Z akej sumy v čistom dokáže vyžiť 3-členná rodina za mesiac?

28. nov 2022

Baby otázka na aká je minimálna suma z akej dokážete vyžiť na mesiac tak ze sa nemusíte veľmi uskromniť po zaplatení všetkých poplatkov a ešte aj odložíte? Zarábame s mužom celkom slušne ale na konci mesiaca nervy a prázdna kasa. A teraz pri tomto zdražovani už ani nehovorím 🤗 o dovolenke raz za rok bez pôžičky môžeme iba snívať. niekde robíme chybu zjavne.

janka_266
28. nov 2022

A koľko zarábate vy? Skor uveďte vy, aký máte príjem a na čo utrácate, skôr vám tu poradia, ako vám pomôže, že niekto vyžije z 1000€ a niekto z 3000?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jesenzima
28. nov 2022

My sme 4 a v pohode vyzijeme z 500€ (hlavne teraz v zime), odložíme mesačne cca 200-300€ ...muž pracuje, ja som na RD. V lete ušetríme menej, viac cestujeme ...

dettilv
28. nov 2022

@jesenzima to ako robíte?mne sa zdá že je to strašné malo 🤭

majlo1234
28. nov 2022

Pre mna by to bolo 800 eur pre trojclennu rodinu s malym dietatom v bratislave. To je taka suma, ze nemusim v potravinach kukat, co kolko stoji. Zaplatit psovi macke zradlo na mesiac. Kupit nejake drobnosti(oblecenie pre decko z bazara, ked nieco chyba) a dva tri krat sa najest von. A 10 percent odlozit. Ale to je moja situacia a potreby mojej rodiny, kazdy to ma inak nastavene.

Zakladna financna rada je mat nasetrene na 3-6 mesiacov beznych nakladov ako financnu rezervu. A teda zacat tak, ze si proste idlozim 10-20% z mojho prijmu a operujem so zvyskom. Pokial je aj toto problem, treba sa snazit zvysit prijem

saxana000
28. nov 2022

@jesenzima a z toho idu vsetly potraviny drogeria benzin oblecenie?nejaka pizza?tak to mas asi carovnu palicku niekde doma skovanu..lebo to je strasne malo..ak to zvladas mas moj velky obdiv.

jesenzima
28. nov 2022

@dettilv čo ti ja viem 😀 hlavne neplatíme žiadne splátky. Mesačné platby za net,tv,mobily máme úplne minimálne (všetko spolu cca 20€). chodíme veľa pešo, nekupujeme (pre nás) zbytočnosti ... Skrine nemáme prepchate oblečením a haraburdami.. a tak, ono je to euro k euru a nejako sa to nazbiera ...

jaga18
28. nov 2022

My obaja pracujeme v štátnej sfére takže žiadne extra platy nemáme. Dokážeme najstarsiemu financovať výšku, ani mladším deťom nič nechýba, máme hypo a nikdy sme na dovolenku nebrali pôžičku.

jesenzima
28. nov 2022

@saxana000 z toho idú potraviny a benzín tankujeme raz mesačne.. drogéria nie je nejaká veľká položka ..
Pizzu nejeme 😉 a oblečenie nekupujeme každý mesiac, skôr sezónne a keď treba, nie každý rok nový kabát napríklad ...

nelca84
28. nov 2022

@jesenzima co? styria z 500e? to si neviem predstavit, byvate zadarmo?

jesenzima
28. nov 2022

@nelca84 nebývame zadarmo.. ale neplatíme ani žiadne pôžičky ...

tahomi
28. nov 2022

Pozicka na dovolenku je podla mna absolutna financna neznalost.
Napis prijmy a vydavky.

nelca84
28. nov 2022

@jesenzima v poriadku, ale aj ked ratam len zakladne vydavky ako je byvanie a strava, tak mi to pride nerealne, mozes nam to troska rozpisat? mozno sa niecomu priucim

babulkomale
28. nov 2022

Nikdy som nerozumela pojmom ako "slusne nasetrene", "slusna vyplata". Bud sa bavme o konkretnych sumach alebo je to debata o nicom.
Cim vyssi prijem, tym vyssi standard a vyssie naklady. Ked som sa bavila s rodinnym kamaratom o tychto veciach, tak povedal ze tie peniaze co mame by mu paradne stacili - akoze prenho wow suma ale on je sam a rozvedeny. My mame nastavene sporenia, poistky, chodime na dovolenky, lyzujeme, detom platime vzdelavanie, hudobne nastroje atd atd.
Kazdy ma ine naroky na zivot. Cize zbytocna tema bez konkretnych cisel.

petrahl
28. nov 2022

@jesenzima za 500 € zafinancujes mesacne komplet stravu 5 clennej rodine a este z toho aj natankujes a zostane ti 300€, ktore odlozis? 😄

autor
28. nov 2022

@janka_266 zostane nám 1300€ v čistom po zaplatení hypo, energií a pôžičky

majlo1234
28. nov 2022

Tak bavime sa tu o sume, ktora zostane po vyplateni vsetkych nakladov hlavne. 500 euro nie je vela. Ale ak sa jedna o rodinu, ktora nezije v meste, neholduje mestskym radovankam typu kino, nakupy, restiky a kaviarne, volaco si dopestuje, nejedia spracovane potraviny, tak za 500 euro sa prestravuju.

majlo1234
28. nov 2022

Kolko mate deti? Do coho vrazate tie peniaze potom?

petrahl
28. nov 2022

Vydel si rovno na zaciatku mesiaca peniaze na stravu a zvysok mate na ostatne+sporenie.

3 clenna rodina z 1300€ musi vyzit a este aj odlozit aj keby neviem co bolo.

jesenzima
28. nov 2022

@nelca84 otázka znela "po zaplatení poplatkov" ... Po zaplatení poplatkov nám stačí cca 500€ na stravu a zvyšok si odkladáme .. nechodíme do reštaurácií, varím doma, dieťa sa naje v škôlke,mužovi do práce balím... Nekupujeme haldy oblečenia, v kúpeľni nemám nakúpených 7 druhov šampónov, nepotrpe si na šperky, parfémy, a bytové doplnky... Prosto tam, kde veľa ľudí tie peniaze minie, my bez takých veci žijeme, nechýbajú nám a preto si vieme odložiť. Samozrejme nie sme ako z jaskyne, len máme radi náš minimalizmus 🙃

evica17
28. nov 2022

Ono to je o celkových financiách, a.nie že ušetriť len na jedle. Ak máš napr veľký paušál.ktory je zbytočný, a ešte kupuješ xy somarin tak tam je problém. Proste by to chcelo všetko prezrieť a anlyzovat

jesenzima
28. nov 2022

@petrahl sme 4, z toho dve malé deti, tankujeme raz mesačne.. na to nám stačí 500 a plus k tomu odložíme. Nie z 500 odložím tristo😀 to už ani ja nedokážem veru ..

alex49
28. nov 2022

Ak ti ostáva 1300 na míňanie a potrebuješ pôžičku na dovolenku, tak je niekde chyba, kupujete hovädziny a neodkladate si.
Moji rodicia zarábali malo, neviem presne sumy, ale za rok si na šetrili na rodinnú dovolenku a len týždeň pred výplatou sme jedli lacnejšie jedla.

petrahl
28. nov 2022

@jesenzima nechcem asi radsej ani vediet v akej kvalite kupujete potraviny 🤦‍♀️ tiez sme 4, mame dve male deti, ale neexistuje, aby mi stacilo 500€ na stravu a este z toho platit aj pohonne hmoty. Tiez tankujeme raz mesacne.

autor
28. nov 2022

@petrahl fakt som v riti asi pardon za vyraz no nevieme skutočne máme 1300€ v čistom na život s jedným dieťaťom a nevyzijeme pomaly 😒😪 je síce pravda ze raz za 2-3 mesiace máme výdavky ako napr. 200€ na lieky a vitamíny pre malú (to všetko ide cez MUDr. teda nie moj vymysel) každé 3 mesiace väčšie výdavky na malú - oblečenie (topanky, bundy, proste komplet šatník- ma 5 rokov teda rýchlo nám rastie aj to riešim ze oblečenie kupujem stále o číslo väčšie aby to mohla aspoň ako tak výnosit na dalsiu sezonu) a tiež máme špeciálnu stravu - bezlepkové a bezlakto veci ale toto už neovplyvnim. Mala sa stravuje 80% z mesiaca doma lebo v škôlke mi vydrží tak 3 dní max týždeň, ja nonstop doma lebo pracujem HO

jesenzima
28. nov 2022

@petrahl nakupujeme normálne čerstvé základné potraviny z ktorých varím..

nelca84
28. nov 2022

@jesenzima ano, uz som si vsimla, ale aj tak si dobra 👏 ono pri tych malych detoch su vydavky naozaj nizsie. Nas len obedy v skole vyjdu 60e (pre jedneho), potrava pre psa cca 70e, tankujeme do dvoch aut, syn potrebuje tamto, potom hento, s pubertakmi je to tazke, preto mi tvoje vydavky pripadaju ako sci-fi 😂

stanulienkat
28. nov 2022

1300e v cistom po zaplatení účtov je je krása a nádhera aj na slovenské pomery. Zrejme neviete hospodáriť a kupujete hlúposti, keď vám nevychádza ani na dovolenku.

alex49
28. nov 2022

Potrebuješ si aspoň mesiac písať kam idú peniaze, veľa lidu ma 1300 ešte pred zaplatením účtov, hlavne ženy na materskej a dokážu normálne vyžiť. Ta strava malej môže robiť veľa, odkladáj si bločky zo všetkého a sprav si tabuľku. V stredu začína nový mesiac, síce budú Vianoce, ale základnú tabuľku môžeš spraviť aj teraz. Na konci mesiaca si iba skontrolujes kam zmizli peniaze.

autor
28. nov 2022

@stanulienkat keby len na dovolenku ale idem do dlhu už aj pri kozmetike mala ma atopicku pokožku a jedine co zatiaľ nám funguje je krém co jedna tuba vyjde na 25€ ale vydrží jej to opäť 3 mesiace. Fakt je to o tej strave asi ale chladničku mam na konci mesiaca celú vyjedenu, nič sa u nás nevyhadzuje a nemáme po 150 kg manžel štíhly, dieťa vyzerá na to co poje podvyzivene a ja som normálny priemer ani bio veci nekupujem 🤔. Keď sa niečo výnimočne nedoje zje pes a ušetrím dávku granúl. Ja už som normálne zufala.