Výpočet podpory

18. dec 2023

Dobrý deň potrebovala by som radu. 5.8 má mala 3r. Pracovný pomer trvá akurát sa robí na smeny čiže budem musieť skončiť s tým že vyberiem 4 dní dovolenky zbytok preplatiť a slus lenže teraz v decembri som za známeho dostala 500€ za odporúčanie a že sa osvedčil 3 mesiace je to v tej firme čo som zamestnaná. Ako mi to ovplyvní podporu? V roku 2024 čo by som šla na podporu bude rátame z príjmu z tých 500€ ? Je to u nás zdaniteľný príjem. Respektíve ovplyvní mi to negatívne výpočet? Ďakujem za odpoveď.

alenah31
19. dec 2023

tých 500€ bola odmena firmy za "privedenie" zamestnanca, ktorý sa osvedčil a pracuje vo firme aj po skúšobnej dobe - čiže to bol tvoj bonus-odmena? Pokiaľ áno - je to síce zdaniteľný príjem, ale čo to má s tvojou podporou? Z takejto odmeny vyplatenej počas MD/RD neplatíš všetky odvody - neplatíš z nej odvod na nemocenské, dôchodkové poistenie a ani poistenie v nezamestnanosti - táto odmena do výpočtu podpory vstupovať nebude.
To ako chceš PP ukončiť ty je Dohoda o skončení PP - v prvom rade si zisti v práci, či sú ochotní s tebou dohodu podpísať. Nie je to totiž jednostranný úkon - potrebuješ súhlas druhej strany. Pokiaľ s tebou Dohodu neuzavrú - môžeš podať len štandardnú výpoveď - a tam ti bude plynúť výpovedná doba = žiadna max. podpora a okrem toho počas výpovednej doby treba pracovať. Ešte máš možnosť požiadať o úpravu prac. doby nakoľko sa staráš o dieťa do 15 rokov (§ 164 ods. 1 až 3 Zákonníka práce).
A tiež nezabudni, že zo zákona máš min. mesiac vopred povinnosť informovať zamestnávateľa, že ti 5.8.2024 končí RD a od 6.8.2024 nastupuješ späť do práce.

autor
19. dec 2023

@alenah31 super ďakujem áno chcem sa odvolať na ten zákon so žiadosťou o úpravu pracovného času a viem že nebudú môcť vyhovieť a bude dohoda a jasné budem to riešiť minimálne 2 mesiace pred možným nástupom...ja som sa len bála že či mi podpora nebude ratana z tých 500€ ako odrobila som tam cca 10 rokov narobila som sa dosť a riešim ako čo najlepšie z toho vyjsť aby som min 3 mesiace mala aspoň peknú podporu kým si nájdem prácu ktorá bude časovo vyhovovať. Každopádne ďakujem za odpoveď pomohlo.

alenah31
19. dec 2023

to ale neznamená, že ak ti nebudú môcť vyhovieť automaticky sú povinní súhlasiť s Dohodou. Zamestnávateľ je povinný ti vyhovieť s úpr. prac času - "pokiaľ tomu nebránia prevádzkové dôvody". Stačí odpoveď, že bránia a tvoju prac. doba ostáva rovnaká a ty máš povinnosť v týchto smenách pracovať nakoľko tak máš uvedené v PZ. Na tvojom mieste si toto s ním vykonzultuj predom a priamo povedz o čo ide - ak dohodu nepodpíšu, jedinou možnosťou pre teba bude výpoveď s výpovednou dobou. A držím palce.