Výška poplatkov za 4-izbový byt v novostavbe

26. nov 2022

Ahojte, zvažujeme kúpu 4izbového bytu v novostavbe, plocha bytu 120 m². V byte sa ešte nebývalo, je úplne nový. Je primerané nastavenie zálohového predpisu na 300 eur mesačne? V tej sume je všetko okrem elektriny, tá sa účtuje samostatne. Najväčšie položky sú samozrejme teplo na kúrenie a ohrev vody. Koľko sa mesačne bežne platí za takéto väčšie 4izbáky v novostavbách? Ďakujem.

zmrzlinka2021
26. nov 2022

Je to hrozne veľa. 3 izbak 130 eur

heleninamama
26. nov 2022

Za podobný byt budeme platiť teraz po zvýšení cca 230 eur. Doteraz sme mali necelých 180. Záleží od lokality a správcu, sú rozdiely aj v rámci mesta. U nás nie je zavedený plyn, kúrenie je podlahové, celú vykurovaciu sezónu máme termostat na 23-24 stupňov a teplou vodou tiež nešetríme, máme 2 tu kúpeľne a 2 WC, spotrebiče nové, ale práčka a sušička idú často. Bývame tretí rok a zatiaľ sme nemali nedoplatky. Uvidíme, ako bude teraz.

qetka
26. nov 2022

mate tam aj nejake speci polozky? Akoze my napriklad budeme mat zahradnika, jazierko a podobne blbinky v areali, ktory je nas a o ktore sa treba starat. Znama zas ma bazen, recepciu, co tiez pridava na mesacnej sume 🤷‍♀️

moni73
26. nov 2022

@heleninamama elektriku platite zvlast

moni73
26. nov 2022

Kolki budete?

liz_lemon
26. nov 2022

mame 4i, 111 m2, sme 4 osoby, platime cca 150 EUR+ elektrina

heleninamama
27. nov 2022

@moni73 Áno

lejja
27. nov 2022

My platíme za 2 izbový 56 m2, 279 €, už aj s elektrikou.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lalala94
27. nov 2022

Áno, je to primerané, a to z toho dôvodu, že je to novostavba. Ak je to úplne nová budova a ešte tam nikdy nikto nebýval, zálohové platby sa ľuďom nastavujú vyššie, keďže správca ešte nemá čísla z ktorých by mohol vychádzať. My sme sa sťahovali do novostavby v roku 2019, nízkoenergetická stavba, náklady mali byť nízke a zálohový predpis nám prišiel na sumu 250€ (3-izbový byt, 73m2, Košice), dvaja ľudia. Skoro som vtedy odpadla, náklady vyššie ako v starej barabizni, avšak ďalší rok sa to zmenilo na menej. Ak s tým nesúhlasíš, vždy vieš požiadať správcu o zmenu (viem, že aj niektorí naši susedia si to hneď menili). My sme to nechali tak a prišiel nám potom vysoký preplatok. Keď som videla v ročnom vyúčtovaní jednotlivé položky, potom som upravila aj platby. Čiže áno, tá suma je možno vysoká, ale podľa mňa primeraná vzhľadom na rozlohu bytu, typ budovy (novostavba) a zvyšovanie cien energií.

zdenka13
12. apr 2023

Akurát to riešim.. Lebo nám stále niečo zvyšujú. My platíme v 50 ročnom bytovom dome 280 € za 4 izbový byt, 81 m2. Sme štyria, 2 dospeli a 2 deti. Lokalita Spišská Nová Ves. Mne sa to zdá neprimerané.. A máme k tomu ešte starý 50 ročný výťah. 🤔

sunshine_18
12. apr 2023

My platíme za 3izbak, nie novostavba a je náš normálne kúpený 260€ takže tých 300 mi nějak veľa za 4izbak v novostavbe nepríde