Dobrý deň, mám jednu otázku, ktorá ma zaujíma, keďže v najbližšej dobe budem mať exekúcie a tak skoro sa mi to nepodarí vyriešiť... Moja otázka znie, ak mi exekútor zablokuje účet bude sa mi dať vybrať z účtu to životné minimum alebo nie? Ak nie čo mám robiť? Životné minimum mi zo zákona patrí, ale, keď budem mať blok na účte bude mi táto suma uvoľnená? Dakujem.
@smile32833 životné minimum sa netýka finančných prostriedkov na účte. Životné minimum sa zohľadňuje napr pri zrážkach zo mzdy
@janka_23 to znamená, že mi nemusí ostať ani euro? Alebo, že mi pôjde vybrať teda tých 165 eur ?
@smile32833 ucet ti zablokuje cely
@loginexistuje lebo mne tam bude chodiť momentálne podpora v nezamestnanosti a teda ak mi zablokuje celý účet tak to znamená, že nič nebudem mať.
@smile32833 môžeš si z toho účtu vybrať jednorazovo 165 e. Ale musíš to urobiť v banke, bankomat ti peniaze nedá a ani kartou nezaplatis
@janka_23 fuha ďakujem tak aspoň 165 lepšie ako nula.
@smile32833 ale to je iba jednorazovo počas trvania exekucie
@smile32833 Súdny exekútor môže exekučným príkazom postihnúť dávku v nezamestnanosti. Spôsob výpočtu zrážok je presne stanovený a je presne stanovená suma, ktorá musí byť povinnému vyplácaná z dávky každý mesiac.
Nie je podstatné, či si dávku dáte zasielať poštou, alebo na účet. Súdny exekútor zašle exekučný príkaz priamo na úrad, ktorý rozhduje o výške dávky, ktorá Vám bude vyplácaná a Vám príde už zrazená dávka.
@janka_23 ďakujem krásne za info 🙂 nejak prežijem aj s tým málom čo dostanem potešilo ma, že aspoň nebudem na nule.
@smile32833 zmeň si spôsob vyplácania. Lebo ak ti to zrazia v soc poisťovní a na účet ti pošlú sumu po vykonaní zrážky prídeš aj o to. Odporúčam komunikovať s exekútorom a skúsiť sa dohodnúť aby k zrážkam neprišlo
@janka_23 dobre budem musieť ďakujem.
@janka_23
@smile32833
Zostatok po zrážke pri zdroji už exekúcii nepodlieha. Teda ak dávku zrazí SP a zvyšok pošle na účet, tento zvyšok už exekútor nemôže postihnúť. On však nevie, aké zdroje sú na účte, preto je to administratívne náročnejšie zo strany povinného.
@draik presne preto som jej odporučila zmeniť spôsob výplaty dávky keďže exekútor nevie aké peniaze chodia na účet a tým pádom by prišla aj o to co jej po zrážke príde na účet. Pripadne môže zdokladovat exekútorovi ze peniaze ktoré jej tam chodia sú zo soc p, z ktorých už raz zrážka vykonaná bola.
@smile32833
Exekúcii na účte nepodlieha čiastka 165 eur.