Milé dámy, chcem sa opýtať tých, čo prenajímajú byty. Aby nedošlo k nedorozumeniu. ja bývam vo svojom už tridsať rokov a nehodlám to meniť, ale kolegyňa ma požiadala, či nepoznám niekoho, kto prenajíma. Reku nepoznám, ale šla som omrknúť kadejaké realitky a odpálilo ma.👎
a?
Nerozumiem co sa pýtaš....tebe to príde vela.ci ako?
Ponukni jej izbu vo svojom byte😃 ja nechápem čo riešiš, keď sa vám zdá veľa tak nech si kamoška zoberie hypo a nech platí si vlastný byt.
To tak byva, nenazranci kazia trh. Keby si mala 2izbak tak tiez ho prenajimas za co najvyssiu moznu sumu. A bolo by ti jedno ze robotnik Jozo ti nechava 90 percent svojho platu. Ci? Pytala by si 200e od neho a zo svojho mu dolozila na energie?
No áno je to veľa, lebo si pozri koľko za ostatné 3 roky platíš za energie, plyn, voda, kúrenie, fond. oprav, nejaká réžia bytovemu podniku atď.
A k tomu "ochota prenajať" a mať z toho prenájmu niečo.
A ešte aj daň platiť, nezabúdaj.
@knieza_pribina no tak zas budme uprimni, 2 izbak nema zdaleka hodnotu 850 e. (Ma, ked z toho 450 chce prenajimatel do vrecka).
Neviem prečo autorku tak zadupávate pod zem. Netvrdila, že chce sumu 200 e/m za 2 izbak.
Autorka, ja sa cenám nečudujem ako ty (sám prenajímam) dupľom ak má dotyčný pôžičku a splátka zo 450 e/m - musí z bytu zarobiť aj na réžiu, dane a pre seba- ale primeranú cenu by som skôr videl okolo 650 e/m ( tiež záleží od mesta). Ale prenájom je biznis, nikdy to nie je - pomôžem niekomu tak, aby mu štandard neklesol a možni mu aj na dovolenku ostane.
Je to o tom- splatím si hypo- ak je- a zlepším si štandard žitia ja ako prenajímateľ s rodinou, lebo ja nesiem ťarchu pôžičky a starania sa o funkčnosť bytu a jeho výbavy, či zdaňovania.
@zooeynka ak ma prenajimatel na ten byt hypo, tak mu po odratani vsetkych vydavkov spojenych s bytom moze ostat kludne len zo 200€ aj menej. Nevies, kolko platia do fondu oprav, kolko za teplo, aku vysoku ma hypo..a prenajimat a mat zisk 50€..ved staci, ak sa na byte nieco pokazi a je este stratovy.
Ak je byt zdedeny/bez hypo, ok, mohol by byt lacnejsi..ale preco by mal majitel prenajimat lacnejsie, ked vidi, ze ludia si to prenajmu aj za tu cenu..nie je charita..
@amelie2017 ak ma prenajimatel na byte hypo tak moze byt rad ze mu najomca tu hypo plati. Ale nie, treba mat k zaplatenej splatke este aj zisk, najlepsie co najvyssi. O charite nemoze byt ani reci, lebo pytat 850 za 2 izbak ma od charity veeelmi daleko.
Že je to už naozaj riadny prestrel, to si naozaj človek môže už rovno zobrať hypotéku a splácať si vlastné bývanie ešte aj 200€-300€ ušetrí.
@zooeynka cenu prenájmu určuje trh. Pokiaľ si nastavím cenu XYZ, vyhodím inzerát na markeplace, do týždňa mám 20 záujemcov, z nich s a s piatimi stretnem na obhliadke a tam hneď byť prenajmem, čiže celý proces je nastavený tak, že extrémne rýchlo a bezproblémovo obsadim byt, tak nie je dôvod na to, aby som cenu znižovala. Inak prenajímam tiež, 2i byt v novostavbe s parkovacím miestom a presne takto to funguje. Nájomcovia si môžu teraz vyberať, koho do bytu chcú/ nechcú. Keď sa karta otočí, potom sa to premietne aj do cien.
@tamitamitami nie každý má 20% z ceny bytu na ruke, nie každý chce byť viazaný hypotékou, nie každý hypo dostane (napríklad cudzinci), nie každý chce ostať v konkrétnom meste/ lokalite... Dôvodov je veľa.
My napr v ba prenajímame 3 izbak za 650. Z toho 270 sú zálohové platby a internet, zostane ti 380, z toho zaplatis dan (najomne legalne priznávame a už si nemozes dat do nakladov skoro nič v porovnani s minulosťou), do toho zaplatis raz za čas nový spotrebič, vymalovanie bytu, realne ti nájomcovia ten byt vybyvaju, nakoniec nie si na tom až tak zisková, preto je kopec bytov v Ba prázdnych. Inak ja keď sa pozriem na nás byt, v ktorom bývame a ako tak si dávame pozor, ale mame male deti, tak je to katastrofa. Odlupnute z dlazby, záseky hádam vo vsetkych dverách, rozmočená zarubna v kupelni, odtrhnuté z dizajnovej tapety, ktorú aj dieťa popísalo fixkou, keby len dvere a zárubne mame menit, tak je to stvorciferna suma.
Odpoveď je jednoduchá. Dopyt=Ponuka. Keď toto platiť nebude, ceny sa zmenia (nahor, alebo nadol).
Tak platit energie ok, nieco za prenajom, ok. No este navyse aj majitelovu hypo? To uz je ozaj dost. Majitel zarobi za najom aj za hypo. Je to prestrelene.
Je to strašne veľa. My sme tiež s mužom včera len tak preberali terajšie ceny domov. Napr ešte pred 3 rokmi stal dom 160000 a teraz je napr ten istý na predaj za 320000. Však ok nech je. Ale keď som len tak hodila hypo kalkulačku, tak mlady ľudia si to ani dovoliť nemôžu. Jednak musia mat vysoký plat obaja, čo to už našetrené a ak by náhodou prišlo dieťa tak neviem neviem.
Takze taký nájomný byt v dnešnej dobe príde asi ako najlacnejšia možnosť ubytovania.
Ceny za prenajom su automaicky urcovane vyskou hypotek. Vzdy sa drzia mierne pod hranicou hypoteky. Nemas sancu uspesne prenajimat pod trhovu cenu, lebo to prilaka mizernych najomnikov co platit nechcu, alebo nemozu.
Tak dvojizbová kutica a dvojizbová kutica je rozdiel - daj konkrétny byt, m2, mesto, zariadenie bytu… A potom je tiež na zamyslenie, prečo robotník potrebuje dvojizbový byt, ak na to nemá - existujú aj garzónky, či jednoizbové byty. Ak sú už dvaja, tak sú tam snáď aj dva príjmy, ale aj vyššie náklady.
A že niekto môže byť rád, že mu podnájomník platí hypotéku? Však nech sa páči, nech si bývanie rieši ako mu jeho možnosti dovoľujú, nikto nenúti ísť do takého podnájmu. A bývanie neznamená len uhradiť hypotéku, ale aj opotrebenie bytu.
A najlepšie za mňa je, že keď sa reálne chcem aj do toho bytu nasťahovať, tak další nájom ako depozit to je ok ale aby som ešte raz takú sumu platila ja realitke za službu, ktorú si tam objednal majiteľ bytu je total scestné
Zaujimalo by ma, kolki tu, co su zhrozeni, niekedy prenajali nehnutelnost.
Grantujem im, ze pristup s prenajmom za symbolicku cenu by im vydrzal rok. A isli by hore podla miestneho priemeru. Ak nie vyssie.
Zahodili by cele milosrdenstvo a zacali sa spravat trhovo.
Nerozumiem, preco sa sami vidia taki uzasni, ked nie su, a preco prv ako dobehnu s kritikou a urazkami, sa nezamyslia, co by robili na mieste toho, kto prenajima nehnutelnost. Preco si nerozoberu, na co vsetko musia mysliet a kolko ich to moze stat. Ked si to spisu a podciarknu, tak budu v obraze.
To je tak keď ľudia kupujú tzv investičné byty. Kúpia cez hypotéku a potom čakajú že im nájomca uhradí nie len náklady a opotrebenie bytu ale aj splátky na hypotéku aby to mali zadarminko. 😅🤣
+ Kopa Ukrajincov zvyšuje tlak na počet nájmov takže ceny neklesajú.
@lenkakravcova a ty by si ten byt prenajala len za energie a este zan splacala navrch mesacne hypoteku, ked by si ten byt vedel na nu zarobit sam?
Po prvom roku uz nie. Postupne by si dosla k zaveru, ze naco, ked nemusis.
Lebo su nenazrani a na Sk nikdy nebude fungovat celozivotne byvanie v najomnych bytoch. Kazdy si mysli, ze prenajme za ceny hypo splatky a este navyse. Ved tym najomcom sa oplati platit tu istu sumu, ale svoju hypo. +ceny vystrelili za posledny mesiac o 20-30 tisic za jednoizbak. Co nas tu caka s touto vladou po novom roku, ani nechcem mysliet. Ani za kovidu nevystrelili ceny vsetkeho tak hore, ako za posledny rok. Byvanie je nedostupnejsie ako kedykolvek predtym
@lenkakravcova uz sme sa vcera v jednej teme bavili o vyske najmu. Najviac ceny bytov a najmov v Ba ovplyvnuju vychodniari. A nehovorte, ze nie. Je tu polka vychodu a ovplyvnuju tu vsetko. Vsade samy vychodniarsky akcent.
@lenkakravcova tak čo si nekúpiš aj ty a budeš to mat “zadarminko”
My prenajímame 3i v ke za, 650 eur a mesačný zisk mám presne 20 eur 😅
@moonlight1210 ono, vies najomcovi je sumafuk kolko to majitela stoji. Ak idem do podnajmu tak hladam vyhody pre seba, pomer cena kvalita. 2 izbak za 850e.by mal by vo velmi dobrej lokalite a skvele zariadeny. Ked uz platim majitelovi celu hypo+prevadzku bytu tak mi je nejake bezne opotrebenie ukradnute. Samozrejme nie ze zlikvidovane, zrele na vymenu ale proste opotrebovane. A detto pokazeny spotrebic, ten by sa pokazil aj majitelovi keby ho pouzival. Cize fnukat ze okrem nakladov na byt+zaplatena hypo chudak majitel nezarobi nic navyse(alebo len minimum)je smiesne.
@terezia323 predpokladam, ze aj splatku hypo mas od najomnika zaplatenu, tak nehovor ze 20e je ti navrch k tomu malo ;)
Ide o to, ako môže niekto pýtať za 2izb. kuticu 850€. Veď, ako to nie je IT, ale obyčajný robotník. tak mu ostane na život veľké 💩 A chápem aj to, že hypotéky sú v prdeli, ale ako môžu potom mladí ľudia mať deti a rodinu.