Dobrý deň, chcem sa opýtať koľko platíte do fondu údržby a opráv. Napíšte aj či je to novostavba alebo starý panelák.
Ja platím 38€ plocha bytu 74m2. To je cca 0,50€/m2 príde mi to málo. Mali by sme platiť rozhodne viac. Koľko je primeraná cena na m² pri 36 ročnom paneláku ?
Podstatné je koľko bytov sa skladá
U nás 23 bytov - platím 34 E/ 67 m2, cca 40 ročný panelák
@patka06 34 bytov všetky byty rovnaká plocha
Tu sa musíte zísť na schôdzi majitelia bytov a odsúhlasiť si zvýšenie, teda musí byť tuším
nadpolovičná väčšina za aby to prešlo
@petruldo áno to viem budúci týždeň máme schôdzu tak preto sa pýtam koľko platíte vy ostatní
euro za stvorak uz par rokov
Na 34 bytov t.j. 1292 Eur podľa mňa platíte dosť na bežné opravy a ešte si aj našetríte.
Na schôdzi sa dozvieš akú máte rezervu.
Zvyšovala by som iba ak plánujete väčšiu investíciu, napr. výmena výťahu, rekonštrukcia strechy a pod.
Pre stary dom je to urcite malo. Velmi zalezi, ake mate plany oprav (spravca / spolocenstvo) a kolk ona to potrebujete nasetrit (aj "vyhledove")... vytahy, strecha, fasada, zateplit alebo nic z toho... Myslim, ze tak 80 centov az euro je vhodnejsie pre stare domy... V principe pre novostavby by som tiez zbytocne nestracal cas prilis nizkymi poplatkami, lebo ved zase fajn mat nasterene, i ked casto byva prax, ze ved novostavba, naco setrit...
A tusim zmena sa musi odsuhlasit na schodzi vacsinou (alebo pisomnym hlasovanim) a to byva problem. Preto radsej vyssie ako potom nemat vo fonde dost na nejake vacsie (popripade nahle) opravy.
Uz ste nieco rekonstruovali? Alebo planujete? Ak aj nie, tak skor ci neskor vas to neminie a stoji to vela. 0,5 na m2 je malinko. My na 1 byte, kde sa planuje rekonstruovat, platime 2,5 na m2. Predtym sa platilo malo, tak bolo potrebne vacsie navysenie.
my sme vlani zatepľovali a museli sme si dvihnúť FO na 1,10 Eur/m2, čiže na 2-izbový byt je to 62,50 Eur mesačne, niektorým sa to zdá priveľa, ale inak by sme úver nevedeli platiť
Máme našetrené okolo 115000€ plánuje sa výmena výťahu za cca 90 000€
My mame v oboch starych panelakoch v BA viac ako 1€/m. Rozdiel je taky, ze jeden vyzera ako novy (rekonstruovany, nove vsetko vratane vytahov, splaca sa uver), lenze sklada sa vela bytov. Druhy reko davnejsie zateplenie, strecha nie je urobena atd, ale sklada sa velmi malo bytov a byvaju prevazne dochodci, takze nikdy sa dalsie navysenie neodhlasuje a predpokladam, ze strecha sa nikdy neurobi.
Ak mate nezrekonstruovany dom, tak male zalohy su nic moc, to sa minie akurat na bezne opravy. Pokial viem, my sme museli mat nieco ako dom nasetrene, aby sme dostali pozicku.
Ak už teraz máte 115 tis, tak je úplne zbytočné zvyšovať
Možno ešte skúsiť hľadať možnosti štátneho príspevku na výmenu výťahu. Neviem či to ešte existuje, u nás veľkú časť financovali zo štátneho fondu rozvoja bývania
U nas 1,5 €/ m², byty cca 64m²
toto zalezi od viacerych faktorov toto nebude mat ziadnu vypovednu hodnotu
@purple_wolf staraj sa o seba
bozaj mi zadok ... pytala si sa dala som odpoved ak ta mater nevyhovala tak sa daj zavriet do pivnice
@purple_wolf bozaj sa sama
Starý panelák 80e 62m2