Založená nehnuteľnosť

22. feb 2022

Maminky, obraciam sa na vás s otázkou. Vždy viete dobre poradiť, možno pomôžete aj mne a ušetríte mi cestu do banky.
Ide o hypo. Brali sme pred x rokmi, medzi časom sme predali dom, na ktorý pôvodne bola a založili sme druhý, ktorý sme kupovali. Už vtedy bol problém, museli splatiť 7tis z istiny, aby banka súhlasila. Neskôr sme refinancovali a opäť bol problém s hodnotou nehnuteľnosti, tak sme založili ešte jeden dom.
Čiže 1 hypo a 2 založené nehnuteľnosti.
Súčasný stav - dom číslo 1 - hodnota od znalca 130tis. Dom číslo 2 hodnota 45 tis. Istina 60tis.

Bola by tu možnosť, že by banka súhlasila a zmenila by istinu z 2 domov na jeden? Ten druhý využívame ako chalupu a radi by sme ho predali.
Myslíte, že sa to dá urobiť, alebo je to úplne pasé?!
Prípadne, cca aký poplatok by za to vzali? Pri prepise hypo na druhý dom sme platili okolo 3000 € poplatok, to je momentálne viac, ako sme ochotní zaplatiť.
Ďakujem za každý postreh, radu i názor 🙏

ivkazba
22. feb 2022

Je to bežná záležitosť, že ak sú založené 2 nehnuteľnosti, tak sa jedna vypustí. Ak sú teda splnené podmienky LTV. Píšeš, že zostatok hypo je 60 000 a hodnota nehnuteľnosti 130 000. Takže nevidím tam žiadny dôvod na problém. Čo sa týka poplatku, nerozumiem, za čo ste platili 3000 eur. Jedine žeby ste platili pokutu za vyplatenie pôvodného úveru ak sa bral nový. Ale poplatok za zmenu zabezpečenia sa pohybuje v každej banke inak, ale všade je v rozmedzí cca 140 - 200 eur.

simca06022011
22. feb 2022

Ako pise ivkazba... a konkretne co ti treba a poplatky atd = to si musis predsa zistit vo svojej banke...

ivkazba
22. feb 2022

K tomu, čo potrebuješ, tak občiansky, znalecký a prísť osobne na pobočku a podať žiadosť. Ešte ma ale napadla otázka... o akú banku ide. Napadá ma totiž jeden prípade, kde to nemusí ísť aj teraz teoreticky, pretože tá banka je apriori neflexibilná a zmeny na existujúcich úveroch nerobí rada.

autor
22. feb 2022

Ide o ČSOB.

autor
22. feb 2022

A ďakujem, naozaj v tomto neviem chodiť, nechcela som zbytočne zháňať opatrovateľku a mm si vybaviť voľno v práci a pozerali by na nás ako na zjavenie, že čo chceme. Je dobre vedieť, že sa to robí bežne.
Znalecký posudok už máme, tak tam nabehneme 👍

ivkazba
22. feb 2022

ČSOB bude v pohode, mala som na mysli inú banku. Ak by niečo, kľudne potom napíš hoci aj správu.

autor
22. feb 2022

@ivkazba ďakujem