Zdedila som ornú pôdu ktorá sa nachádza v extraviláne. Je potrebné podať daňové priznanie?
@katkaseiner tak to presne neviem, ale asi dlhší čas...
získala som ich v dedičskom konaní.
jasne chapem, to by sa dalo zistit na katastri kolko ich vlastnil...kazdopadne ak ich neides predavat tak zatial nic (muz dedil pred nejakym casom po rodicoch dom, my sme ho aj hned predali a nemuseli sme podavat danove kedze majitelmi boli cez 20rokov)
@katkaseiner sa mi zdá že rozprávame o dvoch rôznych veciach...😉
Autorka, daňové priznanie k nehnuteľnosti podavas má obci do 3 m od zdedenia nehnuteľnosti aby ti obec vedela vyrubiť daň z nehnuteľností.
ďakujem všetkým za odpovede... som myslela že sa podáva len ak je v intraviláne...
Nie podáva sa vždy...podas raz a potom ti chodia každý rok dane.
Samozrejme výška záleží od typu nehnuteľnosti.
Daňové priznanie za daň z nehnuteľnosti sa podáva do 31.1. nasledujúceho roka. Čiže ak si pôdu zdedila poviem príklad 10.7.2023, podávaš daňové priznanie k 31.1. 2024. Ak je pôda užívaná na poľnohospodárske účely, daň za ňu platí subjekt, ktorý ju užíva (napríklad poľnohospodárske družstvo).
@andaluzia12 mýliš sa, to platí pre kúpu. Pre zdedenie je tam lehota 3m... samozrejme nestrielaju keď človek poda neskôr.
@andaluzia12 zalka ma pravdu, pri dedicstve sa necaka na bezne DP
Lehota sa pocita od zapisu do katastra na dedica, aspon myslim, ak sa mylim, @zalka, prosim, oprav ma
@katkaseiner to, čo ty píšeš, je daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti. Ale každý vlastník nehnuteľnosti je povinný raz ročne platiť daň z nehnuteľnosti obci.
@zalka teraz čítam na nete, že nemáš pravdu ani ty ani ja, uvádzajú povinnosť podať DP do 30 dní po vzniku daňovej povinnosti, t. j. od právoplatnosti rozhodnutia
@andaluzia12 jj 30 dni je to, aj sa mi zdalo, ale @zalka sa zvycajne nemyli, tak som neprekontrolovala
@melanta ano mas pravdu, zmylila som sa, ospravedlnujem sa
@andaluzia12 nepamätala som si presne...a uviedla si ten termín na správne číslo.
Ornú podu aj obrabas? Ja tak mam tiež ale ma ju v prenájme družstvo ktoré už toto rieši všetko okolo a ja nemusím nič,mne potom vyplaca každý rok najomne
ja som laik, ale podla mna treba len danove ak si kupila a do isteho casu predala so ziskom...na darovane sa to nevztahuje...plus tam nieco zavazi kolko mal tie pozemky pred smrtou ten clovek (kolko rokov)