Ahojte, prosím o radu aby som sa vedela zorientovať v naších zákonoch.
03.01.2011 my skončila po dovršení 3 rokov mojej dcérky materská dovolenka s tým že som poberala rodičovský príspevok. Tak isto v ten deň som dostala výpoveď s predošlej práce, bola som sa nahlásiť na úrade práce a bola som aj na sociálnom podať žiadosť o podporu v nezamestnanosti.Zaujíma ma s čoho sa my bude vypočítavať výška podpory? A ešte ak mi to podporu priznajú a budem ju pol roka poberať možem isť potom na predlženú materskú?
@nikabrunc
ty si nedostala výpoved (to by nemohol skončiť PP posledným dnom Rd, lebo pri výpovedi plynie najmenej 2mesačná výp. doba a počas Rd ti dať výpoved nemôžu) ale si podpísala dohodu o ukončení prac.pomeru k podlendému dnu RD.
Ak si nepracovala ani nečerpala riadnu dovolenku v období dva roky pred zaevidovaním na UP, tak sa ti bude podpra rátať z obdobia dva roky pred začiatkom čerpania RD (nástup na RD je den jpo ukončení poberania materského, odkedy si požiadala o RP).
Súbežne s evidovaním na UP môžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak máš podanú prihlášku, nemáš iné dôch.poistenie a máš dieťa do 6rokov, o ktoré sa bud staráš osobne alebo iná plnoletá fyz. osoba alebo právnická osoba (jasle, škôlka...)
@gapa áno presne tak, zle som to napísala dakujem za opravu. a ešte raz ja možem byť súčasne na úrade práce aj na predlženej materskej aj s tým že pol roka budem dostávať podporu v nezamestnanosti?a dieťa môže ísť na 4 hodiny do škôlky? alebo nie, ináč ešte by som jju ani nedala
@nikabrunc
áno môžeš byť evidovaná na up a poberať podporu a ak zabezp. riadnu starostl. o dieťa škôlkou, tak máš nárok na to byť aj dôhc.poistená, ak ti netrvá iné povinné dôch.poistenie a dieťa má do 6rokov.
ak si v zdr. poistovni poistená štáom ako uchádzač o zamestnanie, tak ich nezaujíma, či dieťa chodí do škôlky. To jedine, že by si n ebola evidovaná na UP, tak ak by si chcela byť zdr. poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokv, tak vtedy by mohla chodiť na max. 4hodiny denne do škôlky, aby si definíciu ria. star. splnala.
predpokladám pred zaevidovaním na up si mala v obd. 2roky dozadu len dni čerpania rodič.dovolenky, nič iné. V takom prípade sa to ráta za obdobie dva roky pred Rd, nie md. Ak si mala viac Rd za sebou, záleží či si čerpala riadnu dovolenku.
Neviem, čo tým mylsíš, sa hlásiť na predlženú RD, na akom úrade??? Zdravotná poist? soc.poist? úrad práce so žiadosťou o nepriaznivý zdr. stav dieťaťa a rodič dprísp. do 6rokov dieťaťa?? alebo si požiadala na UP oddelenie úchádzačov o zamestnanie o vyradenie z dôvodu riadnej star. o dieťa (toto posledné predpokladám nie, lebo to by si podporu nemohla poberať). Každý úrad musíš riešiť osobitne, lebo každý má svoj zákon.
@gapa ďakujem za odpoveď , a stou predlženou materskou som to myslela tak či to ide všetko dokopy byť aj na UP evidovaná ,aj poberať podporu ,aj byť na predlženej lebo ja mam 3 ročné zdravé dieťa. A ešte bola som na socialnom s papierom ktorý mi dali ony a vyplnil mi ho zamestnávatel ,ale hneď mi ho aj vrátili, že mi nevyplnili vymeriavaci základ, čo je najlepsšie tam napísať?aby som účtovníčke vedela povedať. a medzi tými dvoma materskými som mala dočasnú práceneschopnosť 45 dní. ďakujem veľmi pekne za pomoc veľmi si to vážim . 🙂
@nikabrunc
ak v období dva roky pred zaevidvoaním na UP máš aj iné obdobie, ako čerpanie RD, tak sa myslím neráta podpra z obdobia dva roky pred začiatkom RD.
By si musela presne napísať dátumy, kedy si sa zaregistrovala na UP a ako presne nasledovali MD, RD, PN ..., prípadne čerpanie riadnej dovolenky alebo faktického výkonu práce v zamestnaní v období dva roky pred týmto zaregistrovaním.
mzdárka tam má uviesť skutočnosť, nemôže tam špekulovať.
@nikabrunc
tvoj prípad vyplnenia toho potvrdenia od zamstnávatela asi nebude jednoduchý. Napíš tie dátumy (ale presne!), skúsim potom pozrieť priamo do zákona § 108 ods.3, či to budem schopná zodpovedať. Ale napíš dátumy aj dva roky pred nástupom na rodičovskú dovolenku (nie len dva roky pred zaergistorvaním) Ak chceš, môžeš aj cez IP, no popíš tam všetky náležtosti (lebo mám v IP dosť pošty a veru nebudem hladať vo fore, kde je otázka a údaje od teba 🙂 😉 )
pre zaujímavosť, tu je Zákon o sociálnom poistení a tam je ten § 108 ods.3 príp. iné, ako sa ráta podpora.
Dobrý deň potrebujem poradiť 😊 pred materskou mám odpracovaných 13 r.. syn mal 4 r v decembri.. kvôli pandémii sme mali predĺženú materskú..v decembri ukončili predĺženú materskú a od januára sa idem nahlásiť na úrad práce..moja otázka :dostanem podporu? Ešte pocas materskej som opatrovala starú mamu 1 r..
haló nik nevie? 🙂