Výplatok z domu

emchuana
19. mar 2022

Ahojte viete poradiť?
Sme traja súrodenci, v rodičovskom dome žijú ešte mamka a babka. Avšak dom prepísali už na nás deti.
Sestra si chce prerábať podkrovie a bývať tam s mužom.
Má povinnosť má vyplatiť z domu? Či môže povedať že 1/3 je jej a ide si ju obsadiť?

pribinak
19. mar 2022

@emchuana je tu právnicka skupina, opýtaj sa priamo tam

zuzanaete
19. mar 2022

Pravne detaily neviem, to nech sa vyjadria odbornici. Ale malo by byt hlavne v zaujme sestry vyriesit podiely, lebo vrazit peniaze do nehnutelnosti, ktora nie je komplet jej nie je zrovna najrozumnejsie. V buducnosti moze ocakavat problemy.

zlostitko
19. mar 2022

@emchuana moze prerabat co chce, ale treba ju upozornit ze investuje do cudzej nehnutelnosti, kedze nepatri len jej. Ak budete od nej ziadat aby vas vyplatila, nemoze si narokovat tieto naklady. Bez suhlasu ostatnych majitelov by som nic neprerabala, mali by ste sa dohodnut. Da sa dom fyzicky rozdelit na 3 casti so samostatnym vchodom? Na jej mieste by som nic neprerabala, az ked by bola nehnutelnost iba moja. Teda ak tam planuje ostat byvat.

simsalabim
19. mar 2022

@emchuana ak he dom prepisany rovnym dielom, kazdemu patri 1/3 z kazdeho cm. Sestra nemoze povedat, ze akurat podkrovie je jej.

syslik81
19. mar 2022

ak sa teraznevysporiadate a ona prerobi odkrovie-dom ziska vacsiu hodnotu ... neskor za par rokov az sa spamata a bud vas chciet vyplatit bude to z aktualnej trhovej ceny a vyjde ju to vela... lepsie by mala ak tam chce ostat vyplatit vas uz teraz ...

gemerka17
19. mar 2022

Nemá povinnosť ťa vyplatiť a nemá nárok ani na podkrovie. Podkrovie je každého z vás 3 rovným dielom. Ako už bolo spomínané, keď sestra prerobi podkrovie, dom získa na hodnote čiže v prípade predaja dostanete každý z vás 3 viac, pričom o vyššiu sumu sa postará sestra. Čiže zasponzoruje z vlastných peňazí vyššiu hodnotu pre vás dvoch ostatných.