Dobry den. Moj brat sa pred mesiacom rozviedol po 20tich rokoch manzelstva. Celu dobu zili v dome u rodicov jeho manzelky. Urobili spolocne celu rekonstrukciu domu. Rodicia jeho manzelky sa rozhodli im asi pred 5timi rokmi dom darovat. Darovali im ho tak, ze 2/3 darovali svojej dcere (bratovej manzelke) a 1/3 priamo bratovi. Nechali si tam vecne bremeno dozitia. Bratova manzelka pred tyzdnom vymenila vsetky zamky v dome a nechce ho tam pustit. Dokonca aj deti mu dava pred dom. Vyplatit mu 1/3 nema z coho, je to invalidna dochodkyna. Dom sa len tak predat nemoze, kedze jej rodicia (70rocni dochodci) tam maju vecne bremeno. Ako postupovat? Je tu nejaky pravnik?
@natalienka12 presne ako pises. Zrážka z dochodku bude nizka a bude naozaj roky cakat a aj tak sa mu nevratia peniaze,ktore tam vrazil.
@natalienka12 Takze ak som to dobre pochopola, znamena to, ze ona sudne dostane prikaz vyplatit brata a ked to neurobi dobrovolne, poda sa navrh na exekuciu. A co z nej vymoze exekutor? Ona vlastni tie 2/3 domu, kde maju vecne bremeno jej rodicia. To jej teda nevezmu. Jej prijem je invalidny dochodok 250 eur, alimenty od brata na dve (skoro dospele) deti 370 eur a vyzivne na rozvedenu manzelku 100 eur - to jej tiez plati brat. Alimenty jej vziat nemozu, to vyzivne na nu ako rozvedenu tiez nie. Jedine ten invalidny dochod. A to jej budu mesacne stahovat po 20 eur?
je tu pravna skupina napis do nej tvoj problem, precitaj si podmienky skupiny a pockaj na odpoved
pod lupou v tej skupine moznoze tiez najdes odpoved
pravnici odpovedajú
vola sa skupina pravne poradenstvo
@lucik194 bude jej v skupine poradené to, čo napísala @natalienka12 Ak sa nedohodnú, tak jediné riešenie je súd a ten dopadne ako je písané vyššie.
Podľa ustanovenia § 630 Občianskeho zákonníka platí, že: „Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.“
Byvala zena tvojho brata mu NEMOZE zakazakt vyuzivat jeho majetok.
Ma ta on prist a volat policajtov a pravdaze o tom sa spise zaznam. Tretina domu patri jemu.
@natalienka12
@ivkazba
dievčatá, nepatri invalidny dochodca medzi nejake tie "chranene osoby"? A teda nemusi toho druheho vyplatit? Len tak sa pytam, lebo minule som o tom citala v jednej pravnej skupine na fb.. ze dochodcovia, invalidi a taki proste realne nemaju z coho a nejako ich v tomto chrani zakon
@zmrzlinka2021 Musí ostať životné minimum.
A čo chce reálne docieliť brat? Naďa sa rozumne dohodnúť, že by mu pomaly splatila časť toho, čo do domu investoval brat počas manželstva?
Ten dom reálne využívajú jeho deti, plus dvaja seniori, ktorým pôvodne patril.
Jedna vec je na papieri, druhá vec je morálne hľadisko. Nárokovať si na tretinu domu, ktorú mu v dobrej viere svokrovci darovali? :(
Brat tam pocas 20 rokov manzelstva dal skoro vsetky peniaze. Cely ten dom zrekonstruovali, pristavovali, postavili bazen a 2 garaze. Preto mu vlastne aj byvali svokrovci tu 1/3 darovali. Aby nieco mal, nieco vlastnil, ked uz vsetky peniaze vrazal na ten dom. Teraz tam nema ziadny pristup. Oni svokrovci mozu vlastne chciet ten dar tu 1/3 domu teraz este spat? S tym, ze ho nikto nikdy nevyplati, pretoze v dome ziju starobni dochodci ci invalidna dochodkyna? A ako kde ma brat ist? Okrem klasickeho vyzivneho na deti, plati este svojej byvalej manzelke zvlast na vyzivne. Teraz mu momentalne zostava tak akurat ma prenajom bytu 1+1. Z tej 1/3 si prave chcel kupit nejaky maly byt, aby mal kde aspon byvat na starobu.
@abbey1 Tak oni mu to darovali preto, lebo sa tak dohodli. On to tam cele opravil, pristavil, zrekonstruoval. Peniaze mal na to aj od svojich (nasich) rodicov z dedicstva. Prave preto mu svokrovci tu cast darovali. Len tak za mily usmev to nebolo.
Tak bol to manžel ich dcéry, predpokladali, že to tak zostane. Dvadsať rokov tam býval.
Teraz reálne by žiadal predaj domu, aby ho mohli vyplatiť?
Nevedia sa dohodnúť na nejakom čiastočnom vysporiadaní?
Mne je len ľúto tých rodičov. Tak by asi nikto nechcel na starobu dopadnúť. Preto keď tu čítam, či počujem v okolí, že darujú ešte za života deťom s podmienkou dožitia, :(
Často netušia, akú búdu si na seba šijú.
@zmrzlinka2021
Aj o spôsobe užívania nehnuteľnosti sa rozhoduje väčšinou podľa podielov.
Odporúčam konzultáciu s advokátom, pre to, aby bolo jasné, ake sú možnosti, koľko to bude trvať atď. Okolnosti to celé trochu komplikujú.
@zmrzlinka2021 invalidný dôchodok môže byť predmetom exekúcie a invalidný dôchodca nie je žiadna chránená osoba.
@draik Ahoj, ty si prosim pravnik? Ako by si v strucnosti postupoval dalej ty?
@natalienka12 problem moze nastat v tom, ze z coho clovek, co pobera invalidny prispevok vyplati toho druheho? Nema sancu si napr. vziat uver. Tiez podla mna je nerealne sudne "predat dom", kedze ma horsie postavenie aj na trhu prace. Nie je to take jednoduche ako si clovek moze mysliet.
Maju vysporiadane BSM ? Tam by mal začat asi.
@stefi_k veci získané počas manželstva darom nepatria do BSM
@natalienka12 to nie ale veci, ktore spoločne investovali do byvania ano.
Ja si myslim, ze napriek tomu, ze sa rozviedli by sa muz nemal vystahovat z domu. Stacila by mu jedna samostatna izba s kuch.kutom a soc.zariadenim ak by sa dalo. On by mal poriesene byvanie a ona by nic nemusela vyplacat. Na energiach a fix.platbach by sa dohodli.
Ja viem, ze budem mudra ako radio, ale mal ist brat so zenou do vlastneho a tam investovat. To by si delili rovnym dielom. Tu, ak ma brat kam ist by som mozno nemutila vody a pockala, kym rodicia doziju a potom ziadala predaj domu a vyplatenie tretiny.
Ďalší postup závisí od faktorov, ktoré nepoznáme. Napríklad od toho, či investoval vlastné peniaze spred manželstva, či to boli investície do ešte nehnuteľnosti svokrovcov atď. V každom prípade má nehnuteľnosť nízku hodnotu, a to pre vecné bremeno.
@kitycat akože nechcem víriť hádky, a neviem dôvod rozvodu, ale on chudák má z čoho žiť, keď nemalé peniaze dáva na výživné deťom a bývalej a ešte si má platiť nájom? A koľko bude čakať, kým obaja starí dožijú? 10 rokov? 15? To sa kľudne môže stať.
@draik autorka písala- "Peniaze mal na to aj od svojich (nasich) rodicov z dedicstva"
@draik Ono to bolo cele tak, ze brat zdedil po nasich rodicoch peniaze. Dalej my ako jeho dve sestry sme ho museli vyplatit. Jedna sestra si nechala dom, ja som si nechala chatu, takze sme ho museli vyplatit. Celkom asi dostal (od rodicov v dedicskom + od nas sestier za vyplatenie) asi 80 tis eur, mozno aj viac. My sme sa ho aj pytali ako to chce vyuzit. Hned povedal, ze chce urobit rekonatrukciu celeho domu od rodicov manzelky, pristavovat pre deti, zriadit bazen, novy plot, zahradu. Oni vlastne vela penazi ani nemali nasetrenych, aby toto mohli urobit. Bratov prijem bol vlastne jediny prijem rodiny, jeho zena je dlhodobo na ID. My sme mu hned povedali nech navrhne rodicom manzelky nech mu daruju nejaku cast, ked uz tam chce tolko penazi vrazit. Takze jej rodicia mu darovali 1/3, svojej dcere (jeho zene) 2/3 darovacou zmluvou s vecnym bremenom dozitia a az potom to cele prerabali. Oni to cele prerabali dlho, asi 4 roky. A bolo to az potom ako mu tu cast darovali.
To máš ešte veľké šťastie, za daných okolností, že investoval až ako spoluvlastník. Má ešte nárok pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva aj na zohľadnenie investícií. Úplne najvýhodnejšie by bolo počkať, kým vecné bremeno zanikne smrťou oprávnených.
@draik Ok, dakujem pekne za radu. Brat pojde asi na nejaku dobu byvat k jednej z nas - dvoch sestier. Vsak by skoncil na ulici. Prijem ma asi 1300 eur v cistom, 370 plati na deti, 100 na byvalu manzelku, za prenajom maleho kamrliku 1+1 plati 300 aj s energiami, 100 da za benzin do prace, plati detom sporenia, kruzky, doucovania a vsetko co potrebuju a jemu nezostane takmer nic. Rozvod je fakt dobra zalezitost. Clovek zo dna na den zostane vyhodeny pred domom aj s kuframi, ma zaplatit vsetky ucty a byvat hoc aj pod mostom.
Podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, súd ju zaviaže k výplate podielu v peniazoch, následne podať návrh na exekúciu. To, že je invalidná dôchodkyňa neznamená, že ho nemá z čoho vyplatiť, dôchodky normálne podliehajú exekúcii. Je to boj na dlhé lakte a dlhé roky. Držím palce