Začať platiť dobrovoľné nemocenské poistenie aj keď som tehotná?

oriesok
4. júl 2011

ahojte.. súrne potrebujem zistiť informáciu, či má zmysel začať si platiť DNP.. sestra je v 5tt, je zamestnaná 5 rokov.. ak by si začala teraz platiť DNP dostala by tú zvýšenú materskú, alebo to už nemá zmysel?

timmka
4. júl 2011

ahoj, no platit si musis 270 dni, pokial stihas do porodu, tak sa to oplati, ale ked si bola zamestnana posledne 2 roky, tak si staci platit len 6 mesiacov, ja som si platila pol rokal a dostala som nemocenske plnu ciastku

inka04
4. júl 2011

podľa mojich informácii DNP e potrebné platiť 270 dní, min. mesiac pred otehotnením. Pozri: http://www.pacient.infopacient.sk/index.php?pag... ...sú tam konkrétne otázky, kde možno nájdeš odpoveď. Príp. sa opýtaj konkrétnu otázku tam.

skuste1983
4. júl 2011

Ahoj. Ak je sestra zamestnaná, tých 270 dní spĺňa. A tým dostane aj zvýšený RP (256e do 2r dieťaťa). Materská sa vypláca len prvých cca 6m (max. cca 600e) a tam sa dá tiež pripoistiť. Prihlásiť sa treba čím skôr. Na SP treba dať prihlášku na DNP, ale iba z rozdielu max. vymeriavací základ mínus to, čo platí zamestnávateľ. Po ukončení materskej (po tých 6m) treba dať do SP odhlášku z DNP, inak by to musela ďalej platiť.

lenka311
4. júl 2011

nie, nestíha to v žiadnom prípade... Kamoške som to sama radila, ešte v ten mesiac ako si to vybavila aj otehotnela a išla to zrušiť, lebo jej to nevychádzalo... Nezabudnite, že na materskú sa nenastupuje v deň pôrodu, ale 6týždňov pred..

nasta197
4. júl 2011

ja som si to sla platiť ked som bola v 3 týždni pani mi to v socialnej p. pekne vyrátala a vyslo mi to skus ist a porozpravat sa s nejakou sympatickou pani nie všetky sa ochotne vam pomocť stretla som sa tým že dve mi povedalli že mi to nevynde 😠 asi závisť ... 😝 a ta 3 povedala že áno aj vyšlo záleží na človekovi aký je 😉

andreah25
4. júl 2011

Ahoj, môžem Ti poradiť, pretože som mala ten istý prípad. Môže si začať platiť DNP aj teraz, len treba začať HNEĎ. Ja som si ho začala platiť až keď som už bola tehotná, myslím 3tt, akurát som ale odišla z práce. Rozdiel u mňa je teda ten, že ja som si DNP potom platila z celého vymeriavacieho základu, čo Tvoja sestra nemusí, stačí ak si pozrie na www.socpoist.sk akutálnu výšku vymeriavacieho základu, odčíta si od toho výšku svojej hrubej mzdy a začne si hneď platiť poistné z tohto rozdielu (minimálne však z minimálneho vymeriavacieho základu, to si tiež zistí na tej stránke). Ak má ale aktuálny príjem o dosť nižší ako vymeriavací základ, tak ak si bude doplácať, dostane vyššiu materskú, ale nie celkom z toho maxima, lebo do materskej sa jej spriemerujú posledné dva roky vymeriavacích základov. A čo sa týka dĺžky materskej, tak už to nieje 6 mesiacov, bolo to k 1.1.2011 o nejaké týždne predĺžené, myslím, že to teraz vychádza na 7,5 - 8 mesiacov, neviem už presne a potom rodičovský príspevok už nie je 256 ako uviedla skuste1983 v predchádzajúcej odpovedi, ale je to už zrovnané na 190,- eur aj čosi pre všetkých, aj tých čo išli zo zamestnania na materskú a čo nie. Po skončení poberania materskej sa však treba naozaj z DNP odhlásiť, stačí v poslední deň nároku na materské. Počas poberania materského sa DNP neplatí, je od toho oslobodená. Ak by si mala ešte nejaké otázky, môžeš sa ma spýtať.

darinkazv
4. júl 2011

nezabúdajte, že 270dní sa ráta do nástupu na MD, nie do pôrodu. a to už keď je v 5tt, tak nemá šancu stihnúť.

nasta197 ja keď som si to šla nahlásiť, tak mi na sociálke hneď dali otázku, či som tehotná. lebo že mi to nevyjde, ak už som tehotná a neoplatí sa mi to platiť.(a to som tam mala kamošku, čo sme spolu rodili prvé deti a robí tam už 10rokov) my plánujeme otehotnieť tento alebo budúci mesiac a to si to platím už 3mesiace a ešte som mala obavy, aby mi to vyšlo do tých 8tt pred pôrodom a tebe to vyšlo už keď si bola tehotná. to nejak zvláštne vyšlo, keď si už bola v 3tt. kedy si nastupovala na MD?

skuste1983 máš dosť staré informácie. pretože ten zvýšený RD je už zrušený. už je rovný RD. a materská je predĺžená na 8mesiacov, nie 6mesiacov.

mlica
4. júl 2011

ahojte, ja si platím DNP od 10. maja tohto roku, v tom čase som aj otehotnela 🙂 , taktiež som zamestnaná, termín porodu mám 2.februára, toje 269 dni, takže sa mi to neoplatí? vraj mám požiadať zamestnávatela o neplatené volno tak 5 dní, ale neviem ako by mi to pomocť, bo už som z toho jelen, nepočuli ste náhodou o niečom takom?

kepassa
4. júl 2011

ja som z toho uz tiez jelen, fakt ako hovori darinkazv, ze 270 dni sa rata do nastupu na MD a nie do porodu? ja som si myslela, ze ak sa zaregistrujem o 1.juna 2011 tak si zaplatim tie 2 mesiace a v aguste sa mozeme zacat snazit, teda ze tie dva vyplatene mesiace budu stacit, mam pockat este viac??? zas to nechcem platit zbytocne a ked budem mat nastupit na MD tak nebudem mat narok...pri prvej dcere som narok na MD nemala nastupila som rovno na rodicovsku dovolenku ta mi skoncila v maji tohto roku a od juna som sa zaregistrovala v soc. poistovni tak nechcem dopadnut rovnako ako prvykrat 😒

aduskatt
4. júl 2011

popremyslala by som nad platenim........ono totiz, ked platim 270 dni a potom aj pocas rodicovskej dovolenky idem na PN( co je sice nezvycajne, ale nie zakazane), tak si mozem dost slusne k rodicovskemu prispevku prilepsit....aspon tak bolo poradene mne

nikush
4. júl 2011

ak je sestra zamestnana, tak podmienku 270 dni splna, lebo za tych 5 rokov sa jej to muselo nazbierat aj keby nechcela...po novom, ak si plati max. ako DNP 26 tyzdnov, tak jej vyjde aj max. materska a po nej tak ako to tu uz jedna holka napisala, padne na 190 eur RP ako vsetky na slovensku...256 eur RP uz neplati, poberaju ho len tie, ktore to este stihli do januara tohto roku...a nasty to mohlo vyjst, kedze od 3tt jej vyslo este 38 tyzdnov...takze tak...

firstbaby
4. júl 2011

odporucam opytat sa lucia.kl, ta poradila aj mne a mam v tom teraz uz jasno 😉

gapa
5. júl 2011

no tak, máš tu teda ozaj velmi protichodné info, aj ked myslím, už ti odpovedali vo fore.

ak má sestra len jeden prac.pomer, ktorý trvá 5rokov a žiadne iné UKONčENé nem.poistenie v obd. dva roky pred pôrodom, tak ked je už tehotná, tak jej nárok na materské z dnp nevznikne. Nesplní podmienku aspon 270dní nem.poistenia z dnp. Lebo podmienku treba splniť z každého nem.poistenia zvlášť (tj. nestačí, ak je poistená zo zamestnaia viac ako 270dní) Totiž, ak by jej skončil prac.´pomer (ako tu je niektorá z odpovedí), tak by to menilo situáciu a dni tohoto UKONčENéHO nem.poistenia by sa jej ku dnom dnp mohli prirátať (taký je výklad soc.poistovne, v zákone to nenájdeš), tj. splnila by tých 270dní. Ak jej ale jej prac.pomer bude trvať, tak dni z prac.pomeru nemožno prirátať k dnp a nárok z dnp jej nevznikne.

tj. bohužial bolo treba sa prihlásiť pred otehotnením (ak beriem, že budeš rodiť napr. v 38týž, čo je považované za pôrod v termíne, tak treba sa najprv prihlásiť na dnp, dostať menštr. a to aspon 2týž. po prihlásení na dnp a až potom otehotnieť , no ak chcete mať ozaj istotu, tak je lepšie ešte dlhšie počkať, lebo pôrody skor ako v 38tt nie sú výnimkou teraz)