Vyňatie spoludlžníka z hypotéky

12. okt 2024

Zdravim, potrebujem poradiť od niekoho kto sa v Tom vyzná, máme spoločnú hypotéku s priateľom rozisli sme sa dohodli sme sa že si nájdem druhu prácu, aby sa hypo prepísala na mňa a byt ostal mne aj dcére teraz však partner otočil, chce namiesto mňa ako spoludlžníka tam dať svoju sestru a byt si nechať na seba. Môžu ma v banke len tak nahradiť bez môjho súhlasu? On je hlavný dlžník,ale ja s týmto nesúhlasím. Mali sme nejaký dohodu. Ďakujem za radu

amonet
12. okt 2024

kto je majitel bytu?

doriiis
12. okt 2024

Ak s tým bude banka súhlasiť,tak môžu.Hlavnemu žiadateľovi stačí preukázať,že jeho príjmy respektívne jeho príjmy aj s príjmami nového spoludlžníka pokryjú splátky,tak banka nebude robiť problém.Aspon tak to viem ja

autor
12. okt 2024

@doriiis aha dobre dakujem

lucik194
12. okt 2024

toto sa bavite o hypoteke, ale kto je majitelom bytu?
predpokladam, ze obaja ste 1/2 a 1/2
lebo ak si spolumajitelkou bytu tak sa to robi uplne normalne, ten co si byt nechava vyplati toho druheho,

ibajaanikiny
12. okt 2024

@doriiis to nie je pravda,riesila som to,ak je ona ako spoludlznik,musi v banke podpisat na vylucenie suhlas…takze bez jej suhlasu to nepojde

autor
12. okt 2024

@ibajaanikiny naozaj ? Tak teraz neviem v pondelok sa na to musím ísť spýtať tak či tak lebo vidím že sú tu protichodné nazory

ibajaanikiny
12. okt 2024

Ja som to riesila vo VUB banke a je to tak v kazdej banke,proste aj ked mas postavenie spoludlznika v uverovej zmluve,stale to znamena,ze str v zmluve v rovnakom postaveni. Ak by neplatil uver on,vymahaju ho od teba a naopak. On nemoze prist len tak do banky a vylucit ta z uverovky. Musite tam ist obaja a k tomu sa podpisuju tlaciva,na jednom ty suhlasis s vylucenim a aj on. Banka potom bude suhlasit s tvojim vylucenim,ak on predlozi,ze ma dostatocny prijem,alebo dalsieho spoludlznika. A ak mate k uveru aj nehnutelnost pol na pol,tak to rieste spolu,vyporiadat nehnutelnost napr dohodou a hned aj uver.

autor
12. okt 2024

@ibajaanikiny nooo tak ja s tým nesuhlasim keďže byt mal ostať mne tak potom keď to nepodpíšem a nesúhlasím s tým tak jedine predaj nehnuteľností a následne vyrovnanie sa chápem to správne ?

amonet
12. okt 2024

stale neviem odpoved ci byt to je

ibajaanikiny
12. okt 2024

Este raz,treba napisat vsetky informacie: koho byt je?uz ste sa s bytom dohodli?prepisal sa na katastri len na jedneho z Vas?ostalo uz doriesit iba uver? Treba zodpovedat vsetky podstatne veci k tomu. Banku v podstate nezaujima,koho je byt,ich zaujima,aby mal kto platit uver. Ale nemyslim si,ze byt ostal tebe a on sa vije za uver?vsak je v jehi zaujme,aby sa z uveru vylucil,ked byt ostal tebe…

martinbud
13. okt 2024

Presne tak ako píšu ostatní. Najdôležitejšia vec je koho byt je , ako je zapísaný na katastri a samozrejme ďalšia vec je ako ste sa dohodli , resp aký postup bude nasledovať. Takže nám dajte odpoveď kto je majiteľ a vieme vám adekvátne odpovedať, dovtedy sú to len dohady

mamina7070
13. okt 2024

napis kto je na LV bytu od toho sa vsetko odvija
kto teraz plati uver?

autor
13. okt 2024

Už som bola v banke a povedali že môj súhlas netreba že stačí že on si požiada s dostatočným príjmom a ďalším rucitelom takže je to už jedno

martinbud
13. okt 2024

Nie je to jedno, lebo ak ste polovičný vlastník, to vám nevezme nik. Čiže on ak požiada o zmenu spolu ručiteľa tak akurát jeho sestra bude splácať vás byt 😉

doriiis
13. okt 2024

Takže tak,ako som povedala.Dobre si pamatam

mamina7070
13. okt 2024

takze tipujem ze nie si na LV a nie ste manzelia nemas potom narok na nic ani na polovicu splatok

martinbud
13. okt 2024

@mamina7070 vyzerá to tak.... Takže sa partnerovi ani nečudujem , tiež by som s tým nesúhlasil

dadis
13. okt 2024

Tak dozvieme sa kto je na Liste vlastnictva? Ak ste tam obaja, tak sice uver prepisat moze, ale vlastnictvo stale mate polovicne. Ak sa neviete dohodnut, treba najprv skusit dohodu cez mediatora, ked nie tak ako poslednu moznost sud. Ale pozor, to ako krajnu moznost, poplatky pre poduelovom vlastnictve su az 6% z hodnoty majetku + pravnici a tak..

ibajaanikiny
13. okt 2024

A to je aka banka?lebo VUB a aj CSOB odo mna teda od ex pytala suhlas na jeho vylucenie😃a kludne nech uver prepise na sestru a ak si aj na LV pol na pol,tak budes mat byt a ziadne zavazky. Moj sen😃

autor
13. okt 2024

@martinbud povedala že keby sme manželia treba môj súhlas ale keď niesme tak ho zohľadňovať nebudú

autor
13. okt 2024

Sme na liste vlastníctva obaja 50/50 akurát on je hlavný žiadateľ a niesme manzelia

autor
13. okt 2024

@ibajaanikiny Slovenska sporitelna

martinbud
13. okt 2024

Ok tak vás dá preč z hypotéky. Nemusíte ju platiť.... Pre vás výhoda

martinbud
13. okt 2024

A keď sme majiteľka tak sa dohodnite kto si nechá byt, urobte znalecký posudok a hotovo.

autor
13. okt 2024

@martinbud taakze som z toho debil keď sa prepise ťa hypoteka tak automaticky neprechádza aj vlastníctvo ? Takže keď ja som vlastník tak stále s tým budem musieť súhlasiť potom inak bude niekto splácať niečo čo budem stále vlastniť ? Takže potom záleží na mojom názore ak by som to chcela predať tak sa to potom musí predať nie ? Ak nebudem súhlasiť s prepisom mojej časti na niekoho ineho

jazula
13. okt 2024

Hypotéka a vlastníctvo bytu nesúvisia až tak, ako by si myslela. Si čiastočný vlastník bytu. To sa nezmení, kým sa ty nerozhodneš ho predať alebo darovať. Na to sa musí podpísať zmluva (kúpno-predajná, darovacia) a podať na kataster kvôli zmene na liste vlastníctva. Takže priateľovi určite nič nepodpisuj, kým ti nie je 100% jasné, aké sú právne následky toho, čo podpisuješ. Na tvojom mieste by som zašla sa aj poradiť k nejakému právnikovi, byt má väčšiu hodnotu, ako hodina konzultácie s odborníkom…

dadis
13. okt 2024

Jasne ze byt bude aj tvoj, aj ked ti zrusi spoludlznictvo. Urcite bez tychto zakladnych znalosti bez k pravnikovi, nech sa nenechas opit rozkom.8

martinbud
13. okt 2024

Nie, vlastníctvo neprechádza, áno vy musíte súhlasiť s predajom . Treba sa dohodnúť kto bude mať byt a potom urobiť znalecký posudok a ďalší postup závisí od prvého bodu

zic
14. okt 2024

Inac teda ked si spolumajitelka, tak sa az cudujem, ze banka sa nepyta aj teba, lebo si neviem predstavit, ze v pripade zosplatnenia hypoteky (s ktorou uz akoze nic nebudes mat) by banka robila s bytom co ... predala polovicu bytu? Asi je vsetko mozne, len mi to pride ako riziko pre banku a oni si vacsinou riziko dobre osefuju...
Viem si to predstavit iba v pripade, ze je hypo nizsia ako 50% hodnoty bytu... ale aj tak by asi mali problem s predajom, ak by si tam figurovala ako 50% vlastnik...

milos81
14. okt 2024

Netuším, ako to prebieha v banke, čo je hlavný a podružný dlžník, to zasa niečo v sporiteľni vymysleli, ale to je úplne nepodstatné, ak je na liste vlastníctva pol na pol, tak hypotéku kľudne môže splácať aj sám, aj s 200 ďalšími ženami, čo bude rozhodujúce je to, že spláca aj tvoju polovicu toho bytu, takže keď sa oň budete deliť, bude ťa musieť vyplatiť a teda dostaneš viac. Z listu vlastníctva ťa totiž len tak nedostane, ani ti nemôže uprieť užívacie právo k bytu, čiže doň môžeš kedykoľvek vojsť.