Výpočet priemernej mzdy za 3 mesiace

stefan13390
12. aug 2023

Dobrý deň
Veľmi by mi pomohlo keby je tu medzi vami šikovnými žienkami aj nejaká účtovníčka (urcite je 😇) a nasla by si čas možno pár minút na výpočet priemernéj mzdy za 3 mesiace. Ide o to ze mi dosť klesol dovolenkový priemer a neviem kde je problém. Co to som rátal aj ja ale stále je to iba v rovine ze ''možno to rátam dobre"😉ak by predsa kľudne napíšte. Dakujem

lucka_ke
12. aug 2023

priemer sa vždy počíta za ukončený štvrťrok, tu je fajn článok aj s príkladmi https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/n...

moonlight1210
12. aug 2023

@stefan13390
Zjednodusene:
vezmes si svoje hrube mzdy za april-jun 2023 a pocet, kolko vychadza odpracovanych hodin na kazdy ten mesiac u teba (podla toho, ci mas klasicku 8-hodinovku, alebo robis na smeny, sa ten pocet hodin na mesiac bude lisit).
Scitas mzdy a scitas hodiny a mzdy vydelis hodinami.

Ale musis vztiat do uvahy vsetko, co sa nezahrna. A to su zjednodusene povedane vsetky veci, kde si realne nebol v praci a nemakal.

Takze ak si za april-jun bol pn, cerpal viac dovolenky, bol u lekara, … proste akykolvek cas, ked si nebol realne v praci, hoci ti to bolo zo zakona preplatene nahradou mzdy (lebo mas na to pravo, aby ti to zaplatili), si z toho vypoctu skrtni. Ako sumy v hrubom, tak hodiny.

Napr. si zarobil za maj 900€ v hrubom, ale z toho 200€ predstavovalo preplatenie cerpania dovolenky. Tak do vypoctu si das len ten rozdiel, teda za maj len 700€.

Rovnako odpracovane hodiny. Mesiac ma trebars 168 pracovnych hodin, ale ty si cerpal dovolenku 48 hodin za ten mesiac. Tak si do vypoctu das len 120 hodin.

Dokonca, ak mas pracu odmenovanu hodinovou mzdou, tak vyhadzes z tych hodin za mesiac aj sviatky, ak si vo sviatok nerobil.
(Ak si odmenovany mesacnou mzdou, tak ich ponechas.).

Naopak, ak mas v tych mzdach preplatene nadcasy, tak tie sumy a hodiny si pripocitas.
Takze zarobis bezne v hrubom 900€, ale bol nadcas 100€, tak za ten mesiac ratas so sumou 1000€.
A ak ten nadcas bol za 20 hodin, tak k tym 168 hodinam ich pridas a za ten mesiac ratas so 188 hodinami.
Lebo je to za realne odrobene veci.

Takze kludne sa mohlo stat, ze ti priemer vypocitany z miezd za april-jun klesol, lebo si tam mal taketo veci a tie ti priemer ponizili.