Vyplatila banka zvyšok hypotéky, keď vám zomrel partner?

28. nov 2023

Dobrý deň. Potrebujem poradiť, či sa oplatí poistiť hypotekárny úver. Ja tvrdím, že áno,ale finančný poradca povedal manželovi, že sa to tým zbytočne predraží a ak by náhodou umrel, banky sa aj tak snažia vyhnúť sa vyplateniu.
Tak by som chcela vedieť, či to reálne niekto zažil.
Ďakujem.

macekovam
28. nov 2023

Len si to daj...

dori2
28. nov 2023

v nasej sirsej rodine sa sice nejednalo o smrt ale invaliditu ktora bola poistena a nevyplatili nic. len vratili poistne. bolo to tam cele nejake divne, podrobnosti uplne presne neviem ale viem ze sa radili aj s pravnikom a bola tam nejaka “zrada” reco nie o ktorej nemali vopred info

vlasticka185
28. nov 2023

Ahoj, moja svokra mala poistený úver , 2 mesiace mi banka tvrdila , zevraj ten úver musíme najprv zdediť , až potom sa to bude ďalej riešiť , … nešlo mi do hlavy , prečo? Tak som si prečítala poistné podmienky a tam stálo , že keby úver prebral niekto iný, padli by všetke poistné plnenia a dojednania, čo boli v tej zmluve / čiže aj poistenie úveru / a vlastne ako keby by vznikol nový úver potom, čiže vlastne by banka s nami bola takto vybabrala a poisťovňa by nemusela nič vyplatiť , tak som tam vletela asi po 4 x do pobočky a žiadala som vysvetlenie , z akého titulu banka nenahlásila úmrtie poisťovni , keďže v našom prípade bola banka splnomocnencom k danému úctu aj úveru nebohej , a teda ona mala konať a riešiť to s poisťovňou ,.. povedala som , že odmietam prebrať dlh , ktorý mal byt už poisťovňou uhradený a teda že pokial nedostanem rozumne vysvetlenie , obrátim sa na ombucmana banky . Ste mali vydieť , ako zrazu z tej neochoty riešiť danú situáciu bola vec hneď nahlásená a úver poisťovňa tuším do týždňa či dvoch aj vyplatila , ďalej , my mame úver preistotu poistený , avšak nieje jedno , či ste zdravý , alebo trpíte nejakou dg už , môj muž sa lieči na vysoký krvný tlak , čiže v čase uzatvárania poistenia musíte byt zdravý , inak by vám mohla banka dať výluku poistného plnenia , ak by ste daku chorobu či dg, mali a by ste ju zamlčali , čiže ak napríklad fajčíte a zomreli by ste na rakovinu pľúc , mohli by sa vyhovoriť , tiež ak máte vysoký TK a zomriete na infarkt , tiež by nemuselo prísť k plneniu , je to dosť zamotané s tými poisťovňami a úvermi , myslím , že najlepšia voľba je nepoistit úver, ale si urobiť životne poistenie , tu je menej rizík myslím , potom sú aj výluky z poistenia , ako samovražda , závislák na drogách , …… vždy si dobre treba prečítať poistné podmienky a ak vám niečo nieje jasne , pýtajte sa toho poisťovateľa , avšak v banke sa tomu moc nerozumejú , pekný večer prajem

e3v3a3
28. nov 2023

Daj sa poistiť v niektorej komerčnej poisťovni, nie v banke

lienka.7
28. nov 2023

@autorka každá poistka je dobra len dovtedy, kým nema dôjsť k jej plneniu.

e3v3a3
28. nov 2023

@lienka.7 to nie je úplne pravda, záleží od poisťovne. Mne vyplatili plnenie niekoľkokrát, vždy to bolo bez problémov. Treba ale vedieť, čo ma človek poistené. Treba čítať podmienky a rozhodnúť sa, čo potrebujete a co nie

kaktusik007
28. nov 2023

autorka, je to tak. to poistenie uveru v banke je tak predrazeny produkt, ze dovi dopo. Ale urcite treba mat uver poisteny - ja mam napriklad rizikove zivotne poistenie - ak zomriem urazom (autonehoda, dvojnasobok plnenia) tak to v pohode pokryje cele moje uverove zatazenie, ktore po mne zdedia. Ak zomriem na chorobu - budu to mat zlozitejsie, ale kedze som clovek ktory nejde financne na doraz, nebudu mat zisk, ale uvery vyplatit z ineho majetku budu vediet a byt kde byvame detom ostane.

je potrebne mat poistky, ale treba mat poistene to co potrebujes.

sweet20
28. nov 2023

poisti sa ale nie v banke.. ak mas zivotnu poistku treba to do toho dat

nevenka
28. nov 2023

@e3v3a3 toto ja manzelovi stale vtlkam do hlavy, ze nech si da prerobit svoju zivotnu poistku, ma ju na nizsou sumu, bolo to nastavene na inu hypo, potom sa to menilo a brali sme vyssiu. Este sa k tomu nedokopal. Sestra so svagrom to maju reciprocne, jeden na druheho, kdyby neco. V ramci zivotky.

autor
28. nov 2023

@sweet20 Ako sa to dá dať do toho?

sweet20
28. nov 2023

mi napis ak chces.. su tam pripoistenia.. ale neviem kde to mas, aka zmluva ani nic neviem

mariavalacsai
28. nov 2023

Moj otec s ktorym som nedrzala kontakt zomrel, mal hypoteku, neostala velka suma cca 10 000 e. Mal vsak poistenie v pripade smrti a invalidity. Po zdedeni som podala ziadost o vyplatenie. Do dvoch tyzdnoch bola hypoteka vyplatena, cize peniaze som nedostala Ja, ale hned vyplatili sumu banke. Bola CSOB, a aj poistenie v tej banke.

luckaiza
28. nov 2023

mojej kamaratke zomrel nahle manzel mali hypoteku poistenu voci smrti a vyplatili jej ,sice bolo potrebne vela dokladovat,ale hypoteku jej zaplatili

e3v3a3
28. nov 2023

@nevenka aj my to tak mame s manželom. Aby ani jeden nezostal nekryty

hellwant
28. nov 2023

Ja mám už malý úver a keďže ho splaca podnajomnik, neriešim, ale znamej muža zabilo pocas cesty z prace- medzi kamiony ho stlacilo s jeho autom. Mal poistku uveru a nebol problem s plnenim.

viera27
28. nov 2023

Ano,dva krat v nasej sirsej rodine som bohuzial videla take plnenie. Raz dokonca nahle zomrel muz,ktory este ani nestihol prvu splatku zaplatit. Poistovna tak banke musela vyplatit komplet celu hypoteku.

lienka.7
28. nov 2023

@e3v3a3 malé čiastky urcite, ale pochybujem, že ti vyplácajú tisíce, či nebodaj desaťtisíce pravidelne 😉
Ono najlepšie sú úplne tie prve poistky, nevýhodné pre poisťovne, výhodné pre klienta. Kamarát takú ma, jeho už Xkrat prosila poisťovňa, aby ju zmenil 🤣🤣🤣 potom sa už poisťovne poučili.
Btw, kamoske zomrela mama na rakovinu, a samozrejme si poisťovňa hľadala " pridružené diagnozy", ze prečo nevyplatít co a ako. Nakoniec si aj niečo našli a samozrejme výplatu zamietli. Malo by to byt tak, ze pokial poistovna zmluvu uzatvorí, tak znamená, že si preverila všetko podstatné a v prípade ze nastane poistná udalosť, sumu vyplatí. Inak ten človek plati v mnohých prípadoch uplne zbytocne. Ale však to je podstata, platit platit a platit...

nepic
28. nov 2023

@autor
U nás v dedine bola mladá rodina,svojpomocne si stavali domček, ale majiteľ náhle a vážne ochorel nejakú agresívnu rakovinu a veru im ten domček zobral exekútor,ešte pred vianocami aj účty zablokoval. A vraj to mali poistené,ale už som nepátral ako alebo prečo sa tak stalo.
Ale tiež mám takú skúsenosť,že poisťovne sú všetky dobré,ale iba pokiaľ platíš ty.

e3v3a3
28. nov 2023

@lienka.7 tisíce jednorazovo nie, ale napr.pri poistenej PN som dostávala 7 mesiacov po 600 e.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janulikt84
29. nov 2023

Taktiez sa priklanam - poistenie uverová asistencia nie v banke ale mimo banky...ak potrebujete info kludne napiste

janulikt84
29. nov 2023

@lienka.7 záleži v akej poistovni má klient poistku .Áno su poistovne ktoré majú vyluky - dôvod kedy neplatiť...Ale mój kolega dostal s poisťovne pri diagnostikovaný rakoviny 172 000e...mal tak nastavenú uverovu asistenciu a pripoistenie kritickych chorob....Vyplatil si úver plus mal aj na liečbu a verte pri rakovine su to veľké naklady - strava - vitaminy - lieky
Môj názor poistit sa a pozor kde....

betulinka1
29. nov 2023

My nemame poisteny uver cez banku, nakolko je tam milion výluk. Poistili sme sa normalne ako zivotne poistenie pre pripad smrti + dalsie veci. Museli sme priniest zdravotne dokumentácie a tak aby poistovna vedela, ci sa jej poistenie oplati. Ale pre pripad smrti nebude nic riesit, Cize sa predkladá iba úmrtný list. Poistná suma je ale vysoka. Teda aspon podla mna. Druhu zaruku mas, ak ste manzelia a mate dieta. Tam ti s uverom financne pomoze potom vdovsky za druheho manzela. Takto otec platit uver z vdovského. Cize aj svadba nie je len papier.