Vyúčtovanie za byt

dendaa23
3. jún 2023

Zdravím, vždy sme mali preplatok okolo 300 eur...už minulý rok sme mali len 100 a tento rok sme mali nedoplatok 120 eur....sesternica byva vo vedľajšom vchode platí tu istú sumu a mali preplatok 300 eur....môže byť že v našom vchode zo siedmych bytov sú obývané len 3 a u nich sú obývané všetky....môže to byť ovplyvnené týmto?? Pôjdeme sa informovať aj na bytové ale tam sa dostanem až v stredu...ďakujem za každú info.

slavomira236
3. jún 2023

@dendaa23 zakezi od vasej spotreby. Inak ked oni maju vo vchode byty neobyvane a nevykurivane je to horsie pre ostatne byty musia kurit viac.

lvulik
3. jún 2023

@slavomira236 ved práve u autorky su tie neobývane byty, takže ano, moze to byť čiastočne aj tym..

mogaa
3. jún 2023

@dendaa23 môže to byť aj tým.....jednak sa rozúčtovavajú aj spoločné priestory a logicky vo vchode kde sú obývané všetky byty, tak kúriť stačí menej ako tam kde býva len polovica bytov....ak ťa nevykúria susenia, musíš viac kúriť....teplo uniká aj do vonkajších priestorov.....

dendaa23
autor
3. jún 2023

@mogaa tak my malo vykurujeme, tam som pozerala že minulý rok sme na meracoch mali vyššiu spotrebu....najväčší rozdiel som videla pri položke príprava tepla na tuv tam bol rozdiel okolo 300 kwh

maciatkolulu
3. jún 2023

@dendaa23 žeby zdražovanie, okrem iného, porovnávať sa so sesternicou, ja neviem.... Véd musíte mat čierne na bielom, spotreba.

dendaa23
autor
3. jún 2023

@maciatkolulu no ja to porovnávam hlavne je to vedľajší vchod oni sú 4 v domácnosti a mu sme traja v domácnosti....oni majú malé deti my sme dospeli viem ze u nich sa kúri v každej izbe u nás len kde sa spi...v lete sme takmer není doma nakolko mame záhradu a trávime tam čas....takže spotrebu nemôžme mat vacsiu...a tento fakt my prišiel z toho ze uz druhý rok tu byvame menej bytov vo vchode...

lvulik
3. jún 2023

@dendaa23 možno majú vyššie zálohové platby 🤷🏼‍♀️ nerieš druhých. Ak spotreba sedí, treba zvýšiť zálohové platby a znížiť spotrebu a nedoplatok nebude.

maciatkolulu
3. jún 2023

@dendaa23 a zálohové platby? Nedá sa porovnávať takto všeobecne. Najmä, keď prišlo zdražovanie.

kris_tin257
3. jún 2023

Čo to má spoločné s nejakou sesternicou vo vedľajšom vchode? Závisí aké máte zálohové platby a reálnu spotrebu, keď sme mali vysoký preplatok zálohové platby vám pravdepodobne znižovali a ak sedí spotreba tak je úplne jedno či sú byty obývané či nie

maciatkolulu
3. jún 2023

@dendaa23 a ono 120 nie je taka katastrofa. My máme napriek zvyšovaniu zálohových 229 nedoplatok. Plus ešte neprišla tepla voda a kúrenie a fakt nebeha a je zisťujem kto koľko má doplácať.

maciatkolulu
3. jún 2023

@dendaa23 a keď sa ti niečo nezdá, berieš so sesternicou, ale hajde na bytové družstvo snáď.

lvulik
3. jún 2023

@maciatkolulu veru, nedoplatok 120e by som hneď brala, nie ako my, co sme mali 400e....🤦🏼‍♀️

dendaa23
autor
3. jún 2023

@lvulik platíme obe 216 eur...pre dvoma rokmi sa to navysovalo....véd ja chápem co chcete povedať s tou spotrebou...ale porovnávali som tri roky po sebe a na minule roky sme mali vyššiu spotrebu a mali sme preplatok tak s toho dôvodu mi to nepasuje....naozaj neviem co je položka príprava tepla na tuv....tak je rozdiel 300kwh

lvulik
3. jún 2023

@dendaa23 ako ti uz bolo písané, minulý rok bolo zdražovanie aj co sa týka energií, tak zrejme dôsledok toho. Ak ti niečo nesedí, odporúčam obrátiť sa na správcovsku spoločnosť.

abby11
3. jún 2023

@dendaa23 príprava tepla na tuv znamená ohrev vody (TUV=teplej úžitkovej vody), energie zdraželi, porovnaj si aj ročnú spotrebu teplej vody

ivec16
3. jún 2023

ja rozmyslam preco rodiny s malymi detmi maju mat vyssiu spotrebu ako dospely?

dendaa23
autor
3. jún 2023

@ivec16 tak predsa male deti kúpe vo vani alebo vanicke co musíte napustit cize viac teplej vody...my male len sprchovy kut a nemusíme sa tam clapkat rýchla sprcha a hotovo

ivec16
3. jún 2023

@dendaa23 no moj mazel sa kupe kazdy den, minie viac vody ako 3 deti dokopy (tie sa kazdy den nekupu)

helcanw
3. jún 2023

@dendaa23 my mame malé dieťa a aj napriek kupaniu každý deň neminieme toľko teplej vody na jeho kúpanie ako pri sprche (tip- ked by si vo vani zavrela odtok a osprchovala by si sa, videla by si, že je tam oveľa viac vody ako v detskej vanicke)

slavomira236
3. jún 2023

@dendaa23 tak napriklad moja mama spotrebuje viac vody pri sprche ako moje dve deti na 2kupele

slavomira236
3. jún 2023

@dendaa23 moj chlap sa sprchuje a minie viac vody ako ja v kupeli

slavomira236
3. jún 2023

@dendaa23 a pises ze nekurite vela to je chyba radiator ma ist vdy aspon na slabo. Plus v bytovke platic aj za teplo na apolocnych priestoroch aj za uniky aj za tych co nekuria...

sasa1310
3. jún 2023

@dendaa23 nechápeš, že išiel plyn hore o 50 %? Veď si to vyrátaj, na vyučtovaní máš všetko rozpísané. Najviac išli hore položky ohrev TUV a kúrenie

dendaa23
autor
3. jún 2023

@sasa1310 ved práve to je ten problém, keď to vyratam tak naša spotreba za náš byť je menšia ako minulý rok a kde sme mali preplatok, tak my stoho vychádza ze veľa platíme za spoločne priestory a to bola otázka ci doplacam na tie byty v ktorých nikto nebýva ci je to možné ci uz niekto mal takúto skúsenosť

sasa1310
3. jún 2023

@dendaa23 spoločné priestory sú rozrátané medzi osobamesiace v dome. Každý byt musí mať minimálne 1 osobamesiac. Aj neobývané

mareka49
3. jún 2023

Chod na bytové druzstvo alebo správcovsku spolocnost.
Mozno ma napadá výťah, ak sa im nezaratava, keď nevyužívajú.
Elektrika na výťah šla tiež hore

mogaa
4. jún 2023

@dendaa23 hlavne tam nechod s tým že ideš porovnávať.....berie sa spotreba.....takže porvnávať môžeš len v prípade ak je rovnaká rozloha bytu a rovnaká spotreba - čo zjavne nie je....

mogaa
4. jún 2023

@dendaa23 a ano spotreba v spoločných priestoroch sa rozratáva podľa počtu bytov.....

dendaa23
autor
4. jún 2023

@mogaa rozloha bytu je rovnaká, a spotrebu mali vyššiu než my...takže chcem vedieť prečo v tom prípade my máme nedoplatok a oni preplatok

bosorkabb
4. jún 2023

@dendaa23 už som to raz písala. Ľudia si myslia že keď nebudú kúriť ušetria. Ono to však tak nefunguje. Tak možno tam je pes zakopaný.