Máme dilemu. Staviame s manželom dom. Na dokončenie potrebujeme ešte značnú sumu peňazí, ale je už v stave,že by teoreticky mohol byť obývateľný, akurát, že to bude stále taká polostavba. Preto sme sa rozhodli pre hypotéku. Avšak tá je extrémne nevýhodná. Máme viac ako 8% úrok a nakoniec preplatíme skoro trojnásobok. Suma je pritom nízka. Chcú nám poskytnúť 60000€ a my potrebujeme aspoň 80000€, aby sme splatili úver a dokončili. Žijeme v zahraničí. Tu nemáme hypotéky ako na Slovensku. A teraz potrebujem radu, lebo netuším čo robiť. Zadĺžiť sa na 30 rokov s hroznými podmienkami, alebo živoriť z mesiaca na mesiac ešte xy rokov, kým splatíme úver a dokončíme dom do obývateľnej podoby? Na jednej strane by nám to teraz trochu pomohlo, ale keď si predstavím, že zadĺžim týmto rozhodnutím aj svoje deti, tak mi je doplaču. Čo by ste urobili vy? Zajtra máme podpísať papiere. Vďaka
Ak by bolo možné ho v tomto stave predať a kúpiť byt, išla by som do takej možnosti. Treba si dovoliť len toľko na čo máte a nie že sa kvôli tomu zadĺžite do konca života a budete žiť v strese a strachu o svoju budúcnosť alebo budúcnosť vašich detí.
@nestastna21 z toho čo píše to na predčasné splatenie nevyzerá... Hlavne keď píše o zadlžení svojich detí... a rešia to v zahraničí, nie na Slovensku.
My sme si vzali hypo (2%) na sk nic moc 3 roky dozadu, ze zrefinancujeme... no zabava nastala, vazny uraz kolena, vypoved refinanc sa nedal...nenavysili sme ako sme chceli, byvame v rozostavanom... ale, platime si svoje, mesacne naklady su minimalne, a postupne si robime... niekedy viac, niekedy menej...mame obyvacku, kupelnu, spalnu a kuchynsky kut...
Ale.. zalezi ci by ste "zivorili" keby si hypo vezmete alebo nie.. susedia zas vzali vsetko hned z banky, vyslo im to, ale suseda musela ist od 1rocneho dietata naspat do prace, muz na kamione a male u rodiny...
Hlavne si veľmi dobre zvážte finančné možnosti. My sme si brali takú hypo ktorú vieme platit rok po strate oboch zamestnaní. Netreba sa zadlzit po uši, radšej kúpiš niečo menšie.
Hadam, ze dokladujete na SK prijem zo zahranicia? Tak tam moze byt prave to ten vysoky urok.. To "riziko"
Píšeš, že by sa dalo bývať ako v polostavbe.Co to znamená čo všetko máte spravene?
Radšej by som pomaly robila ako sa zauverovat na toľké roky.Ale len, keď to fakt nie sú holé múry a je to obývateľné a niečo len nedorobene.
Tak sa predražila stavba či prečo tak nevychadzate s peniazmi?veď ste museli mat rozpocet
@luccija všetko tu išlo neuveriteľne hore...z toho, čo ešte máme z úveru sme schopní dokončiť podlahy, jednu kúpeľňu,technickú miestnosť, kuchyňu s obývačkou, spálňu pre hostí, kde by sme mohli byť my. Nebudeme mať v podstate urobené skrine, schody šatník, záhradu, oplotenie, zateplenie, nábytok. Obývateľná by bola viac menej len spodná časť. Hypotékou sme sa chceli zbaviť úveru a mať niečo k dobru pre rýchlejšie dokončenie, ale pri tejto ponuke mám pocit, že by sme sa dostali z kaluže do blata.
A keby ste refinancovali terajsi uver na hypo ta splatka by vam vysla nizsia ci vyssia ako na terajsom uvere? Ak nizsia, tak ja by som do toho sla.
My sme robili skrine asi pol roka po nasťahovaní, záhradu a plot o 2 roky🙂lebo sme nechceli úver.
Ja to nevidím ako tragédiu, ale záleží od teba, keď máš mať nervy, že to je nedokončené tak si zober hypo, ale toto nie sú tak strašné veci
Zateplenie a teda plus fasádu tak to bude dosť drahé..ja rada myslím dopredu a nemám rada veľké pôžičky, ale ty sa rozhodni podľa vašej situácie
@danielinaa splátka by bola síce nižšia okolo 300€, ale s tým, že úver máme na 7 rokov a hypotéku by sme mali na 30.
300€ mi nepríde veľa, ak to má byť jediný úver ktorý splácate a ak je suma nižšia a dokážete odkladať, tak úver splatíte aj skôr.
Ber to tak, že je lepšie dokončiť čím skôr, aj keď s hypo, lebo všetko ide strašne hore. Mne mama hovorila, že sme mali dať lacnejšiu kuchyňu aj podlahu, že by sme urobili viac. No taku kuchyňu, okná a podlahy nevymenim ľahko, ako nábytok. A dobre že sme urobili, teraz by sme za tú cenu, mali asi len lacnú kuchyňu, podlaha teraz o 3€ na m2 viac a to len od leta. U nás v meste rastie nová domova štvrť a ľudia predali byty s tým, že ešte v byte budú bývať, kým nedostávajú. Byty predali "lacno" a nemajú na dostavanie domu. Lebo hypo už nestačí. A 300€ nieje tak veľa, veď vy cenu domu prerábkou zvyšujete. Takže ja by som do hypo išla a čím skôr dokončila. A materiál aj do zásoby nakúpiť, lebo ceny len hore idú. A keď sa bude dať, možno aj predčasne splatite, nemusí to byť 30 rokov. A už ani nehovorím, že napríklad teraz sa ti zdá 60 000 veľa, o pár rokov tie peniaze budú mať inú hodnotu. My sme pred 15 rokmi brali úver z PSS aj s medziuverom 500000sk a splatili sme 750000sk za 12 rokov. Ale mali sme vlastný byt a ktorý sme vtedy kúpili za 35 000 € a pred rokom predali za 94 000€. Takže sa oplatilo, aj keď sme mali vysoký úrok, vtedy 7,5.
Jednoznacne do toho chodte. 300 eur je 300 eur, to je smiesna suma v dnesnej dobe. To chces este 7 rokov prezivat peklo ked zivorite. Takto uz zivorit nebudete, dokoncite, nieco odlozite z budete si davat mimoriadne splatky a splatite ho skor.
Urcite by som nebrala nevyhodnu hypoteku. Ak je dom ako tak obyvatelny,tak pomalicky budete robit dalej. Volakedy sa len tak stavalo a boli vsetci spokojni. To len dnes chcu mat ludia vsetko hned hotove
My keď sme sa nasťahovali sme mali ešte jednu izbu nedokončenú,nezateplene, polovička dverí nam chýbala a nový nábytok mal len syn,my čo sme mali svoje staré a niečo zdedene. Teraz sme piaty rok,už me čo sa týka domu všetko hotové,len okolie nám chýba,ale to ma nejak ani nestve, ale sme úplne bez zadlženia. Aj keby sa niečo stane tak to zvládneme lebo výdavky na energie máme iba 70€ mesačne
Ďakujem za každú radu... Nakoniec sme sa teda rozhodli podpísať ... Máme šancu, že ho splatíme skôr, kedže sa vrátim po RD do práce. Riskneme to teda a dokončíme teraz, lebo sa bojím, že lacnejšie už nebude :(
Držím palce a už keď ste sa raz rozhodli,tak sa toho držte a nelutuj. Určite to zvládnete a bude dobre. Teraz začala ťažká doba na stavanie (malo materiálu a veľmi dráhy) Aj manžel začal minulý rok pristavovat k dielni,tak dúfam,že to dokončí bez nejakej ujmy... 😉
@angela85 ďakujem 🙂 ... Presne to... Keď porovnávame ceny z pred 3 rokov s terajšími, tak je to až neuveriteľné...ozaj sa bojím, že to klesať nezačne...
Aj my sme brali prvú hypotéku s 8% úrokom. Nič lepšie sme urobiť nemohli.
Autorka urobili ste dobre ze ste podpisali. Urcite nebudete lutovat. A konecne zacnete trochu zit a nie zivorit. Ved 7 rokov zivorenia to by bolo strasne dlho. Nedajboze nejaky necakany vydavok a boli by ste v kybli. Teraz uz budete moct aj nejaku rezervu si tvorit keby sa nieco vysomarilo.
vobec, ako treba prihliadat na to, ze uz teraz ked su nejake financne problemy, pri takej hypoteke to nebude o nic lepsie jednoducho ak je zla doba, tak sa to snazim co najlepsie vyriesit, a nie ist este do vacsich ako to slusne napisat...problemov.
Rozhodli ste sa správne. Máte síce väčší úrok, ale dokončíme teraz. Len za posledný rok sa ceny niektorých materiálov zdvojnásobili a idú ešte hore. Čiže za pár rokov by ste dokončovali drahšie a v konečnom dôsledku možno ešte ušetríte. Ja ľutujem, že sme nezobrali o čosi vyššiu hypotéku ktorú nám ponúkali, veď potom došetrime. Mesačné by to bolo možno o 20€ viac, ale staršie deti by už mali izby na poschodí hotové. Teraz musíme došetrit a dcéry sa tlačia v jednej izbe. Deti potrebujú izby teraz, nie o pár rokov. Kvôli vysokej inflácii je lepšie investovať. A výška vašej hypo nieje vysoká, len treba mať aj dobrú poistku, ak by sa niektorému z vás niečo stalo, aby sa hypo vyplatila.