Zdedenie dlhov po otcovi - refinancovanie pôžičky

huterika
4. jún 2016

Ahojte,

Vedel by mi niekto objasnit ako je to s dedenim dlhov po rodicoch? Kolko generacii sa da dlh odmietat? Ak je moj otec zadlzeny a nezvladne dlhy splatit pocas svojho zivota, mozem vsetko odmietnut? aj dlhy aj dedicstvo? A co moje deti a vnucata?
Moja dalsia otazka sa tyka refinancovania pozicky.... Otec si pozical peniaze v TATRA banke s urokom 18% a treba co najskor splatit, pretoze suma sa velmi rychlo navysuje a navyse si nevie zohnat pracu, kedze ma zdravotne problemy a Dr. mu nechce povolit pracu na 3smeny. Neviete poradit, v ktorej banke ci inej institucii s vyhodnejsim urokom by mu vedeli pozicat financie na splatenie tejto nevyhodnej pozicky v TATRA banke?

sissy27
4. jún 2016

@huterika s refinancom treba osloviť jednotlivé banky, pri 18% úroku je to výhodnejšie asi kdekoľvek... otázka je, či mu to schvália, keď nemá pravidelný príjem...
čo sa týka dedičstva - môžeš ho odmietnuť, ale celé, teda nedá sa vybrať, že len dlhy odmietneš a majetok si necháš... dlhy sa dedia len do výšky majetku a tvojich detí a vnúčat sa to už absolútne týkať nebude, dedičstvo neprechádza generáciami...

huterika
autor
4. jún 2016

@sissy27 ano to je mi jasne ze odmietaju sa aj dlhy aj majetky.. aj tak co sa tyka majetku vtomto pripade nie je co odmietat, nic v podstate nevlastni okrem tych dlhov. Ved prave to je to, ze kde mu schvalia refinancovanie bez pravidelneho prijmu ☹ Keby niekto vdel o banke, ktora nevyzaduje dokladovanie prijmu..

sissy27
4. jún 2016

@huterika myslím, že taká banka neexistuje, resp. dá sa to v banke, kde máš vedený účet a zároveň ti tam chodí aj dostatočný obnos peňazí... ale ako novému klientovi ti určite nikto nedá úver len tak na čestné slovo... veď zober úver na seba ty a nech to spláca tebe...

huterika
autor
4. jún 2016

@sissy27 prave tato pozicka je v banke kde ma vedeny ucet. Preto velmi nerozumiem, preco je ten urok taky vysoky .. zrejme neviem vsetko. Mna osobne nepoziadal o pomoc, (ego, hrdost..?!), no snazim sa aspon zistit ake su moznosti. Zrejme si to bude musiet obchodit a popytat sa sam. Dakujem za tvoje rady 😉

sissy27
4. jún 2016

@huterika no záleží, aký typ úveru si bral...ale možno by stálo za to, aby priamo v banke požiadal o zníženie úroku... tým, že si máš zobrať úver na seba, som si tak trošku chcela "rypnúť" (neber to v zlom 😉 ) - ak vieš, že je otec bez príjmu a nevedel by ti to splácať, išla by si do toho? ak nie, tak prečo by to robila nejaká banka...

monilik
4. jún 2016

@huterika ahoj, k tomu uveru, treba skusit pochodit banky a pozistovat, ale ako prve by som isla do tej banky kde ma uver a popytala sa na moznosti zníženia splatok, odlozenia splacania a pod. s bankou sa väčšinou da dohodnúť pretoze oni sami maju zaujem aby im bol dlh splateny, pokiaľ ma otec momentálne problem so splácaním mozno by sa to dalo ciastocne poriesit aj takymto sposobom... zase záleží aj na tom, co to je za uver no a hlavne pozor na nebankovky.

botka3000
4. jún 2016

Dnes pri 1,5 percentných hypotékach je 18 percentná pôžička čistá zlodejina.
Treba zvážiť vyplatenie a zobratie si napr. hypoteky.

janka54321
5. jún 2016

Takto vysoky urok bude asi pri volitelnom precerpani...a nie pri bezucelovim uvere...v kazdom pripade to treba riesit v banke

liaka
5. jún 2016

Preco Vas to trapi ked ma viac dlhov (jeden hore-dole), a dedit nemate co? Nech si to dobojuje ako chce.

lillien11
5. jún 2016

@huterika Keď na to príde,skrátka odmietneš dedičstvo a padla,nič ďalej,dedičstvo po niekom neprechádza na ďalšie generácie v prípade odmietnutia - nemá čo prechádzať ,keď odmietneš .
A ku refinancu,resp.pôžičke - ak je zadĺžený a nemá ani dostatočný príjem,tak mu nikde nedajú žiadny úver ani nič... Presne ako napísala @sissy27 - ak mu chceš pomôcť,musíš zobrať peniaze akurát na seba.

maciatkolulu
5. jún 2016

@liaka zeby preto, ze je to jej otec?

evittam
5. jún 2016

@liaka Aby si nebola prekvapená - napríklad môže mať dlh na ZP a SP, býva vo vlastnom byte - pol na pol s manželkou - po smrti - buď sa byt predá-manželka môže ísť "pod most" a vyplatia sa dlhy na SP a ZP, alebo byt prejde na manželku a tá spláca dlhy na ZP a SP.......! Nie je to také jednoduché ako si to predstavuješ.

rodinkamm
5. jún 2016

@liaka na zaklade dlhov rodicov mozes prist o strechu nad hlavou. Mne ked zomrel otec museli sme odmietnut dedicstvo lebo mal vela dlhov. Este 2 roky po jeho smrti nam chodili domov papiere od exekutorov. Vsade sme museli poslat papier o pozastaveni ded. konania a umrtny list. A mama aj ked zije, so svojimi dlhmi nas skoro pripravila o byt, len kvoli tomu, ze mala u nas trvale bydlisko (lebo u nas nejaky cas byvala aj s otcom). Takze pozor na dlhy rodicov. Je to aj starost ich deti.

ajkava
5. jún 2016

@rodinkamm dlhy po rodičoch môžu byť len do takej výšky, aké je zanechané dedičstvo. Musí byť zachovaný majetok, ktorý je dedičovi vlastný a nie je z dedičstva. Teda ak má rodič dlh, ale dedičstvo žiadne, alebo minimálne, tak holt majú dlžníci smolu. Nemôžu si to vymáhať od pozostalého. Tiež môj ocino mal úver /nebudem rozpisovať čo a ako/, ale nezostalo po ňom zhola nič. My sme teda tým ako deti zasiahnutí neboli. V podstate nebankovka musí z takým niečím rátať.

ajkava
5. jún 2016

@huterika v tomto by som asi oslovila finančného poradcu. Ten osloví banky a vyberie podľa toho. Províziu si v podstate berie od banky, nie od klienta.