Výdavky na spoločné bývanie pred svadbou

milkadk
25. apr 2022

Ahojte.
S priateľom sme spolu rok, on má svoj byt, za ktorý spláca hypotéku už cca 7 rokov.
Chceme začat spolu bývať. Koľko a za čo mu mám mesačne prispievať resp.ako to máte vy?
Moja predstava je energie za byt plus strava na polku.

Hypotéku by si mal splácať on?

Prosím nejaké rady nemám moc predstavu o osamostnanení sa kedže som doteraz žila s rodičmi.
Ďakujem.

mogaa
25. apr 2022

@milkadk je to len na vás dvoch ako sa dohodnete....samozrejme záleží aj od príjmu oboch, ale byt je jeho, takže hypo by si mal platiť sám

stanulienkat
25. apr 2022

Tak ako pises.

ckatka
25. apr 2022

Toto je dosť zapeklita situácia... Pretože keď sa vezmete, ty nebudeš vlastniť nič. Len mu budeš platiť "podnájom".
Ja by som nešla do manželstva, kým nemáme vyriešené spoločne bývanie (spoločne v zmysle aj spoločne vlastnene). Ďalšia vec....ako riešiť financie ak prídu deti....treba sa dohodnúť vopred.
Podľa mňa fér by bolo, vyplatiť mu polovicu z hypotéky ktorú zaplatil, a prepísať byt aj zvyšok hypo na vás oboch. A ďalej riešiť financie ako "naše"

syslik81
25. apr 2022

sadni si s nim za stol a dohodnite sa ako si to predstavuje on a ako ty .. ak byt je len jeho bolo by dobre vziat este jeden uver a kupit aj daco tvoje a splacat spolocne oboje s tym ze tvoje sa da do podnajmu .. alebo vyplatit mu polovicu z jeho rokov a mat byt spolocne .. mozno snubenec uz ma ako taku predstavu a tak je iste najlepsie spolocne sa o tom porozpravat ..aj ako to bude ked budu deti a ty bez prijmu . a v spolocnom rozpravani potom pokracovat aj posvadbe etc.. tu ani jedna nepozna vase financne moznosti takze neaku extra odpovednedostanes

wade
25. apr 2022

Nerozumiem tejto teze, ze niekto niekomu splaca hypoteku. Ako to ma on poriesene na svojej strane, ci ma hypo, alebo vyplatil byt v hotovosti je irelevantne. Standardne, ak byvam v cudzej nehnutelnosti, tak platim najom + energie. Ja by som sa ho normalne opytal, aky si predstavuje najom a dokonca by som na nom trval. Inak budes na nom od zaciatku ekonomicky zavysla a neskor si to aj prenesies do manzelstva. A pred svadbou si financie vyjasnit.

liljana
25. apr 2022

Na zaciatku ako pises, polku z energii a polku stravy. Neskor sa mozte dohodnut inak, ci ta napise na LV a budete to splacat spolu

zuzanka.zuzu
25. apr 2022

@wade čiže ona má platiť nájom, aby neskôr nebola ekonomicky závislá? 😂 kks jaká logika 🙈

liljana
25. apr 2022

@wade Takze ona bude byvat v cudzej nehnutelnosti, platit komercny prenajom a spavat s prenajimatelom pre jeho modre oci. 😂 No na toto ziadnu nezbalis.

stanulienkat
25. apr 2022

@liljana aky prenajom? Najom. To je rozdiel. Urcite myslel cast.

zmrzlinka2021
25. apr 2022

@milkadk v manželstve sú peniaze spoločne, čiže máš nárok na polku splátok hypotéky, bez ohľadu z ktorého účtu to kto plati

stanulienkat
25. apr 2022

@ckatka vobec to nie je zapeklita situacia. Ona takisto nebude nic vlastnit, tak ako ani teraz nic nevlastni. Byvanie maju poriesene-partner zabezpecil. Platit bude cast najmu, nie prenajom.

wade
25. apr 2022

@liljana s tvojho prispevku som to pochopil tak, ze ma teda platit najom tym ze s nim spava? Ok..

liljana
25. apr 2022

@stanulienkat "ak byvam v cudzej nehnutelnosti, tak platim najom + energie". Najom je u mna pausal prenajimatelovi - komercny najom a energie su vsetky priame mesacne naklady za byt - vsetko, co sa plati spravcovi,...

didi2102
25. apr 2022

@milkadk ako píšu ženy,pol nájmu a na stravu, my e.to mali tak že sme začínali bývať kupoval sa byt,ja som bola po VŠ riešila som zmluvu v novej práci,pre banku nič moc tak si priateľ zobral byť na seba,hypo teda platil on a aj celé inkaso,bývali sme super modernej bytovke kde bolo necelých 100€, strava napoly,niekedy viac ja niekedy on, jeho príjem bol niekoľko nasobny môjmu,hypo splácal sám pretože kvôli hypo som sa ja nemohla napísal na LV , chcel aby aj ja som bola chránená a nesplácal niečo čo mi zatiaľ nepatrí

lejusinka
25. apr 2022

Porozpravajte sa vy dvaja hlavne. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja som neplatila priatelovi nic. Nakup sme platili kto isle do obchodu pripadne kto mal blizsie penazenku. Nikdy mi nic nevycital. Uz sme po svadbe. Byt je stale pisany stale na neho. Stale mu nic neplatim. Cakame babatko, ja kupujem vybavicku, nakupy plati uz len on kedze ja do obchodu nevladzem chodit, sem tam zajdem do dmky to si bud zaplatim alebo mi da penize. Uplne krasne nam to funguje, nikto nikomu nic nevycita, nelezieme si do uctov ani, nikomu nic nechyba, ak nema peniaze prave na ucte a treba daco zaplatit tak popyta mna, ak ja nemam hotovost a potrebujem vezmem od neho. A uz vobec a vobec mi nevadi ze nevlastnim ziadnu nehnutelnost. Niekto by povedal ze sme divny ale nam je to jedno, my sme sa takto dohodli a funguje nam to. Keby sme sa mali dotahovat o kazdy cent tak by sme sa uz davno rozisli.

tanyan
25. apr 2022

Toto si musíš vydiskutovať s partnerom. Existuje nekonečne veľa možností ako sa to dá a aj ako to môže nedobre dopadnúť. Vzájomná dôvera a rešpekt sú základ - ak chceš mať účtovne jasno, tak si určite pravidlá, podiely a sumy...
Mňa by nebavilo viesť si podvojné účtovníctvo pre domácnosť, obzvlášť keď príde dieťa...
S manželom sme začali bývať v mojom byte ešte pred svadbou, nikdy mi neprispieval na nájom ani na iné prevádzkové náklady. Réžiu bytu vrátane internetu a podobne platím z môjho účtu. Nákup platí ten, kto išiel do obchodu alebo kto prvý vytiahne kartu pri pokladni. Už pred manželstvom sme mali navzájom podpisové práva ku svojim účtom. Počas materskej a rodičovskej som dostala k jeho účtu kartu, aby sa nemuseli peniaze presúvať hore-dole. Vlastne ja platím väčšinou bežné a pravidelné výdavky a on dovolenky a ostatné jednorázovky a extra náklady (opravy áut a pod.)

nestastna21
25. apr 2022

My sme si zriadili spoločný účet na ktorý každý posiela iste percenta z príjmu. Z toho platíme všetky spoločne výdavky. Nie sme zobraty. Chcela som to tak ja, lebo som chcela vlastne peniaze ale zase som chcela, aby to bolo spravodlivé a nemohli sme si nič vyčítať. Pokiaľ ide o hypo, podľa mňa by si ju mal splácať sam minimálne do sobáša, potom by som to už neriešila.

stanulienkat
25. apr 2022

@liljana komercny prenajom,ked prenajima cudziemu cloveku nehnutelnost za radovo vyssie najomne. Cca 600-1000€. Nie polka najomneho cca 100e.

betulinka1
25. apr 2022

@milkadk energie +strava. Hypo urcite nie.

petamich
25. apr 2022

kedysi som sa nastahovala k partnerovi (teraz uz manzel) do jeho bytu, prispievala som mu polovicu nakladov na byt, nie na hypoteku - hypoteka jeho, byt jeho a posielali sme si rovnaku sumu na spolocny ucet a z neho sa platili nakupy, vylety...mali sme to tak do mojej rodicovskej a budeme to tak mat aj po nej 🙂 a planujeme aktualne kupu noveho bytu, kde uz budeme riesit spolocnu hypoteku a spolocnu nehnutelnost akurat sa muz prave rozhoduje, ci svoj byt preda alebo si necha a ak ho preda a investuje nemale peniaze do noveho bytu, tak mu cast darujem (aby sme ho vlastnili podielovo) - nam takyto model funguje, kazdopadne vela sme sa o tom rozpravali, najskor ked som sa stahovala, potom ked sme planovali dieta atd. dobry je akykolvek model, na ktorom sa dvaja dohodnu a vyhovuje im

lovela1993
18. jún 2022

@milkadk ahojte ako ste to vyriešili? Tiež mám podobnú situáciu, priatel má hypotéku na byt,chceme spolu bývať a mam taku predstavu že ja budem robiť nákupy, variť starať sa o domácnosť a energie na poly a hypotéku on . Záleží asi aj od každého príjmu. No ako nám to pôjde na ,,ostro,, uvidíme.

lily246
19. jún 2022

@lovela1993 problém je, že na konci on bude vlastniť byt a ty nič. Zober si buď úver na vlastný byt a prenajímaj ho alebo úver na priateľov byt a nech ste spolu na LV.

andrejkap123
19. jún 2022

@ckatka urcite by som na nikoho neprepisala byt ktoty som si sama kupila 7 rokov dozadu len za to ze mi zaplati polovicu splatok 😄…..

milkadk
autor
29. júl 2022

@lovela1993 ahooj 🙂 raz nakúpim ja raz on, všetko si zapisujeme a mesačne si urobíme sumár, všetko na polku.
Keď platil viac on rozdiel mu doplatím a naopak.
Energie tiež na polku a to je všetko. Hypo si platí sám.

lovela1993
29. júl 2022

@milkadk super nápad s tými zapiskami. A po svadbe to idete riešiť inak či stále takto?och tieto hypotéky... ťažko v tejto dobe

nicegirl369
31. okt 2022

@didi2102 inak je hlupost, ze si pisala, ze priatel si musel dat vlastnictvo bytu len na seba, lebo ty si ako nizkoprijmova nemohla splacat hypo. Kludne ste ho mohli spoluvlastnit. Ak ma banka na byt tarchu v podobe zalozneho prava, prijem tvojho partnera stacil na poskytnutie hypo, byt mohol spoluvlastnit ktokolvek, hoci aj jeho stryko alebo kamarat. To bynku nezaujima.

didi2102
31. okt 2022

@nicegirl369 vtedy to bral priateľ na seba lebo nám to schválili mega rýchlo,mal vysoký príjem pre banku zaujímavy, na LV som sa mohla dopísať až po vyplatení 50percent z ceny bytu, inak to banka blokovala ,manželia sme teda neboli, nám by hypo schválili aj kebyže ju berieme spolu,ale nižšiu a schvaľovanie dlhšie