Baby.Pocas vianocnych sviatkov som vyhrala dovolenku, ktorej hodnota je ovela viac ako 350€, presne 620, 50€. Organizator mi oznamil,ze budem musiet odviest dan do zdravotky a podat aj danove priznanie. Ako sa to riesi, ked nepracujem, nemam iny prijem ako len rodicovsky prispevok., ktory vlastne ani prijmom nie je...teraz si trieskam hlavu, ze som to prijala...dakujem za kazdu radu. Musim dan odviest aj v tomto pripade?
Mozes vyhru odmietnut alebo pozicat si koruny na zaplatenie do
Zdravotky
Treba ti urobit danove priznanie. Ak si nevies sama tak nejaka uctovnicka, a potom ti pride ze kolko bude dan a kolko do zdravotky.
Ahoj. Musíš podať daňové priznanie, na daňovom ti poradia, odporúčam návštevu skôr, nie na poslednú chvíľu. Daň je 19%, ale iba z rozdielu medzi sumou výhry a nezdaniteľnou čiastkou, čo je 350€ - u teba teda 19% zo sumy 620, 50€ - 350€ = 270,50€. Do zdravotnej poisťovne sa potom odvádza 14%. Odporúčam potom po zaplatení odvodu do zdravotnej poisťovne podať ešte dodatočné daňové priznanie, kde si to, čo zaplatíš do zdravotnej poisťovne môžeš uviesť ako výdavok, čo je spojený s výhrou. Potom od daniarov získaš vrátenú daň 19% z toho, čo zaplatíš zdravotnej poisťovni. Dúfam, že som to napísala jasne 🙂 Ale určite ti daniari poradia, aj keď ťa na to, že máš nárok ešte na vratku upozorní málokto....😉
@cokii dakujem a ake danove podanie budem vypisovat typ A ci B?
Ja som vyhrala tiez okolo vianoc vec za 550 eur. Bola som na danovom a tam mi povedali, ze kedze som na rodicaku /vtedy som bola so starsou/ a vyhra nepresiahla sumu tusim 1900 eur, tak danove priznenie podavat nemusim.
Chod sa aj Ty spytat, ako je to tento rok.
B. Acko je len pre zavislu cinnost. Musis si vyziadat aj potvrdenie z prace a das to vsetko spolu
Nemusis podavat ked si na rodicovskom a nepresiahlo to sumu asi 1900 eur. My sme to tiez riesili a povedali toto.
Súhlas s kočkami, ktoré píšu, že daňové priznanie nemusíš podávať :
Vznik povinnosti podať daňové priznanie
Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2016 presiahli sumu 1 901,67 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený (nemocenské dávky a štátne sociálne dávky sú príjmami oslobodenými od dane z príjmov, ktoré sa do stanovenej sumy nezahrňujú).
Teda ak poberáš len rodičovský a tvoj príjem - v tomto prípade výhra nepresiahla sumu 1901,67 €, DP nemusíš podávať.
@duracelka13 suhlas s @momka. Iny zdanitelny prijem nemas a nepresiahnes tych cca 1900e tak podavat nemusis
No ahojte, ušlo mi, že ste na rodičovskom príspevku, tak to, čo som napísala platí pre prípad výhry, kedy máte zdaniteľné príjmy cez spomínanú sumu 🙂
Ahojte a neviete ako to je keď som vyhrala nepeňažnu výhry v hodnote 950eur a som na opatrovateľskom pr. so synom?zaplatim dan z vyhry
@jankatusik nie
@majusqa77 dakujem
@majusqa77 a ešte som sa chcela spýtať či musim oznámiť na zdravotnú poisťovňu ze som vyhrala?
@duracelka13 No co ja viem,musis to dat do danoveho priznania a zdravotka ti potom z toho vypocita poistne..
Ci su nejake vynimky,sa opytaj na danovom. Pokial viem,asi nie..
Moja mama tiez ako dochodkyna vyhrala nieco a tiez to musela priznat v danovom a dostala nasledne vykaz nedoplatkov v rocnom zuctovani zo zdravotky a zacvakat si to.. Tiez povedala,ze uz taketo nieco neprijme,keby sa jej nieco take "postastilo".