Výpoveď, maródka a dobrovoľné nemocenské poistenie

zuzanapistalka
13. júl 2012

Dievčatá, prosím, ktoré sa v tom vyznáte, poraďte mi, vlastne mojej kolegyni. Od 1.8.2012 bude nezamestnaná, t.j. 31.7.2012 jej končí pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú - začal 1.8.2010. Kolegyňa sa od 2.6.2011 prihlásila na Dnp s tým, že do konca roka 2011 si platila sumu 14,47 € . V januári 2012 presne 13.1.2012 urobila zmenu, najprv odhláška a potom znova prihláška (k 31. januáru ju evidovali ako DNP, od 1. februára už platí nové poistenie,ktoré jej zanikne 9.10.2012), takže od 1/2012 doteraz platí mesačne 14,95 €. Moja otázka, či prosba o radu je: Keďže jej nevznikne nárok na podporu (zamestnaná bola iba dva roky), chce nastúpiť na PN - bude mať nárok na vyplácanie nemocenského aj z DNP? Viem, že na PN musí nastúpiť do 7-ich dní od ukončenia pracovného pomeru, kým je v ochrannej lehote. Alebo? Dáte ešte nejaké iné rady, ako nezostať bez peňazí, kým si nájde novú prácu. Vopred všetkým ďakujem za pomoc.

poisonblu
28. júl 2012

@zuzanapistalka ano, dostane aj z DNP, 26 tyzdnov nepretrziteho platenia jej uplynulo niekedy v juli...takze ano...ale musi to stihnut do tych 7 dni a pytat 2 PN-ky od lekara....

zuzanapistalka
autor
29. júl 2012

@poisonblu ďakujem, už som nedúfala, že mi niekto poradí. ešte raz veľmo dík 🙂

zuzanapistalka
autor
30. júl 2012

@poisonblu Ahoj, ešte jedna, možno "sprostá" otázka - tú jednu PN-ku od lekára musí potvrdzovať bývalý (posledný) zamestnávateľ? Ona už bude nezamestnaná...

poisonblu
30. júl 2012

@zuzanapistalka nie, nemusi...tiez som tak urobila, den po vypovedi som isla na PNku...takze si to ona sama doruci do SP-obe PN-ky....

zuzanapistalka
autor
31. júl 2012

@poisonblu ďakujem ešte raz, už sme sa báli tých rečí od šéfky...

poisonblu
31. júl 2012

@zuzanapistalka zamestnavatel s tym uz nic nema, kedze uz jej neplati PN on, ale rovno SP....

zuzanapistalka
autor
31. júl 2012

@poisonblu ja viem, ale možno ma trochu zmiatlo to, že aj keď ideš na podporu, musí Ti zamestnávateľ potvrdiť tvoj príjem (vyplniť tlačivo pre SP), napriek tomu, že v SP to všetko majú.... papierová republika ☹
ďakujem za info, moc si nám pomohla

poisonblu
31. júl 2012

@zuzanapistalka no SP si to moze od zamestnavatela vypytat...ale odo mna nic nechceli a neveim, ze by chceli od zamestnavatela...oni to tam vsetko maju, takze dnes sa uz na PN-ku vobec nic nevypisuje....

zuzanapistalka
autor
31. júl 2012

@poisonblu tak uvidíme, či tety v ŽA budú mať rovnaký názor 😉

mariettka27
4. aug 2012

Ahojte,prosím vás,keď mi končí DNP 26.októbra (bude 270) dní a nie som tehotná,tak napr.keby som chcela ísť na PN,tak do 7 dní od toho 26.októbra?keby som na PN nastúpila skôr ako v októbri,znamenalo by to,že z DNP nedostanem nič?viem,že čo sa týka tehotenstva,je tam ochranná lehota 8 mesiacov-dovtedy treba nastúpiť na materskú...zaujíma ma to aj preto,že mám náročnú prácu a pri tehotenstve by som musela ísť na dlhodobú PN,resp.by som pravdepodobne bola na rizikovom...či by som teda mala nárok na dávky z DNP,keby som nastúpila na PN skôr ako po tom 26.októbri...ďakujem za odpoveď,ak mi niekto budete vedieť poradiť 😉