok najomne

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz