Vyrovnávací príspevok a práceneschopnosť

dr_smajlik
28. okt 2014

Ahojte,ospravedlňujem sa za vyčerpávajúci príspevok ale neviem už kam sa pohnúť. Potrebovala by som sa poradiť s niekým kto má skúsenosti so sociálnou poisťovňou a vyplácaním príspevkov a nemocenskej dávky. Je to veľa otázok ale týkajú sa jedného a som v tomto smere akosi neznalá tak prosí poraďte mi.

Môj problém začal po prvom prijatí rozhodnutia o nároku na vyrovnávaciu dávku. Zamestnávateľovi som oznámila tehotenstvo 13.8.2014, kedy som bola ešte evidovaná ako pracovníčka na 3 smeny. 18.8.2014 som mala začať týždeň nočných smien ale bola som vedúcim (kvôli tehotenstvu) pracovne preložená už len na ranné a poobedné smeny. Týždeň pôvodne nočných som odpracovala ako poobedné, čo znamená, že som prišla o príplatky za nočné. Zo sociálnej poisťovne mi bolo zaslané rozhodnutie, že im žiadosť bola doručená 2.9.2014 a že som bola preradená na inú prácu od 25.8.2014, čo nie je pravda, keďže som spomínaný týždeň nočných už pracovala poobedné a prišla o nočné príplatky.

V práci na personálnom ma pracovníčka presviedčala, že môžem byť rada za vypočítanú sumu (15,50€) lebo oficiálne som vraj podpísala prebratie plánovacieho kalendára na dve smeny až 6.9.2014 ( pričom nešlo o žiadny zmluvný papier, len o obyčajný pracovný kalendár smien), a že vedúci oddelenia jej nahlásil preradenie od uvedeného dátumu 25.8.2014.

V Soc. poisťovni mi úradníčka povedala, že v rozhodnutí malo byť uvedené, že mi priznávajú vyrovnávací príspevok od 1.8.2014, keďže sa vraj vypláca za celý mesiac v ktorý vznikla a teda suma 15,50€ ktorá mi bola vypočítaná sa aj tak nemení.

Ďalší deň prišla za mnou personalistka, že volala do soc. poisťovne a peniaze mi spätne za ten týždeň nočných doplatí poisťovňa. Doposiaľ mi žiadne vyrovnanie neprišlo, len mi prišiel papier o zmene dátumu z 25.8.2014 na 18.8.2014.

Za čo všetko sa vlastne vyrovnávacia dávka vypláca? V prvom rozhodnutí mi bol určený mesačný vymeriavací základ 581,27 € vypočítaný rozdiel predstavoval sumu 28,08, z čoho 55% je 15,50€. Rozdiel som pochopila ako (vymeriavací základ -hrubá mzda)*55%

Môj problém neskončil... je 28.10. a ešte stále mi neprišla vyrovnávacia dávka za september. Nikde na nete som sa nedopátrala, ako je to s vyrovnávacou dávkou v prípade, že som minulý mesiac bola 9 dní PN. Prišla som vďaka PNke o vyrovnávaciu dávku?
V septembrovej výplatnej páske mám ale rozdielnu hodnotu Hrubej mzdy a hrubého príjmu, pričom hrubý príjem zodpovedá hrubá mzda + nemocenské. Ak mám nárok na vyrovnávaciu dávku, znamená to, že keďže som mala nízku výplatu vďaka PN, vyrovná mi ju vyrovnávacia dávka? Ako sa potom počíta? Ako rozdiel mesačného vymeriavacieho základu a hrubej mzdy alebo MVZ a hrubý príjem a z toho 55%?

Tento mesiac som od 6.10. opäť PN, znamená to, že za tento mesiac dostanem vo výplate zaplatenú PN od zamestnávateľa za 10 dní a ďalšie dni PN mi uhradí soc.poisťovňa, pričom stratím nárok na vyrovnávaciu dávku, alebo mi popri nemocenskom príde ešte aj vyrovnávacia dávka za obdobie 1.-6.10.?

Prosím poraďte mi, som úradný škôlkar a nikde na nete som podobný problém riešený nenašla. ďakujem.