Zamestnávateľ neplatí odvody do sociálnej poisťovne. Čo robiť?

ivana2411
23. nov 2012

Prosim o pomoc,co sa stane ked zamestnavatel neodvadza do socialnej poistovne odvody / zdravotku ma/a co dalej? nahanat zamestnavatela ,poziadat este o vypis zo soc poistovne , ! priatel ide robit rucitela sestre a tam zistovali asi ,ci ma odvody poplatene a BUM , ze nema ,volal svojej uctovnicke ,tak ze mu da nejaky papier, aby pozicka mohla prejst a sa pytal ,ci je vsetko ok ostatne ,tak ze sa vykrucala do telefonu ,nechcela nic povedat ,ze je tam jeden problemik sme z toho v soku robis a nakoniec ,ked pojdes na dochodok ,zistis ze nemas narok ,lebo ti vsivaci za teba neplatili? ☹ , dost co uz o kopec penazi tam prisiel, co mu nevyplatili ,este aj toto ☹ ☹ ☹, je tam zamestnany od 9/2010 a od 8/2011 ma zaplatenu len zdravotnu poistovnu a nejaku preddavkovu dan a nic viac do vtedy mal vsetko,uz od kedy som mu kazala pytat dalsiu zmluvu a neraz pytal a stale mu tvrdili ze netreba ze sa to automaticky predlzuje a je to tu lebo ta zmluva mu skoncila vlastne v 9/2011 a dalsiu mu nedali ako mne v jednote ked mi skoncila dali mi predlzenie bud na urcity cas a teraz uz mam na neurcity, kto by mi vedel pomoct co s tym treba robit ? dakujem velmi pekne za pomoc

liz_lemon
23. nov 2012

ak mas vyplatne pasky, na ktorych vidno, ze ti odvody strha zo mzdy, tak sa nie je coho bat

moon1979
23. nov 2012

pokiaľ skončí zmluva na dobu určitú, musí byť písomne predĺžená buď znova na dobu určitú alebo na neurčito ... ak nie je podpísaná nová zmluva, de facto pracovný pomer zanikol a teda nemá prečo za neho od 09/2011 odvádzať odvody a prakticky síce pracuje u zamestnávateľa ale na čierno ... nie je evidovaný nikde, teda by mal byť samoplatiteľom zdravotného poistenia a bol by braný ako dobrovoľne nezamestnaná osoba keďže nemá žiadny "legálny" (rozumej podpísaný) PP ani nie je evidovaný na úrade práce ...

eeffka
23. nov 2012

@moon1979
@ivana2411
....keďže nemá žiadny "legálny" (rozumej podpísaný) PP ... nie je tak celkom pravda, takze ak zamestnanec po skonceni prac pomeru na druhy den nastupi do prace a zamestnavatel mu umozni pracovat, cize ho neposle domov, ze mu zmluva skoncila, je prac.pomer brany ako predlzeny na neurcito. ale !!! ide o to co tvoj brat robi, napr ja som na kazdom 2.papieri napisana takze mna by nezapreli, ak brat vyklada tovar v sklade ( neviem priklad) a v zivote ho tam ziaden uradnik nevidel, nic nepodpisal ( aj ked napr preberaky od dodavatelov) nema ako dokazat ze tam "pracuje"
vyplatu dostava ako? do ruky, ziaden papier, podpis... smer inspektroat prace !!!

a este ked mozem ist robit rucitela v dnesnej dobe? s nepracovnou zmluvou.... nooo odvazny chlapec. a ze rodine... ? ked pride na peniaze, nepozna brat brata

evita68
23. nov 2012

Áno, pokiaľ skončila doba určitá a zamestnanec pracuje ďalej s vedomím zamestnávateľa, zmluva sa automaticky predlžuje na dobu neurčitú..
A ak by pracoval napr. v sklade eeffka.. existuje predsa evidencia dochádzky, bez nej by ako spravila mzdová mzdy? A evidencia dochádzky je aj povinný doklad ku mzdám..

Ak nedostávate výplatné pásky, hneď si ich choďte vyzdvihnúť.. Ak by zamestnávateľ robil problémy, choďte si do SP overiť, či ste tou firmou prihlásený ako zamestnanec.. A zamestnávateľ posiela každý mesiac na SP aj tzv. mesačný výkaz, kde sú uvedené mzdy zamestnancov, aj to sa dá overiť, či to korešponduje s tým, čo dostávate.. Ak by bol niekde problém, máme predsa Inšpektorát práce..

hadassah
23. nov 2012

môže sa stať, že sociálka, alebo zdravotná poisťovňa budú naháňať poistenca, aby si zaplatil nedoplatok, v tom prípade treba zobrať pracovnú zmluvu, prípade aj tie výplatné pásky do poisťovne ako dôkaz, že zo mzdy boli odvody zrazené (teda zamestnanec si ich akože zaplatil) a to, že ich zamestnávateľ v skutočnosti neodviedol, s tým zamestnanec nemá nič. Poisťovne by mali vyzvať zamestnávateľa na zaplatenie.

denisafono
23. nov 2012

vzdy sa bude vymahat dlh od platitela poistneho, cize v tomto pripade od zamestnavatela, to ze zamestnavatel neplati odvod ci uz do soc alebo do zdravotnej nema vplyv na vyplatu davok na ktore ma narok poistenec z obdobia kedy bol zamestnancom a ma zmluvu.

zvedavamt
23. nov 2012

Ja som zamestnavatela nahlasila na inšpektorat prace a oni si ho už podali za mna. V googli najdes tan najblizsi. Najprv sa da zvolat a zadarmo poradit , oni uz povedia aky je postup. Inak ja som tam nic neplatila a vymohli mi aj mimosudne uslu mzdu aj odstupne.

zozo111
29. jan 2013

Dievcata a ked mi zamestnavatel platil iba odvody zo zakladnej mzdy, aku mozem cakat matersku, kolko mi bude chodit?? Zistila som to neskoro ☹