Výzva Obnov dom

0trus1na
9. dec 2024

Dobrý deň prajem, čoskoro vyjde nová výzva č.6 Obnov dom. Rád by som sa opýtal, či náhodou nemá s tým niekto skúsenosť, čo všetko je k tomu potrebné a ako to prebieha.

Vopred ďakujem za odpoveďm

lucky_girl
9. dec 2024

Ahoj. Tiež sme sa plánovali zapojiť do obnovy. Je to dlhší proces, vyžadujúci viacero krokov. Najlepšie je si naštudovať info na ich stránke: Obnova rodinných domov
My sme plánovali zateplenie fasády minerálnou vatou. Jednou z podmienok bolo, aby sa rekonštrukciou dosiahla min. 30% úspora energie. To sa zistí vypracovaním: A) energetického certifikátu (ak si ešte nezačal rekonštruovať) alebo B) projektového hodnotenia (ak si už fyzicky niečo začal robiť na objekte). Tieto certifikáty vyhotovuje odborník, u nás bol jeden pán na meranie, potom jeho kolega vyhotovil energetický certifikát. Cenovo je to cca 500€, projektové hodnotenie je cca 650€. Ak by sa ti to hodilo, môžem poskytnúť kontakt. Ak sa nemýlim, ten pán od merania chodí merať po celom SR.
Čo som mala informácie od pracovníčky v Prešovskom centre, najprv sa do výzvy musíš online prihlásiť – vtedy, keď sa výzva spúšťa, čiže: 13. 12. 2024 od 9:00 hod (aktuálne info zo stránky vyššie). Nakoľko sa veľa ľudí hlási do obnovy a je tam obmedzený počet miest, ten sa rýchle obsadí, bežne do 40 MINÚT od spustenia výzvy. Takže toho 13.12. o 9:00 potrebuješ sedieť sa počítačom, mať pripravené informácie o sebe a o objekte a naklikať to do online formulára čo najrýchlejšie a odoslať. Následne ti pride informácia, či sa ti do výzvy podarilo prihlásiť alebo si už nestihol z kapacitných dôvodov.
Ďalej, ak budeš úspešný v tomto kroku, následne budeš musieť doručiť dokumenty v tlačnej podobe na pobočku. Ide o ten energetický certifikát/projektové hodnotenie, ďalej fotografie objektu pred rekonštrukciou a nejaký formulár, v ktorom sú tvoje údaje ako majiteľa objektu. Ak je nehnuteľnosť v spoločnom vlastníctve s manželkou (tzv. bezpodielové vlastníctvo) je potrebný jej súhlas s rekonštrukciou – úradne overený.
Po odovzdaný týchto dokumentov by ti mali žiadosť schváliť, ak by im niečo chýbalo, dajú ti vedieť a doplníš to.
Následne rekonštruuješ objekt za SVOJE financie. Potom po kompletizácií rekonštrukcie opäť dávaš dokumenty, že je všetko ukončené, že to stálo toľko a toľko tisíc eur a že žiadaš o preplatenie. Na základe toho by ti mali potom poslať financie na tvoj účet. Pokiaľ viem nebude to 100%, ale max. 75% nákladov alebo je tam stanovená nejaká suma, napr. max. 19 000€.
Samozrejme, ako som písala na začiatku, je potrebné si poriadne naštudovať info na ich stránke. My sme toto riešili toto leto, avšak zrušili sa nám plány ohľadom samotnej rekonštrukcie, takže od septembra som sa o tento Plán obnovy už viac nezaujímala.
Dúfam, že som trocha pomohla 😊

pieksamaki
9. dec 2024

@lucky_girl ano slušne popisane

qwert87
9. dec 2024

@lucky_girl nám prišli peniaze pred mesiacom, boli sme v 4 výzve. Prihlásenie na obnovu mi trvalo 50 minút, velakrat ma vyhadzovalo pri prihlasovaní, a musela som vypisovať od znova. Ale nakoniec sa podarilo.
Ale čo som čítala teraz, tak nebudú rozhodovať rýchle prsty, ale budú sa môcť prihlásiť všetci a bude sa vyberať postupne od domu, ktorý dosiahne najväčšiu úsporu. Neviem ci sa v tomto niečo zmenilo.
@0trus1na stojí to kopu času, nervov a vybavovania. My sme sú všetko riešili sami. Ale stoji to za to.

pieksamaki
9. dec 2024

@0trus1na my sme to riešili.......ešte bola suma 18 000, treba splniť podmienky ktoré píšu, rok stavby...atd....a ďalej....co ake certifikáty a podobne.....nas vyšlo zateplenii cca, 24 000 ( , 18 000 prispel po dolozeni dokladov a vsetkych potrebnych nalezitosti štát ,
Návratnosť tam dlhodobá, ale fasádu sme potrebovali tak ci tak riešiť......

0trus1na
autor
9. dec 2024

Veľmi pekne ďakujem za cenné rady a postrehy. Ovšem mám otázočku, musím mať ten certifikát už vybavený keď sa budem prihlasovať do výzvy? Majú uvedené nejaké číslo na infolinku, nech im môžem zavolať a opýtať sa aj nejakej úradníčky čo mi povie ona.

0trus1na
autor
9. dec 2024

@0trus1na už som sa preklikal aj k telefónnemu číslu na stránke, zavolám aj tam, ešte raz ďakujem za reakcie

lucik194
9. dec 2024

@0trus1ked budes riesit prihlasenie, naozaj nebudes potrebovat mat certifikat hotovy,
staci potom ked budes vediet , ze si stihol registraciu.
on samotny ten certifikat Ta vyjde 300€ ale 250€ Ti vratia.

my sme davali navrh na vypocet a vypracovanie certifikatu najprv online chlapom, co maju peciatku nato, ale hned dvaja nas v podstate odmietli, kedze mame uz zateplenu a novu strachu a tak tam bolo velmi tazke najst aspon tych 30% zlepsenie (usporu)..... nakoniec az treti to poriesil...... takze netreba sa hned na zaciatku vzdat, ked Ti jeden povie, ze Vam uspora nevyjde, najdi druheho......

a vratenie financii je potom podla tabuliek. to, ze zateplis napr, za 50€/m2 a oni maju napriklad zateplenie 40€/€ tak to pocitaju z tej ich sumy......
to len pre info.
boli sme vo výzve 4.

kristie571
9. dec 2024

Vo vyzve c.6 nebude poradovnik, kto sa skor zaregistruje ten berie, ale budu robit poradovnik oni podla uspory. V tom je rozdiel od vyzvy c.4 napr. Cize by sa mali stihnut prihlasit vsetci, ale ci to vyjde, zalezi od toho aky je stav pred a co bude po. Cim horsi pred, tym väcsia sanca dostat sa do vyzvy a ziskat financie. Aspon tak som sa docitala ja aj mi bolo vysvetlene. Cize je lepsie ak uz mas certifikat o stave teraz, zaregistrujes sa posles co treba a cakas.
Vyzva c.4 bola o rychlych prstoch. Kto sa nestihol registrovat za tych 40 min co padala cela ich web stranka, ani dalej nepokracoval.

kacena2022
10. dec 2024

Mňa by zaujímalo dokedy sa dá prihlásiť do výzvy?

0trus1na
autor
10. dec 2024

@lucky_girl Ahoj, môžem ťa poprosiť o kontakt na tú osobu ktorá vie urobiť ten certifikát? Dnes som volal jednému pánovi a nedvíhal, tak by som skúsil niekoho ďalšieho.

misslilac13
10. dec 2024

Je to akési komplikovane a úplne zbytocne, majú ľuďom dat najprv tie peniaze aby si porobili co treba ako je to aj v zahraničí a bolo by vybavene