Výzva na mimoriadne splatenie úveru PSS

7. nov 2023

Ahojte, brali sme si úver na rekonštrukciu bytu od pss s tým, že to bolo treba vydokladovat na tu požičiavanu sumu. Tu nastal problém, niečo sa im nezdalo tak nám prišli skontrolovať nehnuteľnosť, kde prebehlo všetko v poriadku. Potom nám zaslali list aby sme opätovne úver vydokladovali aby nám mohli vyplatiť zvyšok úveru alebo to necháme tak a úver nám nedoplatia a budeme splácať normálne ďalej. Teraz po 2 mesiacoch žiadnej komunikácie nám zaslali list s tým, že od žiadajú aby sme im to zaplatili do 7 dní, inak to pôjde ďalej ( súd, exekucia). Posielali sme tam včera aj odvolanie voči tomuto rozhodnutiu.
Mame ešte jeden úver v SLSP kde mame založený byt , čo v prípade ak by došlo k exekúcii? Môžu nám ho zobrať aj napriek tomu , že je byt založený inej banke ?

Ide o to, že pre nás nieje problém vrátiť im tie peniaze, problém je to, ze je na to 7 dní.

Stretli ste sa s takou situáciou? Vyhovela vám banka ak ste posielali odvolanie ?

martul
7. nov 2023

1. Je to už pár rokov dozadu, ale s týmto som sa nestretla, keď som robila v PSS. Prečo je problém vydokladovať použité peniaze? Dve mesiace nekomunikoval kto?! Boli ste sa pýtať ako ďalej postupovať, ako ste to doteraz riešili?

martul
7. nov 2023

Ešte dodám, že exekútor siaha na vás majetok, je jedno, kde čo aký úver u koho. Prvé čo bude zablokuje účet v banke a bude zisťovať aký máte majetok na uspokojenie pohľadávky PSS.

autor
7. nov 2023

@martul peniaze sme vydokladovali 2x ale oni uznali ze neboli použité tak ako mali .. naposledy nám v septembri zaslali ten list aby sme to opäť vydokladovqli s tým ze to buď vyplatia alebo nevydokladujeme ale úver nám nedoplatia a platíme normálne ďalej.. volala som x krát na infolinku pýtať sa ako to s tým vyzerá.. vždy ma len odbili, že majú na to nejaký čas a pán sa do toho ešte ani len nepozrel .. a včera nám prišiel len takto nečakane výzva na splatenie úveru...

Nekomunikovala somnou pss

79viktoria79
7. nov 2023

ked stebbrali uver z PSS,vedeli ste,ze treba vsetko vydokladovať,tak treba zohnat bločky,a nekomunikoval kto? prečo ste 2m cakali? tak idem tam aj osobne a riešim

autor
7. nov 2023

@martul ďakujem, len proste banka dá na to 7 dní co je nereálne predať byt za 7 dní... veľmi by sme sa chceli vyhnúť exekútorom

autor
7. nov 2023

@79viktoria79 áno, to sme urobili 2x a volala som im na infolinku x krát pretože poradca povedal, že tam mám len vyvolávať aby sa to poponahlalo ale tan ma vždy len odbili, že majú čas a teraz toto

melanta
7. nov 2023

Aký bol dôvod, že neuznali vydokladovanie? Podmienky ste podpísali, majú právo na to požadovať mimoriadnu splatnosť. Aj v takomto termíne.

autor
7. nov 2023

@melanta dobre, ja viem ze na to majú praco ... ale ja som sa pýtala na niečo iné...

martul
7. nov 2023

Prepáč ale voláš na infolinku?! Šak pre kristove rany sadnem do auta a idem osobne na pobočku!? Toto sa neudialo zo dňa na deň, aký bol dôvod neuzania bločkov? To vám museli dať písomne dôvod neuzania a mali ste sa odvolať. Keď niečo kúpim a reálne použijem napr. dlažba, .... prečo to neuznali. Niečo od teba nevieme, lebo toto sa neudeje len tak,; že prídu dokonca fyzicky skontrolovať použitie.

autor
7. nov 2023

@martul predstavte si, že nám žiadny list neposlali a ani ma neinformovali písomne o obhliadke , len mi proste zavolali a povedali ze prídu..

Robila som to co mi hovoril môj poradca , kde som mala ísť keď som prišla za poradcom kázal volať...

A pýtala som sa na niečo iné, či stým mal niekto skúsenosť a ci im banka vyhovela voči odvolaniu

autor
7. nov 2023

A dôvod neuznania blokov bol ten ze niektoré veci nám nesedeli, teda obhliadka a bločky

natalienka12
7. nov 2023

Ziadne odvolanie vam nepomoze. PSS je sukromna spolocnost, nie statny urad, kde sa podava odvolanie. Podpisali ste zmluvu, podpisali? Porusili ste zmluvne podmienky? Porusili, sama si si vedoma, ze nieco vam “nesedelo”, nepouzili ste ucelovy uver tak ako ukladaju zmluvne podmienky a len ste si od niekoho zohnali bločky. Takze ste si museli byt vedomi toho, ze PSS vyhlasila mimoriadnu splatnost a tych 7 dni mate tiez v VOP ktore ste odsuhlasili.

abby11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
7. nov 2023

Obhliadka a bločky vám nesedeli, Prečo? Pretože asi to nebolo tak, ako malo byť. Takže nepomôžeš si teraz. Ako ti napísala aj právnička (natalienka), odvolanie ti nepomôže, ak bločky nesedeli.

autor
7. nov 2023

@natalienka12 ďakujem, jediná normálne odpoveď na ktorú som sa aj pýtala🙂

autor
7. nov 2023

@natalienka12 viete mi ešte poradiť aj s tou nehnuteľnosťou? Ci môže na ňu ten exekútor siahnuť aj keď je založená v inej banke? Ide o to, že by sme teda predali byt aby sa to mohlo vyplatiť.

autor
7. nov 2023

@natalienka12 lebo byt sme už začali inzerovať len 7 dní je sakra malo na to aby sa predal

natalienka12
7. nov 2023

Moze. Banka bude ale prednostny zalozny veritel. Komunikujte s PSS, skuste sa dohodnut s nimi. Ale nie cez infolinku, treba sa kontaktovat na prislusneho pracovnika na centrale, eventualne pravne oddelenie. Ako je uver v PSS zabezpeceny? Rucitel? Bianko zmenka?

autor
7. nov 2023

@natalienka12 áno s tou pani som hovorila, len ona mi teda povedala, že oni s tým nevedia urobiť nič.. proste prejde 7 dní a dávajú to už tretej strane

Rucitelom

autor
7. nov 2023

@natalienka12 len môj poradca mi povedal aby som spísala to odvolanie aj keď nechápem načo keďže ste mi to vysvetlili

kacenka255
7. nov 2023

vymeň poradcu... a čím skôr tým lepšie

zuzkaa1991
7. nov 2023

Mna zaujima co vas financny poradca robi ked to riesite viac menej vy??
Vidno ze zobral si len províziu a problemy si riešte sami

Ja som finančné gramotna a nas finacny musel dokazovat dlhsie ze nerobi to pre províziu ale pre spokojnosť klienta....nase fianncie rieši 10r ci kolko a hoc aky problém bol zavolala som mu ze taky a taky email./ list prišiel.....a on všetko vybavoval a len informoval nas...
z pss urcite by som nezobrala nikdt úver aj keby neviem ake skvele podmienky davali ;)

1andrea111
7. nov 2023

Nemá to odvolanie odkladný účinok, že pokiaľ sa nevyrieši, nemôžu konať? Len natiahnutie času

draik
7. nov 2023

Ak je PSS so záložným právom nejakou náhodou ako prvá v poradí, tak konať môže. V každom prípade komunikujte atď, lebo Vám to minimálne pokazí úverový register. Prípadná exekúcia je zase dôvodom, aby Vám aj druhá banka vyhlásila predčasnú splatnosť.
Ak ste išli tak trochu na hulváta s cudzími bločkami, tak ústretovosť bude menšia.

dadis
7. nov 2023

Mna len udivuje, ze dovodom spoplatnenia je to, ze ucel uveru nesedi..tam bola nejaka statna dotacia, ze to kontroluju? Ved ak uver riadne splacali, tak nech si kupia za to aj auto, ci 😀..len ma to zaujima, ja som tymto stavebnym sporitelniam nikdy nerozumela..@melanta

mimikas
7. nov 2023

@dadis SPP je stavebna sporitelna a uver sa berie zo zamerom a ten zamer nasledne zdokladobat. Je to normalne, nie je to pozicka na cokolvek. Je to ako keby si si kupila auto na leasing a len vzala peniaze a auto nekupila. Proste SPP treba realne vydokladovat a led sme my brali pred rokmi on nich na prerabku, doslova riesili kazdy blocek a co bolo urobene.

dadis
8. nov 2023

@mimikas Ach jaj, ved to je ako v 90. rokoch 😀.. aspon bol ten yver vyhodnejsi od inych spotrebakov?

mimikas
8. nov 2023

@dadis mas tam neporovnatelne nizsi urok ako v spotrebaku. Myslim 1,49%. Ale fakt to treba brat vtedy, ked to ides realne ak pouzit na rekonstrukciu, lebo pouzitie treba dokladovat.

melanta
8. nov 2023

@dadis ako už napísala @mimikas ide o účelový úver, čiže na konkrétny účel. Môže si človek zobrať bezúčelový z banky drahší o viac ako 5% aké účelový. Ale v tom prípade musí každý cent úveru doložiť dokladmi. Ak autorke bločky a sumy nesedia, je to porušenie podmienok.

dadis
8. nov 2023

@mimikas
@melanta dakujem za vysvetlenie. nevedela som, ze to je az o tolko vyhodne. su tie uvery dotovane statom alebo aky tam je dovod na taky urokovy benefit? Lebo logicky mi to zmysel nedava