ahojte, chcem sa spytat ma niekto skusenost s tym ze mu nejaka osoba zaslala list s vycislenou hodnotou ktoru jej ma uhradit za to ze vycistila pozemok kde su spoluvlastnicke podiely od krovia a drevin ? som spoluviastnickou na jednom liste vlastnictva kde sa jedna celkovo o maly pozemok o vymere asi 5 arov, kde su traja spoluvlastnici, dany pozemok sa nijako nevyuziva, je to skor akoby uzky pas medzi inymi pozemkami, jedna zo spoluvlastnicok mi teraz zaslala list kde ma ziada o zaplatenie jej za to ze dany pozemok pokosila a vycistila od krovia, avsak dana osoba vie kde byvam ale predtym ako zacala dane cistenie ma nijako neupovedomila o tom ze tam chce nieco robit nepoziadala ma o prispevok alebo o pomoc medzi tym si cez dany pozemok postavila prijazdovu cestu k svojmu pozemku v susedstve, chcem sa teda spytat ma na to pravo vymahat si nejake peniaze ked mi dopredu neoznamila ze tam chce robit nejake upravy ? ma niekto podobne skusenosti ?
Skus napisat do skupiny pravna poradna. Inak na tu prijazdovu cestu ma stavebne povalenie ?
A ešte ma napadlo, má súhlas tvoj s využitím pozemku ako príjazdovej cesty? ČO ak ty tam chceš sadiť zemiaky :D
Daj jej otázku takú.
už by som cupitala k právnikovi...Samozrejme že nemá právo bez tvojho povolenia si spraviť prístupovú cestu k domu a ani poslať ti nejaké vyučtovanie že pozemok ogabala od buriny.... Nedala ti vedieť, tak nemá čo teraz pýtať...😉
Podla mna nema pravo nic vymahat. O to viac, ze si tam spravila prijazdovku.
chcem ist za pravnikom urcite lae najskor sa dostanem v pondelok a viete nervy pracuju vo mne uz teraz ... a pritom vie kde byvam ked chcela nieco tam upratovat myslim ze ma mala oslovit s nejakou sucinnostou o fyzicku pomoc alebo financnu pomoc na cistanie a nie len dodatocne poslat lebo ona si tak vycislila a dalsia vec uvadza tam ze ako jedina cely pozemok uziva no ale ved potom ja mozem od nej pytat za najom ked si ho sama uziva nie ... miekto jej nalial mudrosti do hlavy a ja mam mat teraz s tym natahovacky :(
@bibka26 nám sa stalo niečo podobné...cez náš pozemok si jedna pani spravila prístupovú cestu (značená cesta išla o 2 metre ďalej) skončilo to az na súde, ktorý sme vyhrali a cestu na svoje náklady musela odstrániť. Teraz si tade dala natiahnuť plyn, samozrejme načierno jej to niekto zapojil lebo od nás povolenie nemala. Do konca októbra to musí tiez odstrániť. .... takže určite právnik a keď nič nepomôže aj súd
@bibka26 no ked ako jedina cely pozemok uziva, ako sama uviedla. Tak nech si aj sama plati cistenie predsa.
pozor na právo vydržania....
tak pravo vydrzania pokial viem je bud nejaky potomok alebo niekto kto uziva pozemok viac ako 10 rokov co urcite nerobi lebo v roku 2014 len sa dostala ona na list vlastnicvta dedenim alebo nejak tak .... no uvidim co povie pravnik, ale dakujem za rady chcela som vediet kto ma ake skusenosti s tym lebo ma to vystresovalo riadne o co sa pokusa..... zaraza ma to ze vie kto som co som a dopredu ma nikajo nekontaktovala ze tam ide nieco robit a ako som sa tam tak bola pozriet kriky tam rastu do dnes....
@bibka26 už len v rámci slušnosti a korektných vzťahov nemá právo od teba žiadať finančnú odplatu,veď aj podľa čoho ju vyčíslila?Na príjazdovú cestu musí mať súhlas vlastníkov.Na tvojom mieste by som jej najprv zavolala, požiadala o stretnutie a vydiskutovanie si veci ohľadom pozemku.Presne,čo ak si tam ty chces dať zemiaky... Kontaktovať aj tretieho vlastníka a spisat si nejakú dohodu a podmienky užívania.Pripadne mediátor,pokiaľ máte každý iné predstavy
ahojte, dakujem za rady, bola som sa poinformovať aj pravnika pre istotu, odniesla som mu aj ten list, povedal ze je to cisty blud, na vycistenie pozemku ma moze vyzvat jedine obec laebo mesto oficialnym listm, ak to neurobim moze ho dat vycistit mesto alebo obec a vtedy si uz moze pytat uhradu nakladov, okrem ineho ziadne povolenie nemala, list je napisany dost urazlivou formou takze mi odporucil ze kazdopadne by to obstalo aj na sude ako ohovaranie a poskodzovanie dobreho mena... na taky list by som nemusela ani reagovat...ale ze som to ja tak jej odpisem slusne ju pisomne upozornim nech sa zdrzi invektiv a nepravych informacii, tym budem mat ason nejaky doklad ze som ju upozornila, ak sa to bude opakovat dam to na sud
@evamarek77 presne tak v liste su same klamsta este aj ma osocila ze som si dany podiel privlastnila podovodm dokonca spochybnuje aj notara ktory vykonal takyto ukon ....
@bibka26 platíš za tu časť čo vlastníš daň z nehnuteľnosti?
Vysvetlím prečo sa pýtam.
Nevyužívaný pozemok majú 4 osoby, teda je na 1/4. Jeden z majiteľov platí daň za celú výmeru parcely. Keď požiada o vyvlastnenie tak doloží, že platí daň za celú výmeru a prihliada sa na to v jeho prospech. Preto je dobre platiť si daň ( nenechať sa odbiť na úrade) a tým sa podporí tvoj podiel, hlavne pri spore ak by sa dakto pokúšal notárskou zápisnicou urobiť vyvlastnenie.
Nuž ja nie som právnik. Riešil som inú vec s advokátkou ohľadom parcely a dal som jej otázku, že ako hladko urobiť vyvlastnenie (som v pozícií, keď ja chcem vyvlastňovať).
Bolo mi poradené nech platím daň za celú výmeru, nie len za tu časť čo mi patrí a že mi to pomôže pri vyvlastnení, že sa na to prihliada.
vsak uvidim polda mna to tak nenecha uz len pre urazenu arogantnost ... potom jej ja asi poslem vyuctovanie za to ze bez opytania uzivala cely pozemok kde je iba spoluvlastnickou a nebude ona odomna pytat za vytrhanie buriny ale ja od nej ze uzivala moj pozemok res aj moju cast...
modra strecha....