Výzva na vrátenie finančného príspevku - moja skúsenosť

labelko
23. mar 2021

Ahojte všetci.
Pridávam svoju skúsenosť s podporou pre SZČO. V roku 2015 som otvoril živnosť. Následne som v roku 2016 začal platiť odvody do Soc. poisťovne. Platil som ich až do januára 2019, kedy som živnosť zavrel a následne začal pracovať na TPP v inom členskom štáte. V septembri 2019 som bol nútený sa vrátiť na SR a otvoril som novú živnosť, ktorú mám do dnešného dňa. Pri otvorení som sa pýtal na socke, či som povinný platiť, samozrejme, že s novou živnosťou som nebol, tak som neplatil. V apríli 2020 som čerpal príspevok, keďže sme boli 2 mesiace doma. No a záver, prišla mi výzva na vrátenie celého príspevku. Máte niekto s tým skúsenosť, či mám na to právo, respektíve či mám vraciať celý príspevok.

Ďakujem krásne za odpoveď, poprípade pomoc. Pekný deň

monnmonn
23. mar 2021

Ahoj, ja mám. Musela som vrátiť viacero príspevkov dokonca, prišla som na to sama že som omylom čerpala zlé opatrenie, ako živnostník ktorý neplatí odvody máš ale právo na opatrenie 4A , tak som sa dohodla na úrade, vrátila peniaze podala žiadosť na novo a aspoň niečo som teda dostala. i keď ak sa to berie tak, že máš živnosť otvorenú vlastne prvý rok, mal by si mať právo na opatrenie 2a pretože na stránke je že sa to týka SZČO ktorý platí od odvody príp SZČO ktorý má odvodové prázdniny a odvodové prázdniny máš 1 rok od otvorenia živnosti. Každopádne či už jedno alebo druhé opatrenie, určite niečo dostaneš.

loginexistuje
23. mar 2021

samourejme ze si bol povinny platit lebo to nie je nova zivnost ale otvorenie povodnej a ziadne odvodove prazdniny na teba neplatili
kedze si neplatil do soc poist musis prispevok cely vratit ak si neplatil odvody nevznika narok na ziadny prispevok (teda mas nedoplatok)

labelko
autor
23. mar 2021

@monnmonn tak myslite, ze ak odpoviem na vyzvu, ze ano, pomylil som sa a podal som formular A2, poprosim ich o zmenu na A4, tak by mohli tej ziadosti vyhoviet, aby som aspon nieco dostal spat? Dakujem krasne za odpoved

zalka
23. mar 2021

@labelko to si mal živnosť pozastavenú, či úplne zrušenú? Lebo mne to vychádza, že si mal tých pár mesiacov len pozastavenú živnosť.

monnmonn
23. mar 2021

labelko áno ja som písala volala a boli veľmi ochotné tie pani a chceli mi pomôcť vtedy to šlo podať ešte aj o niečo dozadu lebo aj menili výšku akurát tých príspevkov neviem aké sú tie dátumy teraz ale ak to aj bolo pozastavené vy mate (aspoň mne tak povedali riešili to dokonca aj s Bratislavou) právo tiež

monnmonn
23. mar 2021

Akurát že teda na iné opatrenie, len neviem či to pôjde podať až takto dozadu, keďže ste písali že vlastne to bolo až v apríli minulého roku, prípadne sa skúste spýtať na kompenzačný príspevok, aj to mi poslali (vybavili pani na úradoch, videli že fakt som nemala v pláne podvádzať ale pomýlila som opatrenie)

labelko
autor
23. mar 2021

@zalka Zrušenú, úplne.

labelko
autor
23. mar 2021

@monnmonn okik, Ďakujem velice pekne za radu

zalka
23. mar 2021

@labelko ak si ju mal zrušenú úplne, tak si mal odvodové prázdniny ak tvoj príjem v roku 2018 nepresiahol sumu 5724e.
Ak tvoj príjem zdaniteľný bol vyšší, tak si bol povinný od septembra platiť nadalej odvody do SP.

zalka
23. mar 2021

@labelko
Vzniká živnostníkovi po ukončení prerušenia živnosti ihneď odvodová povinnosť do Sociálnej poisťovne?

To, či živnostníkovi po obnovení živnosti vzniká povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne a či bude povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistený závisí od dĺžky prerušenia živnosti a výšky príjmov zo živnosti.

Vznik odvodovej povinnosti do Sociálnej poisťovne sa každému živnostníkovi posudzuje vždy k 1. júlu, resp. k 1. októbru (ak mal živnostník predĺženú lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov), a to podľa výšky príjmov, ktoré dosiahol živnostník v predchádzajúcom kalendárnom roku. Uvedené znamená, že napr. v prípade, ak príjmy živnostníka za rok 2019 presiahnu zákonom stanovenú hranicu, t. j. budú vyššie ako 6 078 €, vzniká tomuto živnostníkovi povinnosť platiť odvody od 1.7.2020, resp. od 1.10.2020 (za rok 2020 je výška príjmov, ktorá zakladá vznik povinnosti platiť odvody do Sociálnej poisťovne 6 552 €).

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk

labelko
autor
29. mar 2021

@zalka Pekný deň prajem. SP som kontaktoval telefonicky, mám tam 0. Až teraz od 1.2.2021 som povinný platiť.

zalka
29. mar 2021

@labelko no čudné ... ale vlastne nedivím sa už ničomu v tomto štáte