Ako to je? Kamoška hovorila, že centrum právnej pomoci treba kontaktovať, vypísať nejaké papiere, plus potvrdenie zo sociálnej poisťovne kde všade človek robil a to poslať do (u nás) Nitry. A že mesačne sa platí 14€ po dobu 3 roky.
Človek, ktorý chce vyhlásiť osobný bankrot vraj pracovať môže, ale nesmie nič vlastniť (dom, byt, auto)..
A toto mi nejde do hlavy, môže pracovať? Počas tých troch rokov platenia po 14€? A keď napríklad vyhlási osobný bankrot, oni mu vyjdú v ústrety, a popritom si nájde prácu v zahraničí, tak čo? Exekútori už na jeho výplatu nemôžu?
Vraj to trvá tak cca 2 mesiace, kým ho oddĺžia. A po tých dvoch mesiacoch teda môže normálne ísť pracovať na zmluvu bez strachu?
Nie, netýka sa to mňa, ale jednej veľmi blízkej osoby a chcela by som pomôcť, resp aspoň poradiť.
@mima1608 a keď jednorázovo by sa podarilo zaplatiť tých 500€, potom už majetok vlastniť môže? Alebo musia tak či tak prejsť tie tri roky, aby si ten človek mohol niečo dovoliť kúpiť?
Ok, teraz to možno vyznie divne, že na platenie dlžôb nemá a na majetok by ten človek mal, ale nie, nie je to tak. Ide čisto len o informatívnu otázku.
@stella14 ďakujem
Nie, nemôže. Tie 3 roky musí dodržať. Rovnako 5 rokov ostáva záznam v bankovom registri.
@mima1608 no čítala som prílohu, ktorú mi sem pripla stella14... No, je to risk aj ten bankrot. Pretože do 6 rokoch od vyhlásenia bankrotu môže veriteľ podať žiadosť o zrušenie na súd, čím sa pohľadávky opäť stanú splatné a ďalej sa môžu od dlžníka vymáhať... Čiže toto je také že hop alebo trop...
Tak, samozrejme, že je to riziko. Ale poznám reálne 4 ľudí, čo bankrotom prešli a nikomu sa to nestalo 🤷
Treba zobrať hypo 200.000€, kúpim dom, prepísať na prababku (ak memáte tak može byť aj sváko z druhého kolena), neplatit až do exekúcie a následne vyhlásiť bankot a woalá...za 3-4 roky dom zadarmo 🙂 ja už to tak robím tretí krát a neviem si vynachvaliť......slovensko je užasny štát, kde je najjednoduchšie prísť k peniazom :o)
@esmey a vieš že ti to neverím?
@mima1608 a mali vysoké dlhy? Ja o tej blízkej osobe viem, že má exekúcie do výšky necelých 4000€...
@esmey aj takých berie autobus ✌️🙃
@mima1608 takže na konkurz je vlastne potrebné niečo vlastniť? Mi to vyšlo z toho auta. Lebo viac to v tej brožúre nebolo popísané, kedy sa dá vyhlásiť konkurz a kedy splátkový kalendár... Teda splátkový kalendár je jasný asi každému, ale ten konkurz som nepochopila.
No pokiaľ viem, do bankrotu konkurzom sa dá ísť aj keď nemáš majetok. Ale najlepšie je naozaj sa spýtať v CPP ako to vlastne funguje.
@esmey dom na hypo Ti nedovolia prepísať na babku.Pri hypo 200 t musíš mať aj adekvátny príjem.A bankrot Ti dovolia, až pri viacerých?exekuciach.Ja som proti týmto bankrotom ľudia sa správajú nezodpovedne poberu peniaze a potom prepacte chcem bankrot.Ine by bolo pri podnikateľovi, ktorého zasiahne pandémia, podvedie ho obchodný partner či iný problém.
Do oddlženie konkurzom môžeš ísť aj bez majetku, aj s majetkom (ten sa spenazi). Ak si schopná splácať, žiadam o splátkový kalendár. Naj...tí to povedia v CPP
@eliska13 dovoľte aby som sa pridala. Podala som pomocnú ruku - ozaj chudakovi čo býva v podnájme a keďže má nižší dôchodok a exekúcie, ktoré mu z toho strhaju chcela som mu pomôcť. Nevedela som, že on bude taký "chytrak" a dovolí známemu, ktorý zomieral, aby mu rucil za pôžičku - spekulovali s tým, že on dostane peniaze, ktoré nebude nutné splácať a keď mu pomáham s tým bankrotom tak "prepadne dlh". To sa vďaka môjmu šťastiu nepodarilo kvôli už exekúciam a nízkemu dôchodku - peniaze nedostal ani jeden ani druhy. A môj drahý milý "premudrely" známy si môže teraz pískať lebo poza môj chrbát toto snovali aby sa dostali k peniazom. Verím že aj ten čo mal ručiť by za to čosi dostal - to iba mňa obišli a ja by som s týmto NESÚHLASILA a to oni vedeli. Poučila som sa a už fakt že NIKOMU takto nemienim pomáhať, kto chce "nerobiť a špekuláciou zarobiť" a odnesú si to iní. Keď odpadnú človeku tieto dlhy, kto preberá to bremeno - štát? Lebo nič predsa nie je zadarmo.
Môj brat prešiel osobným bankrotom tuším je tomu už 5 rokov. Bol živnostník, firmy neplatili faktúry hlavne tie veľké a začal sa kolotoč. Iná možnosť nebola, exekúcie sa hrnuli. Čo na tom že súdy vyhral ale nebolo tej moci ktorá by donútila firmy platiť. On bol len drobný živnostník behal po stavbách a vrecká si mastili veľké firmy.
Všetko za neho riešilo centrum právnej pomoci. Platil mesačne 14 eur to je ako za tie právne služby.
Potom sa zamestnal a normálne pracuje na TPP doteraz. Nič mu nesťahuju z výplaty.
Pre neho iné východisko už nebolo. Ale nešlo o 4000 eur teda.
Áno, pracovať môže. Na výplatu už po vyhlásení bankrotu nesiahnu, ale musí pravidelne platiť tých 14 eur, samozrejme. Poprípade, myslím, že sa dá aj jednorázovo zaplatiť 500 eur (aspoň známemu to tak povedali v CPP) lebo ono je to vlastne ako poplatok pre CPP za právne poradenstvo. Pokiaľ by vlastnil majetok, tak mu naň siahnu (známy tak prišiel o auto).