Zamestnávateľ ma odhlásil počas maródky. Čo s odvodmi?

bagira89
6. nov 2012

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu. Od 1. marca 2012 som bola zamestnaná, zmluvu som dostala na dobu neurčitú a robila som tam aj po skončení skúšobnej doby. Keď som otehotnela, dala som o tom zamestnávateľovi potvrdenie. O pár dní som sa dozvedela že sa chce šéf so mnou dohodnúť na výpovedi aby som odišla aj keď to je protizákonné. Išla za svojou gynekologičkou ktorá ma vypísala k 15. júnu na rizikové tehotenstvo, výpoveď sa teda nekonala. Po 4 mesiacoch na PN-ke mi v sociálnej poisťovni povedali, že ma zamestnávateľ odhlásil k 30. septembru zo sociálnej aj zdravotnej poisťovne (žiadnu výpoveď ani nič iné som neobdržala ani nepodpisovala), moja PNka však stále trvá a plynule z nej prejdem 5. decembra na materskú dovolenku. Kto bude za mňa platiť odvody počas materskej dovolenky? Ako mám postupovať, kam sa obrátiť?

Plánujem sa presťahovať do Českej republiky počas materskej dovolenky, kde budem možno žiadať aj o zdravotné poistenie. Sociálne dávky budem poberať zo Slovenska.

Ďakujem.

xlucia
6. nov 2012

kedze to co urobil zamestnavatel nie je v poriadku, kedze nemas vypoved, treba zavolat na socialku co s tym a sef nech to da doporiadku. nesmies sa dat

simca06022011
6. nov 2012

ako povedala xlucia, skoc sa poradit do socialky, mozno bude potrebne aj nejake sudne riesenie. Vypoved dostat nemozes, kedze si nebola v skusobnej dobe.

matozazzo
6. nov 2012

Urcite si to over na socialke, nemoze ta len tak odhlasit bez tvojho vedomia. Vypoved ti mohol zaslat pisomne, to ano, ale kedze si v ochrannej lehote, konal v rozpore so zakonom. A s tou CR a poistenim, to nie je take jednoduche... Materska ti pojde na SR, a tu si aj s babatkom poistena v zdravotnej. V CR ta poistia len na zaklade zmluvy v CR alebo ako samoplatcu, tym padom by si platila aj za babo. Niekedy to bolo pre dospeleho okolo 1200 Kc.. .ale to uz je par rockov. Jedine, ak by si bola ty samoplatca a dietatko by dali pod manzela, ked tam bude poisteny on. Ale tiez pri tom dost vymyslaju. A na SR sa musis odhlasit, inak budes musiet platit aj tu. Neda sa oboje. Over si to radsej v poistovni. Ak pojdes do CR a budes mat zdravotne tu na SR, pocitaj s tym, ze si vsetko zaplatis. Funguje to sposobom, zaplat a nechaj si preplatit na SR (preplatia podla poplatkov na SR a tak do pol roka). Na nete napr. www.seznam.cz najdi info o poistovniach a radsej zavolaj, aby si nebola nemilo prekvapena...