Zaplatená pôžička je stále vymáhaná

24. máj 2021

Dobrý deň. Dňa 11.7.2017 som si požičal hotovosť od kamarátky. Napísali sme zmluvu, nebola overená notárom. Splátky som jej chodil nosiť domov v hotovosti, tak to bolo uvedené aj na zmluve. Niekedy pri tom bol aj jej priateľ ako svedok. Ide o to, že som jej zaplatil všetky peniaze, ale nemám žiadny doklad, nikdy mi ani raz nedala žiadne potvrdenie a ja som to ani nežiadal. Veď načo keď sme boli kamaráti. Ale situácia sa zmenila, rozkmotrili sme sa a pred mesiacom mi prišli domov vymáhači s tým, že ma udala a chce po mne celú sumu znovu, od úplnej nuly aby som všetko vrátil. Ja som sa s nimi rozprával, napísali do papierov, že som celý dlh uhradil v hotovosti. A dnes mi prišla obsielka od advokáta čo robí rozhodcovský súd, že ma žaluje a chce celú sumu. Čo mám robiť? Som zúfalý :( . Ďakujem za každú radu.

draik
24. máj 2021

Kedy bola podľa zmluvy splatnosť jednotlivých splátok pôžičky a kedy bola splatnosť poslednej?

autor
24. máj 2021

@draik splatnosť splátok bola do 20. dňa v mesiaci a celú sumu som zaplatil jednorázovo v decembri 2020. Od vtedy sme neboli v kontakte , myslel som si, že je to vybavené.

nafka0483
24. máj 2021

Anonym: Takze splatky si chodil nosit domov, niekedy pri tom bol aj jej priatel, niekedy nie ateraz uz zrazu si zaplatil celu sumu jednorazovo? Tak co si potom chodil nosit postupne?

autor
24. máj 2021

@nafka0483 áno, každý mesiac jednu splátku. A jej priateľ bol niekedy pri tom, podľa toho ako mal smeny v práci.

autor
24. máj 2021

@nafka0483 splácal som od roku 2017 po 50 eur každý mesiac. Ale kvôli tomu, že sme sa nepohodli a rozhádali a stále mi písala a podobne tak som sa rozhodol to splatiť celé naraz. Zvyšné peniaze som zaplatil v decembri 2020.

ivanka12311
24. máj 2021

Mojej mame sa stalo niečo podobné zaplatené mala chcela ukončiť splácanie a zlatá pani na infolinke v Cetelem jej vraví že kdeže ešte 1900e že to za tie roky splácala len úroky a keďže niekoľko rokov sa to splácali navýšili sa..banda úžernicka....nikdy viac pôžičku a nikdy viac z Cetelem!👎

dada0902
24. máj 2021

Tak to asik nič s tým nenarobis keďže svedok býval jej manžel tým pádom budú držať spolu a budú sa tváriť ze si nič nedal takú hlúposť by som nikdy nespravila že dávať do ruky však tým pádom si nahratý bohužiaľ

nafka0483
24. máj 2021

Anonym: Ok, rozumiem. A ma ona dokaz o tom, ze peniaze pozicala? Nejaky doklad? Lebo tak ako ona hovori, ze si nesplatil jej ty mozes tvrdit, ze ved ona ti vlastne ani nic nepozicala, tak nemas co splacat.

bory195
24. máj 2021

Rozhodcovský súd, hmm. Myslím, že nič nenarobis, keď nie sú doklady, len to nechať tak, a čakať, ako sa to vyvinie, ísť, keď bude nejaké pojednávanie, dat si pozor, ak by prišiel platobný rozkaz, (podať odpor) a potiahnuť vec na dokazovanie. Možno to nepomôže ani tak, lebo sa bude ťažko dokazovať, ale minimálne je možnosť, ak je nejaké sms komunikácia alebo tak, dokázať aspoň niečo, resp. úmysel, zmenu vzťahov a podobne.

autor
24. máj 2021

@dada0902 veď práve , že držia spolu :( . Neviem čo mám robiť, veľmi som bol blbý, že som si nepýtal doklad. Už som raz všetko zaplatil a teraz to chce znovu, ja viem, že je to tvrdenie proti tvrdeniu ale iného svedka nemám.

rusalinka
24. máj 2021

Ak tá vaša zmluva nie je nijako overená, tak si môžeš presne takú istú vyrobiť aj ty, kde bude, že ona má splácať tebe a nech sa páči. Vymáhaj 😀

Edit: Prosím, nebrať toto ako relevantnú radu.

nafka0483
24. máj 2021

@ivanka12311 Uplne ina situacia. Tuto ma autor pozicku od sukromnej osoby, vtedy este kamaratky. Tvoja mama si vzala pozicku v nebankovke. Tam treba poriadne citat zmluvu, nielen pocuvat co oni narozpravaju.

nafka0483
24. máj 2021

@rusalinka Alebo si spisat taku istu, ze vsetko je splatene a ze ziadny dlh uz nie je, ze je vsetko vyrovnane.

autor
24. máj 2021

@rusalinka nie je overená, 22.9.2020 som jej napísal správu, že jej to vyrovnám v hotovosti a že to chcem mať z krku, ona sa mi vysmiala...

rusalinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
24. máj 2021

@draik
Skúste si prečítať moju otázku poriadne a odpovedať na ňu, inak sa Vám radiť nedá.

dada0902
24. máj 2021

@nafka0483 len oni asik tu zmluvu co si vytvorili o pôžičke aj podpísali a on keď si vytvorí kde zozenie jej podpis 😏

draik
24. máj 2021

@rusalinka
@nafka0483
Podobne, ako radíte, postupovali istí páni, vystupujúci pod menom Pavol Rusko a Marian Kočner, vo veci zmeniek. A boli za to odmenení 19 rokmi vo väzení. Tak opatrne, pretože znalec vie podpisy preskúmať. Zmluvu podľa zadania mali.

rusalinka
24. máj 2021

@draik akurát som išla písať, že som fakt zvedavá na tvoje odpovede, že čo sa v tomto dá robiť. Moju odpoveď upravím, aby naozaj nedošlo k nedorozumeniu a niekto ma nezobral za slovo 😀

dada0902
24. máj 2021

Budeš to mat veru zaujímavé je to aj na svedomí asik ju nehrizje keď sa takto chová

autor
24. máj 2021

@dada0902 veď práve, že nehryzie :( . Len to nejako nevidím ružovo, takto sa môžme naťahovať ešte roky.

autor
24. máj 2021

@dada0902 každopádne chcem na dopis od advokáta reagovať, nebudem sa schovávať, keď mám čisté svedomie

dada0902
24. máj 2021

Skúsiť určite môžeš aj keď sa ti to ťažko bude dokazovať nabudúce radšej cez účet tam máš vždy doklad a nejaké sms nemáš že idem ti doniesť splátku? Aspoň tu poslednú kde ta vysmial môžeš použiť

draik
24. máj 2021

Dopĺňam po čiastočnom uvedení faktov - Ak boli dohodnuté mesačné splátky, tak tie sa premlčujú v trojročnej lehote. Napríklad splátka, ktorá mala byť uhradená v auguste 2017, sa premlčala v auguste 2020. Ak do tej doby veriteľ nezačal vymáhať plnenie podaním návrhu na príslušnom orgáne, tak je potrebné vzniesť námietku premlčania, a toto premlčané plnenie nemôže byť veriteľovi prisúdené.
Inak je dôkazná povinnosť, že ste splácali, na Vás. Vy teda musíte preukázať, že ste plnili.
Predpokladám, že veriteľ má potvrdenie (dôkaz) o tom, že Vám pôžičku poskytol, teda, že ste fyzicky peniaze obdržali. Inak by bol v dôkaznej núdzi on.
Ak ide o vyššiu sumu (podľa splatnosti a splátok to na extrémne vysokú čiastku nevyzerá), zvážil by som angažovanie advokáta. Jedným chybným vyjadrením si môžte pozíciu zhoršiť.

nafka0483
24. máj 2021

@draik Ja som to nemyslela vazne, to bolo skor ironicke, urcite by som neradila sfalsovat si zmluvu a podpis.
Narazala som len na to ze ak oni nemaju na zmluve overene podpisy, tak ako ona dokaze, ze peniaze naozaj pozicala? Anonym nepise, ci ma nejaky dokaz, ze peniaze naozaj odovzdala a na sude by to predpokladam, musela dokazat ona.

draik
24. máj 2021

@nafka0483
Nežartoval by som vo vážnych témach. V takýchto záležitostiach sú totiž ľudia často vykoľajení a náchylní veriť jednoduchým riešeniam, čo by znamenalo zhoršenie ich situácie. Podpisy úradne osvedčené byť nemusia; ak by niektorá strana spochybňovala svoj podpis, tak súd bude ako predbežnú otázku riešiť platnosť zmluvy, a to prizvaním znalca. Tadiaľto cesta nevedie, keďže podpisy sú zjavne pravé. Btw. ani osvedčený podpis na zmluve ešte neznamená, že je všetko ok.

nafka0483
24. máj 2021

@draik To je pravda, pardon, nenapadlo mi, ze by to niekto vzal vazne.

Trosku som prekvapena tym, ako je teraz autor "v nevyhode", pretoze aj ked nespomenul ziadny dokaz, ze peniaze mu odovzdane boli, aj ked maju len medzi sebou napisanu zmluvu bez overeneho podpisu, tak ho navstivili nejaki vymahaci. Netusim co za spolocnost by take nieco robila a on ma teraz problem dokazat, ze peniaze uhradil.

Na druhej strane som tu uz xkrat citala o situaciach kedy ludia peniaze pozicali, tiez mali len tak spisanu zmluvu - nevypracoval ju odbornik a nemali overene podpisy a mali obrovsky problem dostat svoej peniaze naspat. Dokonca dlznik priznal dlh v smskach, alebo mailoch, spisali dodatocne u notara aj uznanie dlhu a aj tak tahalai za kratsi koniec.

Ja sa v tom tak nevyznam, len viem, ze odbornici sa hned pytali na to ci zmluva bola spisana odbornikom a podpisy overene a ci je dokaz o tom, ze pozicka vlastne bola poskytnuta.

autor
24. máj 2021

@nafka0483 prišli ku mne vymáhači zo spoločnosti Patriot Group, mali na sebe uniformy, v rukách zmluvu a jej splnomocnenie, doma bola len manželka, ja som bol v práci, hneď mi volala, chlapom som vysvetlil, že dlh je zaplatený a na ich dohodu som napísal: sporujem dlžnú sumu tým, že som dlh uhradil v hotovosti. No a tým to haslo, až do teraz, kým mi neprišiel dopis od advokáta

autor
24. máj 2021

@draik ďakujem za každú radu, máte pravdu, som z toho vykoľajený , uznávam, že som bol blbý a nepýtal doklad o vyrovnaní ale tak takýto podraz by som nikdy ani nevymyslel :( ....

nafka0483
24. máj 2021

Ostavam v teme, lebo ma zaujima co dalej @draik poradi. Kedze ako pisem, velakrat som sa stretla s tym, ze ti co pozicali mali problem dostat svoje peniaze naspat a este som nikdy necitala taku radu, aby to postupili vymahacskej spolocnosti.