Baby otázka na aká je minimálna suma z akej dokážete vyžiť na mesiac tak ze sa nemusíte veľmi uskromniť po zaplatení všetkých poplatkov a ešte aj odložíte? Zarábame s mužom celkom slušne ale na konci mesiaca nervy a prázdna kasa. A teraz pri tomto zdražovani už ani nehovorím 🤗 o dovolenke raz za rok bez pôžičky môžeme iba snívať. niekde robíme chybu zjavne.
My sme 4 a v pohode vyzijeme z 500€ (hlavne teraz v zime), odložíme mesačne cca 200-300€ ...muž pracuje, ja som na RD. V lete ušetríme menej, viac cestujeme ...
Pre mna by to bolo 800 eur pre trojclennu rodinu s malym dietatom v bratislave. To je taka suma, ze nemusim v potravinach kukat, co kolko stoji. Zaplatit psovi macke zradlo na mesiac. Kupit nejake drobnosti(oblecenie pre decko z bazara, ked nieco chyba) a dva tri krat sa najest von. A 10 percent odlozit. Ale to je moja situacia a potreby mojej rodiny, kazdy to ma inak nastavene.
Zakladna financna rada je mat nasetrene na 3-6 mesiacov beznych nakladov ako financnu rezervu. A teda zacat tak, ze si proste idlozim 10-20% z mojho prijmu a operujem so zvyskom. Pokial je aj toto problem, treba sa snazit zvysit prijem
@dettilv čo ti ja viem 😀 hlavne neplatíme žiadne splátky. Mesačné platby za net,tv,mobily máme úplne minimálne (všetko spolu cca 20€). chodíme veľa pešo, nekupujeme (pre nás) zbytočnosti ... Skrine nemáme prepchate oblečením a haraburdami.. a tak, ono je to euro k euru a nejako sa to nazbiera ...
My obaja pracujeme v štátnej sfére takže žiadne extra platy nemáme. Dokážeme najstarsiemu financovať výšku, ani mladším deťom nič nechýba, máme hypo a nikdy sme na dovolenku nebrali pôžičku.
Pozicka na dovolenku je podla mna absolutna financna neznalost.
Napis prijmy a vydavky.
Nikdy som nerozumela pojmom ako "slusne nasetrene", "slusna vyplata". Bud sa bavme o konkretnych sumach alebo je to debata o nicom.
Cim vyssi prijem, tym vyssi standard a vyssie naklady. Ked som sa bavila s rodinnym kamaratom o tychto veciach, tak povedal ze tie peniaze co mame by mu paradne stacili - akoze prenho wow suma ale on je sam a rozvedeny. My mame nastavene sporenia, poistky, chodime na dovolenky, lyzujeme, detom platime vzdelavanie, hudobne nastroje atd atd.
Kazdy ma ine naroky na zivot. Cize zbytocna tema bez konkretnych cisel.
@janka_266 zostane nám 1300€ v čistom po zaplatení hypo, energií a pôžičky
Tak bavime sa tu o sume, ktora zostane po vyplateni vsetkych nakladov hlavne. 500 euro nie je vela. Ale ak sa jedna o rodinu, ktora nezije v meste, neholduje mestskym radovankam typu kino, nakupy, restiky a kaviarne, volaco si dopestuje, nejedia spracovane potraviny, tak za 500 euro sa prestravuju.
Kolko mate deti? Do coho vrazate tie peniaze potom?
Vydel si rovno na zaciatku mesiaca peniaze na stravu a zvysok mate na ostatne+sporenie.
3 clenna rodina z 1300€ musi vyzit a este aj odlozit aj keby neviem co bolo.
@nelca84 otázka znela "po zaplatení poplatkov" ... Po zaplatení poplatkov nám stačí cca 500€ na stravu a zvyšok si odkladáme .. nechodíme do reštaurácií, varím doma, dieťa sa naje v škôlke,mužovi do práce balím... Nekupujeme haldy oblečenia, v kúpeľni nemám nakúpených 7 druhov šampónov, nepotrpe si na šperky, parfémy, a bytové doplnky... Prosto tam, kde veľa ľudí tie peniaze minie, my bez takých veci žijeme, nechýbajú nám a preto si vieme odložiť. Samozrejme nie sme ako z jaskyne, len máme radi náš minimalizmus 🙃
Ono to je o celkových financiách, a.nie že ušetriť len na jedle. Ak máš napr veľký paušál.ktory je zbytočný, a ešte kupuješ xy somarin tak tam je problém. Proste by to chcelo všetko prezrieť a anlyzovat
Ak ti ostáva 1300 na míňanie a potrebuješ pôžičku na dovolenku, tak je niekde chyba, kupujete hovädziny a neodkladate si.
Moji rodicia zarábali malo, neviem presne sumy, ale za rok si na šetrili na rodinnú dovolenku a len týždeň pred výplatou sme jedli lacnejšie jedla.
@petrahl fakt som v riti asi pardon za vyraz no nevieme skutočne máme 1300€ v čistom na život s jedným dieťaťom a nevyzijeme pomaly 😒😪 je síce pravda ze raz za 2-3 mesiace máme výdavky ako napr. 200€ na lieky a vitamíny pre malú (to všetko ide cez MUDr. teda nie moj vymysel) každé 3 mesiace väčšie výdavky na malú - oblečenie (topanky, bundy, proste komplet šatník- ma 5 rokov teda rýchlo nám rastie aj to riešim ze oblečenie kupujem stále o číslo väčšie aby to mohla aspoň ako tak výnosit na dalsiu sezonu) a tiež máme špeciálnu stravu - bezlepkové a bezlakto veci ale toto už neovplyvnim. Mala sa stravuje 80% z mesiaca doma lebo v škôlke mi vydrží tak 3 dní max týždeň, ja nonstop doma lebo pracujem HO
@jesenzima ano, uz som si vsimla, ale aj tak si dobra 👏 ono pri tych malych detoch su vydavky naozaj nizsie. Nas len obedy v skole vyjdu 60e (pre jedneho), potrava pre psa cca 70e, tankujeme do dvoch aut, syn potrebuje tamto, potom hento, s pubertakmi je to tazke, preto mi tvoje vydavky pripadaju ako sci-fi 😂
1300e v cistom po zaplatení účtov je je krása a nádhera aj na slovenské pomery. Zrejme neviete hospodáriť a kupujete hlúposti, keď vám nevychádza ani na dovolenku.
Potrebuješ si aspoň mesiac písať kam idú peniaze, veľa lidu ma 1300 ešte pred zaplatením účtov, hlavne ženy na materskej a dokážu normálne vyžiť. Ta strava malej môže robiť veľa, odkladáj si bločky zo všetkého a sprav si tabuľku. V stredu začína nový mesiac, síce budú Vianoce, ale základnú tabuľku môžeš spraviť aj teraz. Na konci mesiaca si iba skontrolujes kam zmizli peniaze.
@stanulienkat keby len na dovolenku ale idem do dlhu už aj pri kozmetike mala ma atopicku pokožku a jedine co zatiaľ nám funguje je krém co jedna tuba vyjde na 25€ ale vydrží jej to opäť 3 mesiace. Fakt je to o tej strave asi ale chladničku mam na konci mesiaca celú vyjedenu, nič sa u nás nevyhadzuje a nemáme po 150 kg manžel štíhly, dieťa vyzerá na to co poje podvyzivene a ja som normálny priemer ani bio veci nekupujem 🤔. Keď sa niečo výnimočne nedoje zje pes a ušetrím dávku granúl. Ja už som normálne zufala.
A koľko zarábate vy? Skor uveďte vy, aký máte príjem a na čo utrácate, skôr vám tu poradia, ako vám pomôže, že niekto vyžije z 1000€ a niekto z 3000?