Zánik povinného zmluvného poistenia auta pre nezaplatenie

denisienkaf
19. jan 2015

Ahojte..velmi vas poprosim o radu.Mame auto poistene v Kooperative,uz dlho,poistku platime rocne.Minuly rok sme vsak zaplatili neskoro-6tyzdnov po termine,myslela som si,ze to bude v poriadku.LENZE...co cert nechcel,mali sme drobnu nehodu,zozadu do nas vrazilo auto,nam sa nic nestalo,skodu sme nemali,druhy ucastnik mal trochu poskodeny predny naraznik.Spisali sme zaznam o nehode,manzel vzal vinu na seba,dali sme to na poistovnu a dalej sme to neriesili..Toto sa nam stalo tri tyzdne po zaplateni poistky.Este sme si s manzelom hovorili,ze stastie,ze sme poistku stihli zaplatit.Toto bolo este 6.12.2014.Odvtedy sa nam nikto neozval,tak som myslela.ze je vsetko v poriadku.Dnes vsak-19.1.2015 mi prisiel list od Kooperativy,ze nasa poistka zanikla z dovodu nezaplatenia,este 28.10.2014!!!Ked som volala na ich call centrum,pani mi povedala,ze platba od nas im prisla 4.11.2014 a uz mi s tym neporadi-a zlozila mi telefon.Pride mi to,ako keby sa poistovna chcela vyhnut zaplateniu skody,ktoru sme sposobili,len mi pride nepochopitelne,preco nam to nedali skor vediet,vlastne teraz mame nepoistene auto,o com sme tri mesiace ani netusili!!!
Viete mi niekto poradit,ci sa s tym da nieco robit??

edita56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucy125
19. jan 2015

A navyše Kooperativa je banda zločincov,my sme mali poisteny prví byt na strašne draho a ked nam prevlhli steny tak nam povedali,že nemame vonkajšie mury poistene,boli sme rohovy byt a teda vonkajši mur nie je moj majetok,ale vnutorny mokry už hej,takže Kooperativu nikdy viacej.

philipha22
19. jan 2015

A este taka otazka.... manzel to z akeho dovodu zobral na seba???? Zalezi aj od dopr. situacie /tu nepopisujes/.. ale vo vseobecnosti je vinnik ten vzadu.... takze trosku si k tomu dopomohol tvoj manzel aj sam 😅

mamulienka30
19. jan 2015

@denisienkaf ked do neho vrazilo auto zozadu, tak bol na vine ten vzadu, lebo neprisposobil jazdu premavke a nedodrzal potrebny odstup. Preco to bral pre pana manzel na seba???? Mal zavolat policiu, spisat to a hotovo. Nic s tym teraz neurobis. Ak manzel na mieste nehody podpisal tomu cloveku nejake papiere o tom, ze je vinnik, tak si to zaplatite. Poistka zanikla z dovodu neplatenia. Co sa teraz da robit? Uzavriet inde novu poistku.

lipicano
19. jan 2015

@denisienkaf - sorry, ale niektori ludia su proste nepoucitelni a zda sa ze vy ste medzi nimi, spamataju sa az ked sa nieco stane...
1. ako už vyssie baby pisali, ak bol priebeh DN taky ako opisujes, je mozne ze dotycny sposobil skodu vam a nie vy nemu a dobre vas opinkal...ked ste spisali skodovu udalost a podpisali ste protokol, uz s tym vsak tazko nieco spravis...opatovane dokazovanie? resp. sudna cesta...ak to nebola velka skoda, neoplati sa. Nabudúce treba byt obozretnejsi.
2. poistenie zanika na 30. den nezaplatenia poistného, cize v case DN ste neboli zakonne poisteni. Teraz sa zrejme udeje to, ze poskodeny si uplatni skodu bud zo svojho havarijného poistenia a jeho poistovna bude od vas skodu vymahat, alebo ked nemal havarijnu poistku, odskodni ho Slov. kancelaria poistovatelov a ta to bude od vas vymahat. Ty jedine co mozes teraz urobit je napisat list do Kooperativy, aby ti vratili zvysnu cast zaplateneho poistného /strhnu ti vsak z toho sumu za ten jeden mesiac/ a bez zaroven do nejakej poistovne opat vozidlo poistit. A ta medzera, kedy nebolo vozidlo poistene, to tiez budes musiet doplatit aj s pokutou, to neskape....riesili to pred par rokmi obvodne urady, teraz to uz niekto iny riesi, nechce sa mi momentalne hladat kto...ozvu sa ti listom ze mas dolozit, kde bolo vozidlo od-do poistene

tilly
19. jan 2015

@denisienkaf oni to tak hajzli robia, je to bezne a zo zakona nemaju povinnost ta ani informovat, ani nic, najlepsie na tom je, ze ty mas povinnost uzatvorit nove poistenie v tej istej poistovni

tinushka13
19. jan 2015

A to vam neposlali žiadny doklad o ukončení PZO, resp. výpoveď zmluvy z dôvodu neuhradenia: Potom keď prijali platbu tak sa nezákonne obohatili o výšku poistného a platbu mali vrátiť. kooperativa sa teraz veru bránio plneniu akéhokoľvek poistenia z dôvodu krachovania. takže hľadá cestičky kade tade. ďalšia vec je, že keď vám vypovedajú PZP (mimo tej výpovednej doby zo zákona) tak ste povinný si opäť uzatvoriť poistenie v tej istej poisťovni. takže keď vám zmluvu zrušili mali ste mať novú zmluvu . ale určite by som riešila to že vám neoslali výpoveď zmluvy od 10/2014 a nechali si peniaze. čiže ak by sa nestala nehoda, tak by sa tvárili ako? im nevadio že majú na účte ročné poistné ktoré sa nedá spárovať so žiadnou zmluvou? tu niečo nehrá a iste by som to poriešila. To že manžel vzal vinu na seba už je pasé, aj keby bol na vinne ten druhý. s tým nič neurobíte. Ale treba riešiť uhradné poistné a dožadovať sa dokladovania penazí a výpovede.

frapper
19. jan 2015

danisienkaf Bolo by dobré,aby ste zašli na Kooperatívu a požiadali žiadankou o potvrdenie výpovede,kedy bolo poistenie ukončené a dôvod prečo. Jedno vyhotovenie si potvrdené pečiatkou a podpisom pýtajte pre seba.Ďalšiu žiadanku si podajte na vrátenie nespotrebovaného poistného.U nás v Allianz to poisťovňa o všetkom klienta informuje hneď po zrušení.Ešte k tomu novému poisteniu,toľko,že musíte ho uzatvoriť v tej istej t.j.v KOOPERATÍVE,pretože je to tak zo zákona. Do inej poisťovne môžete prejsť len 6 týždňovou výpoveďou-u Vás pripadá o rok 6 týždňou pred VD.Možno pre Vás by bolo najlepšie riešenie požiadať o reaktiváciu PZ,keď je tam to poistné a ešte ho nevrátili,ale to neviem,či poisťovňa vyhovie,treba sa len informovať osobne v poisťovni.

michalmakovnik
22. jan 2015

Z toho budete mat zopar problemov. Poistka vam zanikla z dovodu nezaplatenia. Ak budete chcieta mat auto znova poistene, tak zo zakona to musite spravit v poistovni, kde ste mali naposledy poistku uzavtovrenu. Ale poistovna vam tu uz neda super sadzbu zo zlavami, ale plnu-zakladnu sadzbu, ktora moze byt niekolkonasobne povodnej. Budete musiet uhradit skodu, lebo auto nebolo poistene. Dalej hrozi pokuta od statu zato, ze ste nemali uzatvorene PZP. Aj ked ju nedostanete teraz, pride s najvacsou pravdepodobnostou v najneskorsej zakonnej lehote. PZP je na prvy pohlad lacny a jednoduchy produkt, ale na druhej strane veeeeelmi komplikovany.