Ahojte.. Potrebujem poradit...Od oktobra som na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu..Prve 4 oktobrove dni som bola este na dovolenke, od 5. oktobra az dodnes som na PN.. Chcem sa spytat: tie peniaze, co za prvych 10 dni vyplaca zamestnavatel mi prisli normalne ako vyplata, len neviem ze ci v tom bola aj ta nemocenska davka zo socialnej poistovne, alebo SP zasiela peniaze normalne zo svojho uctu..Mam v tom zmatok, poradte prosim 🙂
Zamestnavatel ti svoju cast marodky vyplaca v klasickom vyplatnom termine... Socialka potom svoju cast do cca 15.-18. v nasledujucom mesiaci.
@ evita68 no ved to som si aj myslela, len zatial mi neprislo ani ziadne rozhodnutie o priznani nemocenskej davky, tak cakam kedy..no a este ani peniaze zo SP..a z roboty mi prisla trocha vacsia suma ako som cakala, tak ma to pomylilo 🙂 ty si tez bola pocas tehotenstva na PN?
@ janie80 z roboty mi to aj prislo tak ako vyplata, normalne, ale uz je 20. a zo SP stale nic..ale PN-ku som odovzdavala zamestnavatelovi vcas, tak dufam ze som nespravila niekde chybu..este nikdy som na PN nebola..
ahoj. zamestnavatel ti zasla spolu s vyplatou za prve 3 dni 25% z HM a zvysnych 7 dni po 55% z HM, od 15 oktobra uz PN zacina platit SP a peniazky posielaju oni zo svojho uctu (nie zamestnavatelovi a on potom tebe), tie pridu priamo tebe. V tychto dnoch by si mala uz dostat peniaze za tu druhu polovicu mesiaca október. Maju povinnost asi tak do 25-teho dna v mesiaci postat (neviem presne). Mne chodia 15. v mesiaci....ale asi kazda SP posiela inac...asi tam je nejake casove rozmedzie. Potom ti pride aj rozhodnutie zo SP o výške dávky. Ked mas aj DNP tak ti z DNP pridu peniazky aj za prvych 10 dni PN.
@ivoninka no snad zamestnavatel odovzdal tu prechodku o pokracovani PN na SP.... ja to radsej odovzdavam priamo na SP, ak mas daleko posli doporucene priamo im 🙂 ale toto nema vplyv na PN za oktober...ale za november.... inac, este otazka, ci na zadnu stranu PN si napisala cislo uctu, lebo inac ti budu posielat postovym poukazom, a mozno aj preto sa to predlzuje...ale fakt este si v lehote....lebo okolo takehoto casu sa vyplacaju davky...
@ivoninka zo stranky SP:
Lehoty na výplatu dávky
mesačne pozadu v lehotách určených Sociálnou poisťovňou, spravidla okolo 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa nemocenské vypláca
a dnes je len 20-teho, takze pohoda....dufam ze ti najneskor pozajtra pridu. Daj potom vediet 🙂
@diane87 práveže to má vplyv na oktober, pretože tu sa posudzuje, či má PN do konca oktobra, čiže či majú PN vyplatiť za celý mesiac..
A nie je dobré obísť zamestnávateľa a prechodku poslať rovno na SP, pretože zamestnávateľ si to potrebuje overiť a urobiť kópiu, že má zamestnanca naďalej na PN.. /teda pokiaľ PP trvá/
@ivoninka Zamestnávateľ ti platí nemocenské zvlášť a sociálka zvlášť..