Zánik poistky a neuhradená suma

20. feb 2024

Ahojte, prosím Vás riešil už niekto niečo podobné? Od decembra som poistená v inej poisťovni, a v pôvodnej som dala výpoveď k 30.11.2023. Uhradila som poistné do konca roka, plus novú poistku, bolo to nákladné, lebo sme cela rodinka v jednej poistke . Z predošlej poisťovni mi prišlo, že až 12.2.2024 mi ukončia zmluvu. Vyplatila som teda ešte jeden mesiac ale za február som im neplanovala platiť uz nic, vedela som, ze kedysi ked clovek nezaplatil, nic sa nedialo a poistka zanikla bez okolkov. Dnes mi ale prislo, ze az nezaplatim tak to postupia externej inkasnej spoločnosti, no zle mi prišlo, nikdy sme si z nej nic ani neuplatnili za 3 roky co sme ju mali, ja viem asi nepodstatny udaj ale to vážne mozu dat exekutorovi ? Ďakujem

melanta
20. feb 2024

Áno, môžu. Aj v minulosti platilo, že ak nezaplatíš, nekončí ti daným dňom poistka. Poisťovňa ju ukončí a čas do kedy ju ukončí si povinná zaplatiť. Ak nezaplatíš, riešia to cez inkasnú spoločnosť a potom exekútora. Každá poistka má v podmienkach uvedené možnosti ukončenia. Mala si postupovať podľa nich. Alebo ísť do poisťovne, ukončiť ju tam a rovno by si zistila, dokedy musíš platiť. Nikdy, naozaj nikdy veci nefungovali tak, že prestanem platiť a bude vyriešené.

autor
20. feb 2024

@melanta dakujem, no ja som popravde fakt necakala, ze cely december, cely januar a este polovica februara sa to bude naťahovať , ked som podala ukoncenie 30.11.
:-/ takze vlastne to musim zaplatit :-/

macilaci
20. feb 2024

Nie ty si vyberáš kedy končíš poistku. Či životnú, či PZP, či dom - byt, či hocijakú. Máš poistné podmienky kde je aj výpovedná doba.
Ak sa rozhodneš, že platiť nebudeš tak poisťovňa má nárok na to obdobie kym poistka nezaniká pre neplatenie - tiež uvedené v PP a za to obdobie si bola aj krytá.

melanta
20. feb 2024

Presne ako napísala @macilaci ty si nevyberáš, kedy poistenie skončí. Výpovedná lehota a kedy skončí sa dočítaš v poistných podmienkach. Stačilo prečítať si podmienky, s ktorými si súhlasila a vyhla by si sa prekvapeniu.

jarka_black
20. feb 2024

Záleží, kedy ste mali výročný deň. Výpoveď v prípade ŽP sa dáva 6 týždňov pred najbližším výročný dňom. Ak ju platíte mesačne, výročný deň je každý mesiac.
Čiže ak ste podali výpoveď 30.11., rátajte 6 týždňov a ďalší dátum platby (výročný deň) bude dňom ukončenia.
Čudujem sa, že ten kto s Vami uhnietol novú poistku, Vám nešetril obdobie výpovede, aby ste nemali duplicitné poistenie. Môže to byť totiž zbytočné a v prípade poistnej udalosti nemusí byť plnenie z oboch. Napr. pre prípad PN alebo invaliditu je limit. A v prípade príliš vysokých poistných súm na smrť môže dokonca byť problém kvôli smernici AML a môže byť podozrenie z prania peňazí.
V prípade PZP je to trošku inak.
Ak potrebujete konkrétne rady a konzultáciu k novej poistke, napíšte. Hlavne ak ste ju uzatvárali pod tlakom.

autor
20. feb 2024

@macilaci
@melanta rozumiem, ale mne sa nepaci ako si to predĺžili o mesiac, moja poradkyna je tiez prekvapená, povedala, ked sme ukoncovali, ze maju na to 6tyzdnov, bola som v tom, ze poistenie zanika v polovici januara. Oni akoby ten december nebrali už do úvahy, aj ked som podala vypoved k 30.11 :-/ . Dost neskoro vobec aj odpoved poslali .

melanta
20. feb 2024

Zbytočne riešiš to, že ty si dala výpoveď k 30.11. Taká výpoveď nie je platná, ak si ju nerobila v zmysle poistných podmienok. Poradkyňa nech si naštuduje podmienky, aby nabudúce neradila zle.

autor
20. feb 2024

@jarka_black ano mesačne. Nova poistka nebola pod tlakom urobena, iba som chcela vyuzit zlavy.

autor
20. feb 2024

@melanta vsetko bolo v zmysle podmienok ,ved prave.

melanta
20. feb 2024

A nabudúce radím nerušiť poistky, ale aktualizovať ak sú potrebné zmeny. Niektoré diagnózy majú čakacie doby. V starej poistke by si tak bola krytá, v novej pri niektorých diagnózach rok aj dva nebudeš. Poistenie sa neruší preto, lebo niekde inde mám zľavu. Tá zľava ti bude k ničomu, keď sa niečo stane a nedostaneš plnenie, pretože neuplynula čakacia doba.

melanta
20. feb 2024

Ak by bola výpoveď v zmysle podmienok, tak by zmluva skončila ako si žiadala.

jarka_black
20. feb 2024

V závere poistnej zmluvy sú kontakty, kde sa môžete sťažovať a dať prešetriť postup poisťovne.

jarka_black
20. feb 2024

Zľavy? To nie je tlak?

autor
20. feb 2024

@melanta jasné, ved tak mam to ako ponaucenie určite aj ja, no co už, dakujem za tvoj cas

autor
20. feb 2024

@jarka_black nemyslim si, lebo sme tu poistku zostavovali dlhsie ,nie par hodin ani dní, viackrat sme si k tomu sadli pocas mesiaca, ja som mala vela otázok a nezvyknem konať unáhlene, vzdy sa snazim 2x merat a raz rezat ked idem do niecoho nového.

jarka_black
20. feb 2024

Tak potom super!

esprit11
20. feb 2024

@jarka_black dobrý deň ak môžem našu skúsenosť. Je to havarijná, ale platíme štvrťročne. A chceli sme už skončiť, ale bolo nám povedané že musíme čakať až k vyrocnemu dátumu založenia, nie štvrťroku. Tak sme chceli ísť neplatením, a tiež som bola prekvapená ako to naťahovali. K 28.11. nám prisla vyzva , že ak do 1mesiaca nezaplatíme, poistka konci a doteraz nič neposlali. Ale bolo písané že budeme to obdobie musieť zaplatiť. A tiež sa mi to nepáči lebo somyslela že keď prestanem platiť prestaňme byť aj krytá. A.teda ani som si v tom čase neuplatnil a škodu. A teraz to asi budem musiet doplatiť s tým že som stále krytá bola. Písala som poisťovni na uvedený email a po 5 dňoch mi odpísali že emailová komunikácia nie je v zmluve 😯🤔 a na infolinke nikto nedvihal.