Vyúčtovanie a predpis nových mesačných záloh

lubjatqo
31. máj 2013

Nenašla som tu diskusiu s mojím problémom, tak zakladám.
Začnem tým, že s manželom bývame na tretej adrese a každý máme trvalý pobyt inde. Čiže malý má tam kde ja. Nakoľko už asi 5 rokov som odhlásená z toho bytu, že tam nebývam, len mám trvalú adresu tam, rodičia neplatia mesačne za mňa iba za seba a môjho brata. Automaticky ani malého tam neprihlasovali, pretože býva s nami na tretej adrese.
Dnes nám prišlo vyúčtovanie, nedoplatok 53€, smiešne je, že to je na elektrine spol.priestorov, upratovaní a bla bla. Na studenej vode je to asi iba 15€. Ďalšia vec je, že netuším odkiaľ nabrala spoločnosť ktorá spravuje našu bytovku, že v roku 2012 sme sa tu od 1.1. nachádzali tri osoby, keďže malý sa mi narodil vo februári a domov sme prišli asi až koncom februára. (Žeby akčný sused nás nahlásil?). Malého nemienim sem nahlasovať ako osobu, nakoľko si radšej koncom roka zaplatím ten smiešny preplatok na vode ako platiť mesačne viacej o desiatky eur. A tu tkvie ďalší problém: prišiel nám nový mesačný predpis na 3 osoby (zarátali tam aj dieťa, ktoré som ja vôbec neprihlasovala!) o 40€/mesačne vyšší ako sme platili do teraz. Je toto prosím Vás normálne? Nemáte s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za každú radu

skeptik
31. máj 2013

@lubjatqo To mi vysvetli ako mozes byt odhlasena, ze tam nebyvas a zaroven tam mat trvaly pobyt? Tieto dve veci sa predsa vylucuju? Kde mas maleho prihlaseneho?

januliku
31. máj 2013

@lubjatqo Podla mna, to automaticky nahlasil domovnik, aspon u nas to tak funguje.

aduskatt
31. máj 2013

@skeptik Ja som mala trvale bydlisko nahlasene u babky a byvala som u nasich🙂 mozne to je, preco nie?🙂

aduskatt
31. máj 2013

@lubjatqo zbehla by som asi za spravcom bytovky s tym, ze byvtae inde a na danej adrese sa nezdrzujete, ze byt obyvaju iba dve osoby

skeptik
31. máj 2013

@aduskatt u nas to nie je mozne (v AT), zda sa mi to divne, ale nepoznam vase zakony. U nas ma byt trvale bydlisko to, kde sa vacsinu roka zdrziavas

jankalac
31. máj 2013

@lubjatqo nam ked sa narodil syn, isla som na bytove druzstvo nahlasit ze uz sme traja, a teda nech nam zvysia najom... a tam mi tetuska hovori, ze o kolko chcem zvysit... a ja jej na to - ved vy by ste mali vediet o kolko spotrebujeme viac... tak sme dali asi o 10-15e viac na vode a kureni dokopy.... pri vyuctovani bol preplatok........ teraz mame uz 2 deti, no nemame nahlasene ze sme uz styria, do budovy bytoveho druzstva mam asi 30schodov, s kocikom sa tam trepat nebudem a manzel nestiha z roboty.... malá má uz rok, akurat nam prislo vyuctovanie, a mame zasa preplatok, tak neriesim.

ale zasa moja mamina tak minuly rok dostala vyuctovanie, nedoplatok asi 1 euro !!!!! a zdvihli im najom dost, tak isla jednoducho na bytove a tam sa dohodli na sume. a teraz jej prisiel preplatok tiez. 😉

lalinko2010
31. máj 2013

@lubjatqo trvalý pobyt máš ten čo má v OP, či tam bývaš alebo nebývaš. chlapec má automaticky trvalý pobyt tam kde ty a nie tam kde bývate. syna ti na tretej adrese nahlásil správca, alebo domovník, tak preto platíte viac, prípadne ak ste v podnájme tak to nahlásil ten od koho máte byt. ja som malého tiež nenahlasovala a o týždeň na to ako sme prišlo domov z nemocnice, sme dostali že zaplatiť smeti. čiže všetko je nejako prepojené. len aby tu nebol ešte porblém, že máš trvalý pobyt niekde, tam nič neplatíte, mesto sa preberie po pár rokoch a divi dopo, doplatky ako sviňa, sorry za slovo.
rada neni, len to, že hold treba paltiť. raz v tomto štáte budeme aj za vzduch platiť!

lubjatqo
autor
31. máj 2013

@skeptik trvalý pobyt môžem mať kde chcem ale nemusím tam bývať. ide potom o to koľko osôb je zarátaných, že tam býva. v mojom príp. sa mesačný predpis zálohových platieb robí na tri osoby a nie na štyri.

@januliku je to možné, že to nahlásil domovník ale nahlásil to v tomto prípade úplne zle nakoľko dva mesiace sme tu boli len dvaja a nie traja.

A dieťa sa nemusí nahlasovať ako tretia osoba, toto mi povedala pani na ohlasovni trvalého pobytu. ale že máme potom rátať napr. s nedoplatkom na vode. s čím sme aj rátali.

lubjatqo
autor
31. máj 2013

@lalinko2010 viem, že syn má trvalé bydlisko tam kde ja ale taktiež nie je zarátaný do mesačných platieb, lebo sa na danej adrese nenachádza. podľa všetkých možných úradov by s tým problém nemal byť. iba v našej dedine mi povedali, že za to, že tu nemám TP s manželom dostáva dedina menej peňazí na údržbu chodníkov, ciest a pod. akurát mi nie je jasné, že doteraz sme platili 60€ za dve osoby a zrazu máme platiť 100€ za tri osoby a to tá tretia osoba je 15m dieťa.

aduskatt
31. máj 2013

@skeptik u nas je mozne vselico 😀 😀 😀 😀

januliku
31. máj 2013

@lubjatqo Novy predpis vam zvysili z troch dovodov - nedoplatok + treti clovek (nezaujima ich kolko ma rokov) + rataju so zvysenim cien v dalsom obdobi. Takze to nie je len kvoli tej tretej osobe. Tiez ma to stve, ze za malu platime vsetky tie poplatky, co sa platia na osobu, hoci sama vytahom nejde, sama nedokaze zasvietit .... Raz byvame v bytovke, kde sa nedaju taketo veci ovplyvnit 🙄

tajomna21
31. máj 2013

@lubjatqo treba ist za spravcom, resp. tym, kto vam robi mesacny predpis a zmenit pocet osob + ziadat znizenie predpisu .... nemal by bt problem vyhoviet ti

xenicka13
31. máj 2013

ja som tiez najmladsiu nenahlasovala napr. za smeti, je to clen domacnosti a plati sa za cely rok, aj ked je majova

skeptik
31. máj 2013

@lubjatqo Tak potom nechapem preco si neprehlasis ten trvaly pobyt tam, kde naozaj byvas? To sa mi zda najjednoduchsie, ale priznam sa ze nechapem preco sa to vola trvaly pobyt, ked tam vlasnte o trvaly pobyt nejde.

sisaha
31. máj 2013

@lubjatqo je absolutne jedno kolko ma dieta rokov..je to dalsia osoba, ktora produkuje smeti? vozi sa vo vytahu (ak mate)? Nechapem comu sa cudujes..uplne normalna vec, ze platis za osobu, ktora s tebou byva v spolocnej domacnosti..
Ak by sa ti do susedstva pristahovala rodina s 5-timi detmi a prihlasili by iba dospelych, tiez by ti to neprekazalo? Ze kvoli dalsim osobam ty budes platit viac za odvod smeti, elektrinu, spolocne priestory? Myslim, ze vadilo..

bets
31. máj 2013

mechanizmus vypoctu nakladov za spolocne priestory si musis zistit u spravcovskej spol. mechanizmus moze byt rozny, my ked sme prisli do novej bytovky, majitelia bytov sme si odsuhlasili ako sa jednotlive naklady budu rozpocitavat, moze to byt na pocet osob v domacnosti, podla plochy bytu, ci pausalne na byt. u nas rozne naklady sa rozpocitavaju roznym systemom.
to ze u vas sa zvysili naklady na spolocne priestory moze znamenat bud narast ceny za sluzby ci energie, vacsia spotreba (napr. niekde je pokazeny spinac a zvyseny odber ee znasaju vsetci obyvatelia domu), alebo narast poctu osob v domacnosti, ak vypocet je odvodeny od poctu osob.
to ze vam zvysili predpis suvisi s nedoplatkom za predch. rok. spr.spol. sa snazi predpis co najviac namodelovat na skutocnost, aby sa vyhla vysokym preplatkom ci nedoplatkom. ale stale je to len predpis a vy ked ste si isty, ze nemoze byt taky vysoky, mozete poziadat o znizenie, resp. neplatit taku sumu. pretoze konecne vyuctovanie zahrna skutocne naklady a skutocne realizovane platby, rozdiel zn. preplatok ci nedoplatok. ale ked si to svojvolne znizite vystavujete sa riziku, ze realna spotreba bude naozaj taka vysoka (ako predbezne vypocitala spravc.spol.) a jednorazovy vysoky nedoplatok moze v niektorych rodinach znamenat vyrazny zasah do rozpoctu.

heni79
31. máj 2013

@lubjatqo
U nás to napr. funguje tak, že po narodení dieťať sa dieťa nahlási na bytový podnik ako ďalší člen domácnosti. Zvýšia sa nám tak zálohové platby na vodu a kúrenie. No na spoločné priestory nie. U nás asi pred rokom a pol sa podarilo presadiť pravidlo, že dieťa do 6 rokov sa nezapočítava ako ďalšia osoba na spoločné priestory (osvetlenie, výťahy), nakoľko na 100% tieto služby dieťa nikdy nevyužíva samo, iba v sprievode rodiča. 😉
A za smeti sa platí od narodenia dieťaťa, ale tento poplatok sa platí mestu.
My máme teda trvalý pobyt zhodný s miestom pobytu.
Na tvojom mieste by som si zašla na bytový podnik, zistiť všetky veci okolo. Kto nahlasoval dieťa, nahlásené je aj na obdobie, kedy tam nebolo a ako je to u vás s tými poplatkami za spoločné priestory atď.. Lebo každý bytový podnik to môže mať riešené inak.

bets
31. máj 2013

@lubjatqo a este k tomu predoslemu.... pocet osob v domacnosti nahlasuje domovy dovernik, alebo zastupca vlastnikov (ako si ho kde nazvu) a on sa snazi sam udrziavat prehlad o pocte osob. cize aj ked si sami nic nenahlasite priamo spravc.spol. tuto info dostane od zastupcu vlastnikov. ti serioznejsi sa na konci roka pytaju, kolko osob zilo v domacnosti, ini si to sami vsimaju a nahlasuju aj bez toho, aby to konzultovali s majitelmi bytu. niekde zohladnuju pocet osob pre kazdy mesiac, inde, kde sa im nechce velmi zaoberat "zlozitymi" vypoctami, nahlasia pocet osob na cely rok pausalne, bez ohladu na to, ci niektori masiac v roku to bolo inak.
cize takto na fore nic neporiesis, musis len priamo zo spravc. spol. a zastupcom vlastnikov.

lubjatqo
autor
31. máj 2013

@bets ďakujem, Tvoj príspevok ma najviac zaujal a pomohol mi. z časti tu ide aj o dieťa, z časti aj o ten mechanizmus. preštudovala som si poriadne všetky papiere a nie je mi jasné, že napr. za teplo (vykurovanie bytu) máme každoročne preplatok okolo 100€ a aj tak nám to zvýšili o 5€ mesačne. čiže asi sa obrátim na správcovskú spoločnosť, ktorá mi to musí adekvátne vysvetliť.

@heni79 Vaše riešenie v bytovke je najreálnejšie. čo sa týka smetí mi je jasné, nie je mi jasné ako píšeš, to svetlo, (výťah nemáme), upratovanie spol.priestorov nakoľko do bytovky nechodím nikdy s kočíkom a dieťa mám na rukách, nevytvára špinu, ktorú následne treba upratať upratovačkou atď

alex31
31. máj 2013

.. .trochu k inej teme ktora ale tak trochu aj suvisi touto diskusiou kedze tu uz boli niekolkokrat spominane poplatky za dieta a odpad .... urcite dietatko po narodeni ihned prihlaste na patricnom urade aby Vam dany poplatok za odpad zaratali hned za rok ked sa dietatko narodilo a je uz "povinne" danny poplatok platit !!!! Moja skusenost ... popri vsetkych inych povinnostiach sme na to s manzelom doslova zabudli .... "napadlo" ma to az tento rok ked som si riadne prestudovala sprievodny papier co chodi so sekmi a zistila som ze maly tam zaratany nie je .... ihned na druhy den som "bezala" na urad ze sa teda sama "priznam" nahlasim maleho zaplatim nejaky ten omeskany poplatok a bude vsetko vybavene ... nestacila som ale cudovat ako "mila" pani uradnicka so mnou jednala ....... akoby som bola nejaky zlodej ci co ... vyhrazala sa 3000eurovou pokutou a akymsi si nahlasenim na nejaky urad ... som skoro odpadla a aj riadne nahnevala ... tak clovek sa ide sam priznat ze na nieco zabudol ... je ochotny si vsetko zaplatit ... co nic v zlom ale nasi cigani na to kaslu a nikto im ziadnu pokutu neda .. ved naco aj ???!!! ..... a nakoniec z toho celeho vyjde ako najvecsi hlupak ktory na nieco zabudol ... viem ze za chyby sa plati ale takymto sposobom ????? A este sa nakoniec aj urazila ked som jej povedala ze so mnou sa takto nebude bavit a odisla som .... rano som tam poslala manzela ktory poznal nejaku "vyssie" postavenu a zrazu vsetko islo ako masle .... nemala s tym ziaden problem ... ze nie sme prvi ani posledni co na tuto povinnost "zabudnu" .... aj ked nam musela data pokutu (15e) aby vsetky papiere sedeli nemala vobec ziaden problem s manzelom komunikovat a vystavila nam za uplynule 3 roky seky ktore mame zaplatit.... spolu okolo 110eur 🙂))) ... potesi pre penazenku 🙂 ale co uz ..... a info pre maminky ktore si myslia ze to nejak "dobehnu" .... ako nam ta uradnicka povedala ..... aj pri tomto poplatku je urcita premlcana doba .... davaju sa zaplatit len 3 roky dozadu ale kompenzuje sa to tak pokuta je ovela vyssia ... pri neochote uradov komunikovat aj tych 3000 eur !!!!! co je podla mna riadne chore kedze su tu urcite socialne skupiny ktore nikto nikdy nepokutuje a nikto nikdy ani nepreveruje !!!!

dejnas
31. máj 2013

u nás sa musí dieťa automaticky prihlásiť - je to povinnosť.... hoci, sa náš malý narodil 31. - poplatky nám rátali od 1. - v danom mesiaci.... /napriek tomu, že synček prah nášho bytu "prekročil" až v nasledujúcom mesiaci/,
zálohové platby nám zvýšili, kvôli odvozu komunálneho odpadu.... u nás poplatky za TKO vyberá správca bytového družstva - čiže preto sme to hlásili tam
pokiaľ bývate v byte ste povinní platiť poplatky za TKO mesačne v zálohových platbách...
či vám správca zvýšil poplatky aj za iné položky (voda, kúrenie, spoločné priestory) - to už je asi individuálne - záleží na správcovi
ešte dodatok - deti sa narodili, keď sme bývali v našom prvom byte a mali sme rovnakú situáciu, ako vy - teda TP sme mali odlišný s miestom pobytu.... preto sme osobne nahlasovali malého na adresu, kde bývame, nie na adresu TP (v mojom prípade adresa rodičov)

sisaha
31. máj 2013

@lubjatqo ja musim platit za vytah aj napriek tomu, ze byvam na 1. poschodi a chodim peso.. Jednoducho niektore predpisy nezmenis.. Takisto nemozes tvrdit, ze tvoje dieta nemoze vytvorit spinu aj ked ho mas na rukach.. Moze sa ti napr. pozvracat, moze nieco zjest, natrusit.. ked bude samostatne behat, moze priniest blato, spinu na topankach.. Myslim, ze s tymto neobstojis

maminuska
31. máj 2013

@alex31 ak je niečo premlčané a teda nemožno to vymáhať, nemôžu ti napariť žiadnu pokutu , treba sa vedieť účinne brániť.
Nechcem nikoho uraziť ale ja sama sa stretávam na úradoch s hlbokou neznalosťou čo môžu a čo nemôžu.

dejnas
31. máj 2013

@lubjatqo a zvýšili vám poplatok konkrétne za kúrenie?
my máme napr. za kúrenie tiež preplatky, ale na teplej vode nedoplatky.... preto sa nám automaticky zálohové platby navýšili.... dôležitý je konečný výsledok +preplatok / - nedoplatok
pokiaľ je (+) teda preplatok, mali by byť zálohové platby dokonca znížené... ide o to, zvážiť aj o akú sumu ide, aby sa platby neznížili zas priveľmi a aby v nasledujúcom období nebol nejak vysoký nedoplatok 😉

alex31
31. máj 2013

@maminuska .... napisala som to trochu nezrozumitelne .... je to tak ze ak napriklad dieta ma 10 rokov a az potom clovek pride na urad (pripad mojho kolegu🙂 daju mu zaplati len posledne 3 roky ostatne uz akoze nemusi ale za nesplnenie "povinnosti" za uplynule roky mu daju pokutu ..... a to uz neviem presne podla coho davaju ked aj v nasom pripade jeden den to bolo 3000 eur BEZPODMIENECNE !!! a na druhy den to uz islo aj za 15 eur a bezproblemov !!!!
A branit sa ???? Ano ale na to clovek potrebuje nozaj riadne nervy pretoze kolkokrat aj ja hovorim ze keby som ja tak robila ako niektore "nase" uradnicky ... cest vynimkam .... tak uz som davno dlhodobo nezamestnana.... a to tiez robim v statnej sprave len v uplne inom odbore ako tieto uradnicky .... niekedy mam dokonca pocit ze clovek ktory pride na urad s tym ze mu poskytnu nejaku tu dobru radu nakoniec odchadza s tym ze rady daval on a nie ti ktori su na to tí kompetentni ... ale to uz by bolo o inej diskusii ... svojimn prispevkom som len chcela napisat aby sa maminky nestavali k teme POPLATKY prilis lahostajne aj ked su deticky este malicke a maju pocit ze za nich teda este netreba platit .... nas stat je jednoducho nastaveny tak ze platit treba vzdy za vsetko a od narodenia 😀 😀 😀

luliu
31. máj 2013

@lubjatqo Každá osoba zijuca v domacnosti sa musí od zaciatku pobytu nahlasovat spravcovi a platit za nu platí to aj na dieta. Aj za dieta musíš platit OLO, vytahy, elektrina spol. priestorov, nielen za spotrebu v byte, nemas spravne info. To vyuctovanie je až na tie prvé 2 mesiace spravne a podla zákona je tvoja povinnost mať nahlasene 3 osoby

maminuska
31. máj 2013

@alex31 daju mu zaplatit posledné 3 roky lebo na predchádzajuce už zrejme nemaju právny nárok , je to akokeby premlčané , ale je fakt že pokuta je buď pevne stanovená alebo v určitom rozmedzí, Tebe sa zrejme vyhrážala tou max ale pri udelení sa musí prihliadať na mnohé skutočnosti a nemožno to proste len tak tresknút 🙂 .

matozazzo
31. máj 2013

@lubjatqo Ked sa nam narodila dcerka, automaticky a okamzite ju nahlasili na trvaly pobyt tam, kde mam ja, nikde som nic neuvadzala, dozvedela som sa to az z mes. zaloh alebo z vyuctovania-ako ty. Nezaujima ich, ze tam nebyvame, proste tam mame trvaly pobyt a platime zalohy na trvaly pobyt. Tak isto je to aj s bytovym druzstvom. Tam musis osobne ist a nahlasit, ze tam nebyvate, alebo kolko je tam osob, lebo oni maju info z MÚ, kde sa to vsetko viaze na trvaly pobyt. A dieta-dospely, cena je ta ista, nerozlisuje sa to. A v podstate je jedno, ci budes platit zalohy na trvaly pobyt alebo kde zijete, bud budu nedoplatky alebo preplatky 🙂

skeptik
31. máj 2013

No neviem ako u vas, ale v nasej rodine ma najviac odpadu prave male dieta (plienky), vody takisto (kazdy den plna vana), takze nerozumiem celkom logike, preco by platit nemalo. Vytah nemame, ale keby sme mali, tak predpokladam, ze aj dieta by sme nim vozili.
Ked sme deti nemali, stacilo vyniest smeti dvakrat za tyzden, teraz je to denodenne a o tom, ako stupla spotreba vsetkeho ostatneho ani nehovorim (mam to uplne presne, nakolko si vediem uctovnictvo domacnosti a platime si vsetko sami - ziadne najomne.

lubjatqo
autor
31. máj 2013

@sisaha ja všetkému chápem aj manžel. skôr tu ide o určitú vec v našej bytovke. nakoľko naša bytovka má z 90% psov a bývame oproti poľu, odpad ktorý sa vytvára na chodbách je neporovnateľne vyšší u tých čo majú psov ako ja s malým dieťaťom. nie som prvá ani posledná čo sa sťažovala na neprimerané množstvo blata v chodbách a spoločných priestorov a keď sa na schôdzi dohadovalo, že správcovská spoločnosť proste u ľudí ktorý majú psa (vraj sa musí nahlasovať niekde na MU či OU) dajú vyššie poplatky za upratovačku. Na čo sa oni ohradili, že je to nefér a pod. Takže ja budem platiť za nejakého dementa, ktorý narobí toľko špiny za 1 deň ako ja za celý mesiac. Btw. psie blatové labky vedú až k bytu a je veľmi jasné, kto ich robí. Ale toto bolo trochu z iného súdka.

@skeptik odpad a voda mi je jasné, sama vidím, že toto spotrebuje dieťa najviac. nie je mi jasné ale prečo mám platiť za tie spoločné priestory, podzemnú garáž (nakoľko tam nevlastníme miesto) a taktiež ten fond opráv z ktorého sa u nás konkrétne vyplácajú nedoplatky za neplatičov.
Ale chápem, že tu nič nevyriešim, prišla som si len po radu, musím teda kontaktovať správcu a domovníka.