Dobrý deň, pred cca 2 týždňami som nastúpila do práce, kde mi popri pracovnej zmluve dali podpísať tlačivo "Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane " a odskrtla som políčko "uplatňujem...". Až teraz som sa dozvedela, že to znamená, že si nebudem môcť peniaze z nezdaniteľnej časti základu dane uplatniť raz ročne pri daňovom priznaní , ale mesačne. No mne sa to vôbec neplatí, keďže v práci mám fix a tieto peniaze navyše mi určite nedajú. Dá sa to prosím zrušiť?
@eeffka lenže ja budem mať každý mesiac rovnako peňazí, mám fixný plat. Takže je pre mňa výhodnejšie si to uplatniť raz ročne .
Každý mesiac budeš mať menšiu výplatu a potom ti to za rok vrátia
@patka06 mám fixný plat
čo to s tým má spoločné?
Ešte raz si poriadne vygoogli čo znamení Nezdaniteľná časť základu dane
Je to jedno, ze mas fixny plat. Odpocitatelna polozka nie je zavisla na vyske platu, kazdy ju ma rovnaku. Ostatne, ako pisu baby.
Vobec nerozumies principu, mas zdanitelny prijem 1000e neuplatnujes si ulavu zrazia ti dan 190e ( 19%) , ak si uplatnis ulavu 1000- nesdanitelna ciastka neviem presne cca 400e mesacne strhnu ti 19% zo 600.
fixny plat s tym nema nic spolocne. Nemusis sa stresovat. O nic neprides absolutne. V rocnom zuctovani dane, by sa ti v pripadny rozdiel vzdy vratil.
Ale tak vysvetli mi tu logiku preco sa ti to oplati raz rocne uplatnit?
@simca06022011 jedina logika je ze niekomu nechyba mesacne napr 70e a potesi ho par 100eur vo vyuctovani. Resp az mas vyssi prijmy aby si sa nedostala do nedoplatku co vie tiez riadne zaboliet.
To je jedno či máš fixný plat. Asi nechápeš celému principu. Z tvojho fixného platu sú zrazené odvody a preddavok na daň. Ak si nebudeš uplatňovať NČZD budeš mat plat nižší ale daň ti pri ročnom zúčtovaní vrátia v apríli/v maji. Ak si ju budeš uplatňovať plat budeš mat vyšší.
@simca06022011 dobre dajme tomu, že mám na zmluve 1500 eur v hrubom ale dohoda je , že dostanem tých 1500 eur v čistom ( z 1500 sa zaplatia odvody, zvyšok mzda na účet, a ten rozdiel v čistom na ruku ). Následne som podpísala to vyhlásenie atď. Je mi jedno , koľko mi mesačne zrazia z hrubej mzdy, pretože ja dostanem každý mesiac svojich 1500 eur čistého a o zrážky z hrubej mzdy sa nestarám. Preto by ma potešilo keby som dostala k tomu raz ročne pri podaní daňového priznania tento preplatok. Či tomu rozumiem zle ? Ako je to následne s daňovým bonusom ? Mám po podpísaní vyhlásenia nárok si ho uplatniť raz ročne ? Osobné údaje deti som tam nevypisovala, ale všimla som si tam kolónku o daňovom bonuse
No parada a ty veris firme ktora ta vyplaca na cierno ze ti vrati preplatok, hej? Ako hovoria nasi hokejisti : tak urciteeeee 😱
@eeffka ja si daňové priznanie urobím sama, nepotrebujem aby mi vracali preplatok, keďže si ho nechám poslať na svoj účet
@anos18 ďakujem, konečne to niekto pochopil
Pustas informacie postupne, co aj chapem vid posledny prispevok. Tak si neuplatnuj, len raz rocne a podaj si sama. Normalne zasnem ze este existuju takyto zamestnavatelia
@eeffka vďaka. Ale čo keď som to už podpísala ? Dá sa to zrušiť ? To vyhlásenie myslím. Ako je to následne s daňovým bonusom ?
Jaaaj, tak ty ides zarabat na cierno, a este aj dan ti ma danovy urad vracat? :D ano tento system poznam.
Tak to vyhlasenie zrus, chod ho prepisat, zrusit, pripadne daj zmenu po mesiaci.
Danovy bonus si uplatnis tiez v RZD dodatocne, neznac ho tam. DU ti ho vyplati potom na ucet.
Vsetko sa da zrusit, pred 2t bol oktobet, za ten vyplata este nebola, tak tam zajdi a pisomne zrus. A o danovy si poziadas tiez az v danovom.
@eeffka ďakujem
Ja to mam tiež tak, uplatňujem si iba raz ročne. V mojej práci sa to tiež neoplatí uplatňovať mesačne, lebo platy mame rovnaké. Zavolaj na mzdové, nech ti to opravia, ja som tiež tak požiadala o zmenu
@eeffka síce máš pravdu, ale u nás vo firme to funguje tak, ze mame minimálnu mzdu a odmeny ktoré udeľuje vedúci prevádzky. Kto si mesačne uplatňuje nzcd o to ma nižšie odmeny vedúceho. Čiže výplata rovnaká.
@marhulka13 ďakujem
Vyhlásenie normalne zruš a hotovo. Mzdarke je to jedno. Len to stihni do konca mesiaca, resp. pred spracovaním mzdy.
K daňovému bonusu si musela dokladat rodný list alebo údaje o dieťati. Ak si toto nedávala, bonus Ti nevyplatia. Uplatnis si ho v daňovom priznaní
@ivuska027 ďakujem pekne za radu
Ake pwniaze navyse ? 🤣vies vobec co to znamena? Ze budes mesacne platit mensiu dan a budes mat viac penazi . Ak si to uplatnis rocne budes mat menej penazi, vacsiu dan a preplatok doatanes az v aprili nasledujuceho roku. Tak chces? Ak ano, napis pisomne ziadost o zrusenie a od dalsieho mesiaca nebudu uplatnovat.