Vysoké úroky

pe_mi
30. okt 2023

Ahojte.chcem sa spýtať,či niekoho zastihla taká vec, že napr mal fix hypotéky na 5 rokov.trebars vychytal pred 5rokmi úrok 0.89% a bum 5rocny fix mu končí alebo sa skončil teraz v tomto období, napr vychyta teraz úrok 4,8%.o koľko sa vám mesačne zvýšila splátka?je to pekne na prd teraz.
Vo myslíte vy, vaše skúsenosti,rady. Aký fix si dať v tejto dobe?

katkaseiner
30. okt 2023

ano, presne sme mali 0.89% a uz sme podpisali 4,49% vo vub od decembra. To o kolko sa nam zvysila splatka je pre teba irelevantne kedze to zavisi od vysky zostatku hypa. Nam ostava cca 32tis e a zvysili nam z 260 na na tusim 316 ak si dobre pamatam. Len ja teda splatim vzdy nieco aj navyše a budem sa snazit aspon kazdy druhy mesiac dat nieco navyse na hypo.Kazdopadne oslov banku. Mne ponukli 4,59%, dala som si termin s hypo poradkynou a znizila na 4,49% a fixla nam miesto na 3 roky rovno na 4. Nie, nie je to ziadna vyhra, ale podmienky davaju oni (banka). Cize cim skor si % dohodnes, tym skor bude o chlp nizsie - lebo to vyzera ze zas idu hore

hortenziaj
30. okt 2023

Dá sa to cez hypo kalkulačku, aký zostatková úver máš, a akú dobu ešte budeš splácať a uvidíš výšku úveru. Nám ešte dva roky mame zafixovany uurok na 1.3 a pevne verím ze za tu dobu sa to nezdvihne ešte vyššie, nad tých 5%

hortenziaj
30. okt 2023

Inak nám to vychádza teraz pri splátke 210eur ze by ju navysili na 330eur, cca,

maris5
30. okt 2023

@pe_mi ber urok aky mas. Uz sa opat dvihol cca na 5,39%. Nieco vyplatit teraz pri zmene uroku a setrit.

zuzanka.zuzu
30. okt 2023

áno, my sme brali pred pár rokmi novú hypo 0,69 a minulý rok prišlo 3,89 😀 poskočilo nám to o 500e 🙈 máme ešte jednu hypo 1,29 kde nám fix končí budúci rok a nemôžem sa dočkať na 5% 🙄 Ficooo rob s tým niečo.... 🤣

tomaskrejci
31. okt 2023

@zuzanka.zuzu ak Vám končí fixácia o cca rok, viete si už dnes predschváliť súčasné úrokové sadzby (cca 4,29%) a čerpať až ku koncu fixácie. Kedže úroky stále rastú a je ešte trend, že pôjdu ešte hore, tak ušetrite.

jarka_black
31. okt 2023

Je to tak. Na potešenie v tomto šoku, skúste na to pozerať tak, že z najväčšieho dlhu ste dávali len 0,89%m pričom inflácia bola 2-15%. To znamená, že ste na hypotéke zarobili. Úrok 5% je normálny, trhový.
To s tými úrokmi pod mieru inflácie sa vôbec nemalo stať, to bol nezdravý jav v ekonomike.
Čiže prakticky: teraz si vyberte najnižší možný úrok s fixom na 2-3 roky. Tri bude asi múdrejšie. Potom sa očakáva mierny pokles, isto to bude okolo 4%.

michaela567y
31. okt 2023

Pozri aj Unicredit, ja mám 3,89%

jaroslav81
31. okt 2023

@zuzanka.zuzu a čo by s tým mal robiť Fico? Takže sa ti na tvoje nehnuteľnosti má poskladať štát a všetci daňový poplatníci? Viem si predstaviť, akú hypo ste brali, ak sa vám zvýšila splátka o 500€, minimálne 300 000€. Treba sa zakrývať takou perinou, na akú máme.

marsmykkok
31. okt 2023

@jaroslav81 súhlas, čo čakali, že im budú ešte úroky vracať? Proste ten úrok 0 niečo bol len dočasný a dalo sa čakať zvýšenie, úrok okolo 5 je normálny, pokým nie je 50 nemá to čo vláda regulovať/pomáhať.

jaroslav81
31. okt 2023

@marsmykkok asi tak...dnes som čítal, že Ruská centrálna banka zdvihla úrok na 15%...a ľudia fungujú...

zuzanka.zuzu
31. okt 2023

@jaroslav81 @marsmykkok s vami dvomi aj mŕtvola umre ešte raz 🤦áno presne tak, čakám že sa mi vy dvaja poskladáte na nehnuteľnosti 🙄

sasa1310
31. okt 2023

nám sa jedna zvýšila o 100 eur a druhá pôjde o 350 eur. Rátali sme s tým od začiatku brania hypo, takže nič nové a treba to brať tak ako bude.

jarka_black
31. okt 2023

@zuzanka.zuzu že mŕtvola umre ešte raz... to budem používať 😀😀😀 ale asi né na Dušičky radšej