Dobrý deň, naskytla sa mi možnosť vypracovať popri RD jednu štúdiu za 2000 eur brutto (delili by sme si to na polovicu dve spoluautorky, ale dohoda by bola celá na mňa). Z tejto sumy by zamestnávatel odviedol daň 20%.
V nasledujúcom roku by som mohla využiť možnosť podať daňové priznanie a takto zaplatenú daň by mi daňový úrad mohol vrátiť ?? Nepredpokladám už žiadny ďalší príjem v tomto roku. Teraz sme vypisovali pre manželovho zamestnávatela žiadosť o ročné zúčtovanie jeho daní, tam uvádzal že manželka bola v predošlom roku 12 mesiacov na RD a nemala žiadny príjem, takže mu nejakú časť zaplatených daní vrátia (teda aspoň si tak myslím, "na manželku"). Ako by to potom bolo budúci rok? Musel by tam uviesť tento môj príjem a platiť zato o niečo vyššie dane ?. Je nejaký limit , ktorý sa v konečnom dôsledku nezdaní (daň sa odvedie, ale môže ju v nasledujúcom roku matka na RD dostať späť? )
Ďakujem za odpoveď.
ďakujem, myslím že som to pochopila...celkom sa mi to pozdáva 😉
prosim Vas mam dotaz k tejto istej teme, aky typ tlaciva DP si mam podat, A alebo B? A este prosim ake potvrdenie a od koho potrebujem kvoli manzelovmu zuctovaniu dane? Dakujem.
@marges, ak nebudeš mať žiadny ďalší zdaniteľný príjem v roku 2012 iba týchto 2000,- Eur, tak sa Ti po spacovaní daňového priznania vráti komplet 19% daň z príjmu, ktorú Ti zamestnávateľ strhne ako preddavok. keďže bude príjem nižší ako je nezdaniteľná čiastka na daňovníka v roku 2012 - 3644,74 Eur. rozdiel medzi touto sumou a Tvojmi príjmom si bude môcť ešte uplatniť na Teba manžel vo svojom daňovom priznaní. 😉