ahojte neviem či mi bude vedieť niekto poradiť. Manžel ma živnosť už asi 8 rokov mal ju pozastavenú do marca 2016. Dokonca roku 2015 robil na hl. pracovný pomer. 1,2,3 - 2017 bol na úrade práce. a od 4-2017 si opäť obnovil živnosť. Chcela by som vedieť či mu vznika nárok na odpočet na mňa (som na rodičovskom príspevku), a daňový bonus aj za tie 3 mesiace čo bol na úrade práce ak od apríla začal robiť na živnosť.
Ďakujem za Vaše odpovede.
ano a ano, ak splni podmienku vysky rocneho prijmu
na teba - ano, ak su splnene ostatne podmienky
a asi mas v zadani chybu, nie 2017, ale 2016
@p_451 ak mal príjem za rok 2016 aspoň vo výške 2 430 eur zo zamestnania alebo zo živnosti (nemožno to sčítať) máte nárok na daňový bonus.
@1andrea111 Preco by sa to nemohlo scitat?! Podmienka na narok na DB je mimimalny zdanitelny prijem 6-nasobok minimalnej mzdy t.j. pre rok 2016 2430Eur-bodka. Prijem zo zivnosti a aj zo zavislej cinnosti je zdan.prijem.😉
@p_451 Moze si uplatnit na teba nezdan.ciastku a DB na dieta za cely rok ak dosiahol uvedeny prijem.
@evittam Nárok na daňový bonus má každý daňovník, ktorý spĺňa nasledovné podmienky:
dosiahne tzv. aktívne príjmy za zdaňovacie obdobie r. 2016 aspoň vo výške 2 430 eur (pozn.: za zdaňovacie obdobie r. 2015 bol 6-násobok minimálnej mzdy vo výške 2 280 eur) a to:
z príjmov zo závislej činnosti (zo zamestnania), ALEBO z
príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti; okrem dosiahnutia minimálnej výšky týchto príjmov (2 430 eur) musí byť vykázaný i základ dane z týchto príjmov.
vyživuje vo svojej domácnosti dieťa – vlastné, osvojené, dieťa manžela/ky, v náhradnej starostlivosti, ktoré sa (podľa zákona o prídavku na dieťa) považuje za nezaopatrené podľa zákona o prídavku na dieťa,
preukáže nárok príslušnými dokladmi (kópia rodného listu dieťaťa a potvrdenie o návšteve školy, ak sa pripravuje na povolanie štúdiom ,....)
Pozn.: Pre splnenie podmienky výšky dosiahnutých príjmov sa príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania/príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti NESPOČÍTAVAJÚ.
je to tu: https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...
vedia čo robia, stále pridávajú nejaké podmienky, kedysi stačilo mať manželku, teraz kopec obmedzení...
je nárok na odpočet na manzelku, ktorá je poistencom štátu z titulu osoby starajúcej sa o dieta do 6 rokov?
@p_451 nepíšeš či si mala nejaké iné príjmy okrem RD, RD je platená? nárok na daňový bonus nezáleží na počte mesiacov podnikania, ale na tom, aký príjem mal zo živnosti a či vykázal kladný základ dane