Zamestnanie v Anglicku, pôrod na Slovensku

nadula01
18. mar 2013

Ahojte.Chcela by som sa spytat zien ,ktore pracuju v Anglicku ,ale rodili doma na SK .Moja sestra je v rovnakej situacii.Robi v Anglicku ,ma tam zdravotne poistenie,ma karticku ,na ktoru ju osetria aj na SK,ale len akutne stavy.Chcela si v Angcliku vybavit formular E106 ,aby mohla chodit na poradne na Slovensku,ale tam jej to zamietli s tym ,ze nevidia dovod,ze pracuje a zije v Anglicku,tak na co chce mat poistenie na Slovensku.Lenze ona chce rodit u nas doma a takisto aj chodit na poradne a neskor aj s babatkom.Viete mi poradit,co urobit?!Ako ste to riesili vy,ktorych sa to tykalo?!Dakujem za odpovede

nadula01
autor
18. mar 2013

nikto nic :(

trish31
19. mar 2013

@nadula01 a ona si neplati zdravotne poistenie na SVK?Uz ma trvaly pobyt v ANglicku?

aliza
19. mar 2013

@trish31 nemozes byt poistena v dvoch krajinach EU

trish31
19. mar 2013

@aliza akoze nie?Ved ked tam nema trvaly pobyt a plati si len nejake cestovne poistenie tak moze byt doma poistena.Na to sa pytam aj ked to asi nie je jej pripad.
@nadula01 nech si skusi zavolat na Slovensko a tam jej poradia ako postupovat

aliza
19. mar 2013

@nadula01 Ak chce rodit na SK, musi sa prihlasit do zdravotnej poistovne, aby ju prihlasili, musi doniest dokaz, ze sa v UK odhlasila. Nemoze byt poistena v dvoch krajinach EU. Inak sa to neda.

aliza
19. mar 2013

@trish31 ako mozes zit v zahranici len na cestovnom poisteni? ak chodi v UK k lekarovi, co urcite chodi, tak je automaticky poistena v UK a na SK musi byt zo zakona odhlasena.

trish31
19. mar 2013

@aliza tak ako zijem ja.Tu ti nik ine poistenie neda 😉 Ja mam cestovne poistenie a kebyze nejdem domov tak ho este minimalne rok mat budem.

aliza
19. mar 2013

@trish31 ale my sa bavime o UK, ktore je v EU tak, ako aj SK, cize zakony su platne rovnako v celej EU 😉

trish31
19. mar 2013

@aliza ked si taka mudra,preco si jej neporadila?Do mna rypes zbytocne,ja som sa pytala dotycnej ake ma poistenia a ako tam zije.Pretoze to nevieme a preto jej tu asi ani nikto neporadil.Prajem Ti pekny den

aliza
19. mar 2013

@trish31 preco mas pocit, ze do teba rypem? 😕 Zakladatelka sa pytala na UK, zijem v UK, preto sem pisem a tebe som len vysvetlila, ze to v UK funguje inak, ako v Kanade, nic viac. A napisala som jej, len si si to asi nevsimla 😉 pekny den aj tebe

nadula01
autor
19. mar 2013

@trish31
@aliza caute dievcata,ved sa nehadajte ,ja potrebujem pomoc,resp moja sestra.vec sa ma takto ,moja sestra je normalne zamestnana uz x rokov v Anglicku ,ma tam bezne zdravotne poistenie a ma karticku tu klasicku s EU hviezdickami ,lenze na tu ju chcu osetrit na SK len na akutne stavy,co poradne pre tehotne nie su :((.Volala do SK poistovne a tam jej povedali ,ze nie je problem ,aby rodila a chodila na poradne na Slovensku ,lenze si ma vybavit v UK formular E106 ,ktory jej ale Anglicania nevystavili s tym ,ze na co jej bude ked zije a pracuje v ANglicku.no ale ona chce ist rodit domov na SK a potom sa vratit spat do Anglicka az bude mat babatko vlastny pas.Trvaly pobyt ma na SK .prechodny v Londyne...nevieme co dalej .vcul babo rad 😢

trish31
19. mar 2013

@nadula01 myslim,ze @aliza ti velmi rada poradi 😉

nadula01
autor
19. mar 2013

@trish31 este tvoja otazka ,nie neplati si zdravotne na SK ,zo slovenskej sa odhlasila ,ked sa prihlasila do Anglickej ☹

aliza
19. mar 2013

@trish31 myslim, ze to nebolo treba 😕. Mas nejaky problem alebo co tu vlastne riesis? nerozumiem

nadula01
autor
19. mar 2013

@aliza prosim ta a ty si rodila na SK?ci v UK?

aliza
19. mar 2013

@nadula01 ten formular E106 nedostanete, s tym nic neurobite. NA tu medzinarodnu karticku by mala mat bezplatny porod a hospitalizaciu, ale poradne si bude musiet platit. Alebo moze dat vypoved v robote 😖. AKo fakt, ked sa neda, tak sa neda....bud bude platit alebo nech rodi v UK.

aliza
19. mar 2013

@nadula01 aj aj 😉

nadula01
autor
19. mar 2013

@aliza no super a ako si to mala poriesene na SK?mala si vybavene pripoistenie,alebo?

nadula01
autor
19. mar 2013

@aliza a preco nechcu davat ten formular?ja zijem v Nemecku a v pohode nam ho vystavili .. 🙄 ach ti Anglani 🙂

aliza
19. mar 2013

@nadula01 nie, ked som rodila dceru, zila som este na Sk, do UK sme prisli, ked mala rok. Syna som rodila uz tu. Toto som nasla na jednom fore:
Predpokladáme, že ak budete poberať materský príspevok z Anglicka,
tak budete v danej krajine aj verejne zdravotne poistená a máte
nárok na plnú zdravotnú starostlivosť v tomto štáte. Zdravotnú
poisťovňu vo Veľkej Británii môže požiadať o vydanie európskeho
preukazu zdravotného poistenia (EPZP), ktorý Vám zabezpečí čerpanie
potrebnej zdravotnej starostlivosti v iných ČŠ EÚ. Taktiež môžete
anglickú zdravotnú poisťovňu požiadať o vydanie formulára E106, ktorý
sa vydáva osobám, ktoré sú poistené v jednom členskom štáte a trvalé
bydlisko majú v inom členskom štáte. Tento formulár zabezpečuje nárok
na plnú zdravotnú starostlivosť v oboch ČŠ EÚ.

Formulár E106 slúži na preukázanie nároku na zdravotnú starostlivosť
pracovníka (zamestnanca) alebo SZČO pracujúceho v jednom štáte a
trvale bývajúceho v inom štáte a cezhraničných pracovníkov. Týmto
formulárom sa potvrdzuje aj nárok ich rodinných príslušníkov, pokiaľ
bývajú v štáte bydliska. Taktiež týmto formulárom vzniká poistencovi
nárok na plnú zdravotnú starostlivosť v oboch členských štátoch (je
už len na poistencovi, kde bude navštevovať lekára, môže ich mať v
oboch ČŠ). Takže nárok na plnú zdravotnú starostlivosť aj na území SR
získate až potvrdením našou zdravotnou poisťovňou.

Poistenec UK si môže o formulár E 106 UK zažiadať v príslušnej
inštitúcii na adrese: Centre for Non-residents, BP 1302, Benton Park
View, Newcastle upon Tyne, NE98 1ZZ ( inštitúcia vydáva formulár E
106 UK cezhraničným pracovníkom ). Formulár E 106 sa však vydáva
osobám s bydliskom v inom štáte, ako je štát poistenia ( zamestnania
). Úrady UK však súdia, že ak osoba pracuje v UK, tak jej aktuálne
ťažisko záujmov – bydlisko je v UK a bydlisko v štáte pôvodu
neakceptujú a preto formuláre E 106 UK vydávajú spravidla len
cezhraničným pracovníkom.

Vyplnený formulár E 106 EU anglickou zdravotnou poisťovňou v časti A
bude zaslaný poštou, alebo ho poistenec predloží slovenskej
zdravotnej poisťovni na zaregistrovanie.

Slovenská zdravotná poisťovňa potvrdí E 106 EU v časti B, dátum
registrácie oznámi anglickej zdravotnej poisťovni tým, že jej vráti
jeden potvrdený originál formulára E 106 EU, vyplnený v časti B.

Slovenská zdravotná poisťovňa poistencovi zároveň vystaví preukaz
verejného zdravotného poistenia s označením EÚ (je potrebné predložiť
potvrdenie o trvalom pobyte v štáte bydliska), na základe ktorého
máte nárok na bezplatné poskytnutie zdravotnej starostlivosti v takom
rozsahu ako je hradená na území SR z verejného zdravotného poistenia.
Náklady na zdravotnú starostlivosť znáša anglická zdravotná
poisťovňa, v ktorej bude zamestnanec poistený z titulu výkonu
zamestnania.

EPZP je dokument, ktorý oprávňuje poistenca čerpať potrebnú zdravotnú
starostlivosť v zmluvných zariadeniach zdravotných poisťovní, ktoré
sa stanú z lekárskeho hľadiska potrebnými počas pobytu na území iného
ČŠ EÚ s ohľadom na charakter a dĺžku pobytu. Rozsah potrebných
vecných dávok určí ošetrujúci lekár, ktorý ich v danom štáte podľa
legislatívy daného štátu poskytuje. Nesmie však ísť o takú zdravotnú
starostlivosť, pre ktorú by poistenec zámerne vycestoval do iného ČŠ
EÚ. EPZP nekryje spoluúčasť, tú si musí každý zaplatiť v hotovosti a
v rovnakej výške ako domáci poistenci.

Ak by Vám nárokový formulár nebol vydaný, môžete anglickú zdravotnú
poisťovňu požiadať o preukaz EHIC ( európsky preukaz zdravotného
poistenia ) na britskom tel. čísle: 0845 606 2030 , poštou na adrese:
EHIC Enquiries, PO Box 1114, Newcastle upon Tyne, NE99 2TL ( tlačivo
žiadosti o vydanie EHIC je k dispozícii na poštách ), resp. mailom
na: www.ehic.org.uk

Takže pokiaľ nebudete disponovať s formulárom E106 UK a budete sa u
slovenského zmluvného poskytovateľa preukazovať s EPZP, bude Vám
zmluvný lekár akceptovať iba potrebné ošetrenie (ktoré si
poskytovateľ refunduje cez poisťovne). Pokiaľ absolvujete napr.
kompletnú prehliadku, alebo odborné vyšetrenie, ktoré sa nestane z
lekárskeho hľadiska potrebným, budete si musieť tieto výkony uhradiť
v plnej výške, tak ako má poskytovateľ zdravotnej starostlivosti
stanovené vo svojom cenníku výkonov a sú umiestnené na viditeľnom
mieste.

Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia máte nárok na
potrebnú zdravotnú starostlivosť (teda takú, ktorú si vyžadujem
aktuálny zdravotný stav pacienta a nemožno jej poskytnutie odložiť do
času návratu domov) v členských krajinách EÚ, EHP a vo Švajčiarsku.

Rozsah potrebnej ZS určí ošetrujúci lekár v danom ČŠ. Nie je to taká
ZS, za ktorou by osoba do iného štátu priamo vycestovala alebo ZS,
ktorú by aktuálny zdravotný stav osoby nevyžadoval.
Európsky preukaz je určený pre dočasné pobyty, vrátane dovoleniek,
služobných ciest, brigád, stáží, študijných pobytov a pod.
EPZP pokrýva aj ošetrenie a liečbu vopred známych a chronických
chorôb. V prípade chronických ochorení vyžadujúcich pravidelnú
starostlivosť (dialýza, oxygenoterapia...) je potrebné, aby si
pacient pred vycestovaním dohodol jej poskytnutie so zahraničným
poskytovateľom zdravotnej starostlivosti (ZS).
EPZP platí len u zmluvného ( verejného ) lekára a v zdravotníckych
zariadeniach , ale nevzťahuje sa na ošetrenie u súkromných lekárov.
EPZP nekryje náklady za spoluúčasť poistenca ( pacient musí uhradiť
spoluúčasť v rovnakej výške, ako platia poistenci v danej krajine ) a
nekryje ani náklady na prípadný prevoz na Slovensko a ani asistenčné
služby.

Takže z uvedeného pre Vás vyplýva, že našim poistencom ( Slovenska )
sa môžete stať až vtedy, ak bude mať ukončené verejné zdravotné
poistenie v zahraničí (UK) a nebude už považovaná za aktívneho
poistenca (za čo sú považované aj osoby, ktoré poberajú materský
príspevok). Predpokladáme, že budete poistencom UK až do doby, kedy
prestane poberať materský príspevok. Do systému verejného zdravotného
poistenia sa môžete prihlásiť až vtedy, ak predložíte našej
zdravotnej poisťovni potrebné doklady, ktoré ukončujú poistenie a
pracovnú činnosť v zahraničí. Po prihlásení sa do nášho systému vzp,
si určíte platiteľa poistného. Ak bude poistencom štátu (poberanie
rodičovského príspevku, ...), bude potrebné predložiť z ÚPSVaR
rozhodnutie o poberaní rodičovského príspevku, čím si určí platiteľa
poistného – štát. Svoju oznamovaciu povinnosť si splníte na tlačive
Oznámenie poistenca/platiteľa poistného (tlačivo nájdete aj na našej
internetovej stránke www.vszp.sk v sekcii Úvod > Pre poistencov >
Tlačivá > Oznámenie poistenca/platiteľa poistného, priamo v pobočke
VšZP).

sisaka
19. mar 2013

@nadula01 ja len tolko - nech si tvoja sestra precita ako sa rodi v Anglicku a ako na Slovensku a bude poriesene. Ja som rodila na Sk a v Kanade a na Sk by som nesla rodit, ani keby mi neviem co ponukali, pristup lekarov, sestriciek, porodna a poporodna starostlivost hruuuza, jedine zeby sa tvoja sestra vyzivala v bezcitnom spravani personalu, kde sa kasle na dostojnost zeny a zena je posledna koho sa spytaju ako bude rodit a to ani nehovorim o rieseni dojcenia a bezdovodneho drzania zien po porode v nemocnici, vsak nech poistovna plati. To fakt je toto tvojej sestre srdcu blizsie? Sa fakt divim .....

nadula01
autor
19. mar 2013

@aliza diky moc,ja som uz volala so si sestrou ,ona im nepovedaa ,ze ma trvalz pobyt na Slovensku ,je mozne,ze ked to skusi este raz ,ze jej toc vydaju ,ale pise sa tam ,ze to nechcu moc davat,len cezzahranicnym ,to je asi myslene nieco ako sluzobna cesta...

nadula01
autor
19. mar 2013

@sisaka tu nejde len o porod ,ide o to ,ze ked sa jej male narodi bude tam uplne sama ,doma je mama ,ktora jej pomoze ...ja som tiez rodila na SK a pristup lekarov a sestriciek s tym som nemala ziadny problem ,je pravda,ze drzia zeny dlhsie v porodnici ako kdekolvek inde,ale mne to vyhovovalo ,nakolko mala mala nizku hmotnost a zltacku a bala by som sa byt s nou doma hned na druhy den .napriklad sestra ma vyhrady voci anglickemu systemu,skoro vobec sa s nou dr nebavi ,chodi len k midwife a na gynde nerobia skoro ziadne vysetrenia ako u nas na SK.proste chce rodit doma.a treba riesit ako sa to da a nie preco chce rodit doma 😠 ja jej rozhodnutie nezmenim 😅

suzzi_
19. mar 2013

ahoj, ja som bola zamestnana v irl a rodila som na sk, pozri si moj prispevok inej babenke tu: https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/porod-v-irsku-mam-len-dobre-skusenosti/
pre UK plati to iste. ak si dobre pametam, na E106 maju narok len tzv. "cezpolni" zamestnanci, teda ti co byvaju v jednom state a dochadzaju pracovat do ineho statu (priklad irska republika a severne irsko), teda nie su rezidentmi toho statu v ktorom pracuju. takze na E106 zabudni a vybavte EHIC. poradnu na sk si bude tvoja sestra hradit sama, poplatok 15-20eur za navstevu, co nie je nic strasne a od 36tt prestane chodit do poradne ku gynekologovi a bude navstevovat uz len porodnicu, kde sa preukaze EHIC kartou a nebude platit nic. vela stastia.

sisaka
19. mar 2013

@nadula01 ved pisem, ak jej taky pristup vyhovuje je to v poriadku, ja len, ze ci vie, do coho ide, nic ine som tym nechcela povedat. Mne vyhovuje tento "zapadny" system, aj co sa tyka predporodnej starostlivosti, neustale gynekologicke vysetrenia pocas tehotenstva a mnozstvo bezdovodnych ultrazvukov nepovazujem za + skor za velke -,, samozrejme ked nema v Uk manzela, tak pomoc druhej osoby potesi, i ked nechapem, ze ak zije dlhodobo v Uk, ze tam nema vybudovane zazemie, kamosky, ktore by pomohli v prvych dnoch napriklad s varenim, ci rychlym poupratovanim.... ako pisem kazdeho osobna vec, podla mna ide z lepsieho do horsieho.

nadula01
autor
19. mar 2013

@suzzi_ dakujem moc za info !!!

nadula01
autor
19. mar 2013

@sisaka ano s tymi castymi vysetreniami mas pravdu ,to ani mne nevyhovuje.zije sice dlhodobo v UK,ale manzel robi od 10. do vecera do 11tej a kamosky su v praci a potom maju este joby pomimo ,o to nejde.A dalsia vec je ,ze chce k porodu aby som sla s nou ,nechce ist sama .dalej nemaju zatial byvanie vhodne pre dieta,to bude hladat on kym bude ona doma.to je proste moc komplikovane ,uz sa rozhodla sama 🙂

aliza
19. mar 2013

@nadula01 k tomu pobytu, podla novych predpisov, ci co to je, ak ma clovek krajinu zaujmu napriklad UK, cize je tam vacinu roka, tak by mal na SK odovzdat obciansky a nahlasit si trvaly v UK. to mi povedali na urade, ked som bola vybavovat malemu pas a medzirecou som spomenula, ze zijeme v UK a predlozila som im obciansky. vraj sa potom vydava len nejaky doklad o statnom obcianstve namiesto obcianky. takze asi preto to UK urady nezaujima, ze ma niekto trvaly na SK lebo podla predpisov by ho tam mat nemal, najma ak ide o ludi, ako tvoja sestra, ktori dlhodobo ziju a pracuju v UK.
Takze ako pisala @suzzi_, rodit na SK moze na tu EHIC karticku, aj do poradne moze chodit bezplatne, ale iba vramci nemocnice, cize vysetrenia 4 tyzdne pred porodom a po porode.

nadula01
autor
19. mar 2013

@aliza ale aj to je nieco ze moze odrodit a budu sa jej ratat do toho posledne poradne!lepsie ako nic..

aliza
19. mar 2013

@nadula01 ved hej, to je super. I ked, podobne ako @sisaka, na Sk by som uz nerodila 😎. Ja som tu bola velmi spokojna a maximalne mi vyhovovalo, ze sa do tehotenstva tolko nezasahovalo, ako na SK. A o porode ani nehovorim, mala som svoj porod snov 😉. Ale ak to tvoja sestra tak citi, tak nech ide domov.