Ako je najlepsie si zabezpecit prijem, popripade mat rezervu?
chodiť do prace. Ideálne takej kde zarobíš viac ako minieš
Myslela som skor kde je dobre mat tu rezervu, v podstate mat zabezpeceny prijem, mat nejaku financnu rezervu, kde je dobre to mat a ako?
financna rezerva je 3-6 mesacny prijem a rozdeluje sa to aby riziko bolo diverzifikovane.. neviem nic o vas ani aky mate prijem, vydavky, nic.. to sa takto neda poradit
@sweet20 ako alebo kde si tuto rezervu ale vytvorit? Popri vydavkoch a podobne by pri 6mes rezerve bolo priblizne 3000 eur len
Z každého platu si každý mesiac odkladať koľko vies. Tak si postupne vytvoria rezervu. A nesiahat na ňu, kým to nie je životne dôležité
@elviku11 Kde si tie peniaze najlepsie odkladat? Aby zase nestracali hodnotu
Je dôležité si uvedomiť čo tým myslíme finan.rezerva.
Finančná rezerva predstavuje zábezpeka, vytvorená na financovanie neočakávaných výdavkov ako napr. strata zamestnania, dlhodobá pracovná neschopnosť, drahé neočakávané výdavky - havária v domácnosti, opravu auta a pod.
Dobrá našetrená suma sa rovná min. 6 mesačným platom v čistom (príklad - ak zarábate 800€/mes v čistom, rezerva by mala predstaviť 4800€).
Pri rozhodovaní sa kam uložiť peniaze na finančnú rezervu musíte myslite na to, že našetrené financie majú byť ľahko dostupné a preto odporúčam ukladať si ich na druhom účte alebo na sporiacom účte.
Napr. moja banka ponúka "podúčet" tzv. kasička. Tam si jednoducho presúvam peniaze z hlavného účtu na tento a financie na kasičke predstavuje moja rezerva.
@22abigail22 aku banku mate prosim?
Ja mám Raiffeisen Bank. V podstate tá kasička pre nich sporiaci účet.
@22abigail22 aký je tam úrok na kasičke?
to je individualne.. mozes mi napisat a uvidis ake mas moznosti
Tu sa ti zas zbehnu financni poradcovia 😆
Urcite poistit PN aspon pri hlavnom zivitelovi rodiny ak ide o rodinu s hypotekou..statisice na ucte ma mizive percento Slovakov skor jednu dve nehnutelnosti.pre mna je dolezite mat financnu rezervu.odlozenych aspon 12 mesacnych prijmov to sa hned cloveku lepsie zaspava..
Rezervu mám zainvestovanú v Indonézii, urobila som si to tak, aby boli peniaze dostupné o 1-2 dni. Na úplne okamžitú rezervu som mala kedysi zriadené povolené prečerpanie v účte, keď som začínala podnikať a platby mi chodili tak hala bala, než sa to utriaslo. Prečerpanie ale závisí aj od príjmu. A hlavne: je pokušenie používať ho aj v situáciách, keď netreba.
Inak asi najlepšie je mať sporiacu zložku k účtu.
Isto nie investičný produkt, kde to síce možné je, ale je to nevýhodné, najmä v prvých rokoch.
Samé vlažné alebo totálne hlúpe rady 😀
Finančná gramotnosť lvl -5
@laurita285 a tvoja rada znie?
@janai1 ved etf... indexové fondy správne určiť riziko, na krátkodobejšie ciele 70/30 na dlhodobé 90/10
@martinkatinka tak porad ty ked si taky mudry
Výpadok príjmu zabezpečený poistkou.
Peniaze na bežné mesačné výdavky sú v banke.
Nutná rezerva uložená na účte, kde sa zhodnocujú, niesu vystavené riziku volatility a zároveň sú dostupné do 2. pracovných dní ( nie v komerčnej banke)
Zvýšna časť prostriedkov je rôzne investovaná - dlhodobo, krátkodobo.
Všetko si spravujem sám resp. využívam automatizované systémy.
@martinp288 to je pekne , ze to pises ale toto vsetko su podla niektorich ludi hlupe rady.. tazko poradit ked nepochopia
@laurita285 podla tejto pani napr.
@sweet20 nepochopia dnes, pochopia keď sa popália.
Zarabat viac ako minat