Ahoj vedeli by ste mi poradit?Už su tomu dva roky čo mi zomrel otec a moja mama doposial ešte bojovala o vdovske ktore jej vraj nepatri z toho dvovodu že nebohemu otcovy chyba ešte okolo 573 z dochodkoveho poistenia.....vraj ma ist na socialnu pistovnu kde by tieto chybajuce dni mohla dodatočne zaplatit.Po dodatočnom zaplatení doby poistenia znova posudia či mama ma nárok na vdovske alebo nie....to možme len hadat 😒 ......zaujimave je to že v maji budu dva roky čo moj otec nežije a ešte stale ma školopovynneho syna ktoremu nevyplacaju syrotske s toho isteho dvovodu....vobec tomu nerozumie.....ked s tym ma niekto niejake skusenosti nech mi poradi....ja by som chcela vediet kolko by sme maly zaplatiti socialnej poistovni a ak by mame dvochodkove schvalili za ako dlho ho bude dostavat...Dakujem
@kaktusik007 - ohladom toho vyplatenia tych 573 dni z dochodkove poistenia...to navrhuje konkretne socialna poistovna od ktorej včera mama dostala list...tak neviem....
@natali1985 ak je to navrhnute listom pisomne, a je to regulerny uradny list, tak... potom to asi fakt ide 😉 a ak mas maloleteho brata, tak sa vam to oplati..... ale vsetko je to len o tom, ako presne je to v tom liste formulovane 😉
@natali1985 neskoršie, ale pre info ďalším vdovám:
Vdovský aj vdovecký dôchodok je možné poberať počas jedného roka od smrti manžela alebo manželky.
Dlhšie ho môže pozostalý dostávať len vtedy, ak sa stará o nezaopatrené dieťa,
je invalidný s poklesom vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent, dovŕšil dôchodkový vek, vychoval aspoň tri deti alebo dovŕšil 52 rokov a zároveň vychoval aspoň tri deti. „To znamená, že ak vdova alebo vdovec nespĺňajú niektorú z uvedených podmienok, nárok na výplatu vdovského či vdoveckého dôchodku zaniká. Nezaniká však nárok na dôchodok.
@natali1985 Podmienky nároku na vdovský dôchodok
Nárok na vdovský dôchodok má vdova po manželovi, ktorý
* ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo
* ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo
* ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na invalidný dôchodok alebo
* zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
Na rozdiel od právnych predpisov platných pred 1. januárom 2004, od 1. januára 2004 nemôže vzniknúť nárok na vdovský dôchodok rozvedenej žene a od tohto dňa sa neskúma žitie manželov v spoločnej domácnosti, ani skutočnosť, či manželstvo plnilo spoločenskú funkciu alebo nie.
Nárok na vdovský dôchodok vzniká dňom smrti manžela, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste alebo ktorým je deň uvedený ako deň smrti (resp. deň, ktorý nezvestný neprežil) v právoplatnom rozhodnutí súdu o vyhlásení manžela za mŕtveho.
z tohto mi vychadza - narok na vdovske a sirotske nie je, pretoze nesplnate ziadnu podmienku naroku 😖 to ohladne doplatenia - to by som si radsej poriadne overila, pochybujem ze by to slo.... platit dochodkove poistenie za cloveka, ktory je uz 2 roky po smrti???