Ahojte, uz nevladzem obvolavat nase 'super' urady a ich pracovnicky, ktore mi nevedia povedat nic, tak sa obraciam sem.
Pocas materskej dovolenky s prvym dietatom som dostala vypoved od zamestnavatela, ostala som na pracaku. kedze som chcela poberat davku v nezamestnanosti, tak rodicak na dieta poberal manzel. potom som otehotnela a teda sa mi narodilo druhe dieta. Ked som po ukonceni 600nedelia doniesla potvrdenie, teda rodny list tak mi pani oznamila, ze ma vyraduje z evidencie ku dnu narodenia druheho dietata. A ze si mam rodicak dat na seba...no lenze to sme este nespravili.
teraz sa neviem dopatrat, ze ako je to so zdravotnym poistenim. Na pracaku mi povedala, ze kedze tam nie som, tak za mna pracak nebude hradit zdravotne a ze si to mam poriesit so zdravotnou poistovnou, ked som volala na zdravotnu, ti mam zase odvolali na pracak, ze platit maju oni a mam si to poriesit s nimi. do toho este samozrejme socialka a ich povinne poistenie.
najde sa tu niekto, kto bol v podobnej situacii? ze nie som ani zamestanana, ani nezamestnana.. som doma s detmi..vlastne ani neviem co som, a uz vobec netusim, kto za mna teraz plati tie povinne poistenia.
dakujem za kazdu radu 🙂
@endzi81 podla toho co pises si nezamestnana, ved ti skoncil PP. z uradu sa vyradujes ako nezamestnana dnom narodenia dietata je to tak v zakone. A pokial uz mas vycerpanu podporu, ktora by ti vyradenim z evidnecie aj tak padla a mas potvrdenie ze ti nevznikol narok na materske so soc.poistovne, tak si ides uplatnit na seba rodicak ako ti povedali a si poistenec statu.
@veronikaszabova Nemusí písať správu - súhlasím s
@9lf9 .
@endzi81 ........,,A ze si mam rodicak dat na seba...no lenze to sme este nespravili. .....,,
a dôvod? prečo stále nekonáte, tak ako vám pani radí?
áno ku dňu narodenia si mala ostať na materskej, rodičovskej dovolenke - tj. odvody mal za teba platiť štát, vyradili ťa k tomu dňu z evidencie. prečo ste stále rodičovské dávky nedali napísať na teba? nechápem akosi.
teraz nie si nezamestnaná, nie si pracujúca, nie si na rodičovskej ani na materskej - rovná sa - odo dňa narodenia si si odvody mala platiť sama.
pretoze, ked som bola pred porodom na pracaku, tak mi o tomto nic nepovedali, len to ze mam prist s rodnym listom. o vyradeni nic nevraveli ani o dalsom postupe. dokonca mi pani na pracaku radila, ze ved manzel moze poberat rodicak, kym bude mat starsie dieta tri roky a potom to prehodime na mladsie a na mna...ze aby sme to teraz 'nekomplikovali'
manzel bol odcestovany pracovne, takze idem na urad mozeme ist az zajtra. ja totiz za neho na urad ist nemozem a najprv sa potrebuje odhlasit.
dakujem za rady,...skoda, ze ma neinformovali na urade ked som tam chodila a som sa ich pytala ze ako to bude.
@endzi81 ved ale cloveka napadne, ze ked nepracujem, nie som ani evidovana na urade prace ( "pracaku"), ani nepoberam RP, tak za mna odvody nikto neplati...
Teraz si budete musiet vsetko doplatit
@endzi81 Ale podla mna ty mozes byt evidovana ako osoba starajuca sa o dieta, aj ked nepoberas rodicovsky, kt. je na manzela. A vtedy zdravotne odvody plati stat, trebalo sa ist cim skor nahlasit do socialnej poistovne ako som uz pisala vyssie a ked sa manzel vrati potom vybavit rodicovky na sebe. To su dva nezavisle ukony.
@endzi81 http://www.upsvar.sk/obcan/zmena-v-evidencii-uo...
o vyradení nič nevraveli.....buď si tete nerozmela, alebo to teta riadne odflakla.
- ak si na materskej - nemôžeš byť evidovaná
- ak tete donesieš rodný list dieťatka, o ktoré sa TY staráš, nechodí, do jaslí, do škôlky je s tebou doma - je jedno že rodičovský berie manžel = Na úrade PSVR môže byť evidovaný občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie - toto očividne neplatí, takže tiež super dôvod na vyradenie.
tak nakoniec manzel ostava poberat rodicak, ja nie som nikde.. moj status je 'matka', poistovni staci nejake moje oznamenie ze sa staram o dieta. na urade prace mi zase dnes povedali nieco ine.
@veronikaszabova mna to napadlo a preto som sa to stale pytala, ale jedna z odpovedi na urade bolo, ze to za mna bude platit asi zdravotna poistovna ..takze asi take ja mam stastie na moju pracovnicku. a to ze ma vyradili mi oznamila, ked som tam bola po 600nedeli dolozit rodny list, takze ma vyradila spatne.
nuz, dakujem vam vsetkym za rady..snad je to teraz uz v poriadku a na nic som nezabudla. ale aj tak je podla mna ubohe, ze si clovek musi riesit take uradne veci cez taketo diskusie medzi nami, a nie su tie infosky vsetky niekde nakope, ktore urady, kde, ake tlaciva potrebujes a podobne. :/
@endzi81 Nie som v tom sice odbornik, ale myslim, ze ak mas dieta do 6 rokov, tak sa nahlas na Socialnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak bude za teba platit stat zdravotne poistenie, to nahlasis potom aj do zdravotnej poistovne.