Vycestovanie do Nemecka

katarina3344
3. feb 2017

dobrý večer mamičky, chcela by som vam opisať moju dilemu, problem. Manžel si našiel pracu v nemecku, musi si tam najsť ubytovanie a prihlasiť sa tam. my s ročnou dcerkou sme na slovensku. ale chceli by sme tam za nim chodievať na dlhšiu dobu, takže najmenej mesiac ak by sa dalo. len mam otazku, ja s dcerou by sme chceli ostať poistene tu, mame ešte nejake vyšetrenia ale nič zavažneho, no predsa len ide mi o nu aby mala zdravotnu starostlivosť. len neviem či je to možne ked budeme v nemecku a na slovensko budeme chodiť len zriedka, hlavne na kontroly a vyšetrenia. a či vlastne s tym aj nemci nemaju problem že by sme tam boli ako keby na dovolenke a či by sa dalo navštiviť aj tam doktora keby bolo nahodou treba. dakujem za rady, skusenosti a info

mrsbrown
3. feb 2017

s europskym poistenim mozes byt osetrena kdekolvek v eu,lekari maju na to formular,kde si to poistovne medzi sebou vybavia...

richardhudec
3. feb 2017

@mrsbrown ALE Slovenská zdravotná poisťovne prepláca za úkony len sumu rovnajúcu sa sume, ktorú by vyplatila na Slovensku. Lebo však to by potom všetci chodili na vyšetrenia do Viedne k lekárom keby to bolo také jednoduché :D

@katarina3344 Uzavrite sebe a dcére celoročné cestovné poistenie liečebných nákladov. Cena sa pohybuje na celý rok už od cca 30€/2 osoby a štandardne máte krytú maximálnu dĺžku vycestovnia 45 dní. Niektoré poisťovne majú trochu menej, niektoré viac, niektoré majú dokonca neobmedzné vycestovanie. Inými slovami, od každého vycestovania zo SR ste krytá poistkou prvých 45 dní. Keď sa potom napríklad len na deň vrátite do SR (teoreticky to musíte vedieť preukázať), tak to je v pohode.

No a cestovné poistenie vám nekryje samozrejme bežné preventívne a podobné vyšetrenia, ale v plnej miere hradí všetky akútne stavy - náhla vážna chrípka, ošetrenie úrazu a vlastne všetko čo si vyžaduje akútne ambulantné alebo nemocničné ošetrenie prípadne operáciu. 🙂

mrsbrown
4. feb 2017

@richardhudec dakujem za detail,ale ja som zas pochopila ze nemecke poistenie...radsej by som si dala pripoistenie k manzelovi a vyuzivala kontroly tam kde sa budem zdrziavat castejsie a este sa mi nestalo ze by som za akutne osetrenie platila. Nejedna sa o planovane vysetrenia a zakroky,ale o akutne... tiez urcite ostatne krajiny maju vyssie limity,nez slovensko...

katarina3344
autor
4. feb 2017

@mrsbrown to stači ked mame ten europsky zdravotny preukaz či sa to musi ešte nejako vybaviť na poisťovni?

katarina3344
autor
4. feb 2017

@richardhudec Dakujem za info a ešte sa opytam, stači take cestovne poistenie ktore sa da vybaviť aj v banke? raz sme take ročne mali cez Vub banku či radšej cez napr Alianz?

katarina3344
autor
4. feb 2017

A dakujem velmi pekne velmi ste mi pomohli 🙂

richardhudec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mrsbrown
5. feb 2017

@katarina3344 ked vas pojde muz pripoistit na poistovnu,tak nahlasi,ze chcete europske poistenie...budete mat vzadu vyplnene take policka... normalne fungujem kdekolvek na eu karticku...

katarina3344
autor
5. feb 2017

dobre dakujem 🙂

katrin21
5. feb 2017

no, pokial viem, v Nemecku je taky socialny system, ze ked tam pracuje, alebo je jeden clen rodiny, tak cela rodina ma vsetky vyhody, poistenie a vsetko.. Preto je take oblubene u imigrantov.... a preto sa tam postupne stahujju cele nie rodiny, ale rody....
ale prever si na zdr. poistovni, ako je to, lebo je pravda, ze nemozes byt nemocensky poistena v dvoch statoch, v jednom musis byt ako turista... vsetko ti ale povedia na pobocke, napis na infostranku tvojej poistovne

yanni
5. feb 2017

@katarina3344 Tak ked chces byt viac v DE ako na SK, tak sa prihlas v DE k pobytu, tak ako tvoj muz a nech was on (teba a dieta) prihlasi pod svoje nemecke zdravotne poistenie (tzv. Familienversicherung). Ak bude totiz robit v DE na lokalnu zmluvu (t.j. nejde cez nejaku firmy, ktora sidli na SK), tak sa musi poistit gesetzlich v nemeckej zdravotnej poistovni. A ty tym, ze si jeho manzelka a budes zit oficialne, cize budes mat pobyt nahlaseny, v DE, tak sa ty aj dieta mozete poistit zadarmo pod jeho poistku: Ale samozrejme v takomto pripade musiste slovensku zrusit.
Ked budete naopak na dovolenke na SK, tak vas osetria na nemecku kartu, kedze sa jedna o EU.

katarina3344
autor
6. feb 2017

Dakujem doležite info, len mame s malou ešte vyšetrenia v auguste no medzi tym by sme chceli isť do DE, o to mi ide lebo su to kontroly a tu už lekari vedia o čo ide, tam by to bolo zas od začiatku, preto chcem ostať s malou poistena tu. možno potom by sa to vybavilo

yanni
6. feb 2017

@katarina3344 tak to nie je ziadny problem. Na SK EU kartu (tu modru) mozes byt osetrena aj v DE zadara, ked by bolo nieco treba. Moj brat takto fungoval cele Master studium v DE. Chodil len na tu SK kartu, Hausrazt, ocny, zubar a dokonca ho v DE na tu kartu aj operovali. Po studiu zacal robit, tak uz si vybavil DE poistenie. Je to samozrejme, ked clovek uz zije niekde dlhodobe, ovela jednoduchsie.
Takze si kludne povybavuj lekarov na SK a potom SK poistku zrus a nech vas poisti muz pod seba a dalsie kontroly atd. mozes riesit v DE.

katarina3344
autor
6. feb 2017

@yanni dakujem velmi pekne, pomohli ste mi 🙂

9lf9
6. feb 2017

pokial sa s dietatom vycestuje zit mimo Sk treba si osetrit aj poberanie soc. davok na urade prace.

bebecko
6. feb 2017

@katrin21
Ano, ak je tam muz oficialne tak aj zena a babo su s nim automaticky poistene-mitversichert ALE v tom pripade musia byt zena a bejby odhlasene na SVK. Neda sa byt poistena oficialne zaroven v oboch statoch. Takze ak tam budete len vycestovavat aj ked na mesiac, tak staci ta modra eu karticka a oni vas osetria ak by nieco. Keby sa tam realne nahlasite na prechodny pobyt, treba si tam potom aj vybavit rodicovsky prispevok, pridavky na dieta atd.

bebecko
6. feb 2017

@yanni
Presne tak. Ale potom v DE treba vybrhat a vybavit aj vsetky davky

yanni
6. feb 2017

@bebecko automaticky nie je nic. Tiez sa to musi "beantragen". Bud hned pri prvotnom poisteni muza alebo "nachträglich", ked zena a deti pridu za muzom a oficialne sa prihlasia v DE na pobyt. Automaticky ani v DE nic nie je. Takmer vsetko je "auf Antrag".

yanni
6. feb 2017

@bebecko ano presne tak, aj vsetky davky. Ale to sa zatial nepytala. A k tomuto vsetkemu je tu uz jedna diskusia, tam sa dozvie vsetko, netreba zakladat nove.

katrin21
6. feb 2017

@bebecko hej, ved tak , ako som jej aj ja pisala. 🙂

katarina3344
autor
7. feb 2017

@bebecko dobre dakujem to potom vybavime zatial ostaneme ale tu poistene aj prihlasene