Dobrý deň, bol mi uznaný invalidný dôchodok na 45%, no v BA bol zamietnutý, že nemám odpracovaný 1 rok (mám 20 rokov). Lenže po strednej škole som hneď šla na vysokú školu a tým podľa zákona patrím do výnimky tzv. nezaopatrené dieťa, ktoré nemusí spĺňať podmienku odpracovaných rokov. Ďalšia vec, že čo nechápem, tak invalidita mi bola priznaná od 14.4.2023. Pritom ochorenie mám už od 2021. Tak som sa chcela spýtať, že či má zmysel podať odvolanie?
@katlak no práve v 18 roku mi bolo diagnostikované ochorenie
@erysipelothrix ono nie je dôležité kedy ti ochorenie diagnostikovali , ale od kedy ti priznali ID - to sú 2 rôzne veci....o priznaní dátumu ID rozhoduje posudkový lekár.....treba sa skúsiť odvolať a uvidíš čo ti príde v odpovedi.....teoreticky ti ochorenie mohlo byť diagnostikované v r.2021 ale až v r. 2023 to bolo na priznanie percent invalidity, teda stav bol už taký že tam bola uznané percento práceneschopnosti, predtým mohol byť lepší stav.....čo sa týka potrebných odpracovaných rokov, záleží či si hneď po skončení SŠ išiel na VŠ a či to bolo denné štúdium..lebo ak si začal pracovať a je jedno či na mesiac , dva - musíš mať potrebnú dobu poistenia.....
@mogaa no ja som maximálne brigádovala a to neviem či sa počíta
@mogaa a ano, hneď v tom roku ako som skončila SŠ som nastúpila na VŠ a denné štúdium
@erysipelothrix určite sa odvolaj, v každom prípade, nemáš čo stratiť, môžeš len získať
@erysipelothrix ochorenie je ina vec ako datum kedy Ti schvalia ID, resp.,kedy si podala ziadost.
Ak máš ID z mladosti doplatiť sa nedá, ale ak ti priznaju normálny tak máš tu možnosť, ID z mladosti je o dosť nižší ako normálny ID ak máš odpracované roky, podľa toho čo píšeš tak by si mala dostať ID z mladosti a určite sa odvolaj.
@erysipelothrix ma zmysel odvolať sa. Diagnóza ti bola zistená pred 18? Ak áno, je to ID z mladosti. Nemusíš mat odpracované nič.
Ak si išla na VS hneď po strednej tak by sa tiež nemali rátať roky…