Vybavenie invalidného dvochodku

vikuus
31. aug 2024

Dobrý deň. Vedela by ste mi poradiť ako sa vybavuje invalidný dvochodok?
Mám problémy z úzkosťami, depresiami, traumu zo straty dieťaťa. Nedokážem normálne fungovať. Pamäť mi neslúži.

kacena4
31. aug 2024

cez psychiatra potrebujes od neho spravu na posudkovu komisiu a potom zajdi do soc. poistovni a vsetko ti vysvetlia

vikuus
autor
31. aug 2024

@kacena4
Ďakujem za koment.
Ku psychiatrovi sa objednáva akú k lekarovi? až na mieste poviem aký mám problém? Alebo sa budú pýtať cez telefón čo potrebujem? Ku psychiatrovi mám ísť priamo s požiadavkou o invalidný dvochodk alebo mu mám povedať svoje ťažkosti a on sám navrhne invalidný dvochodok?

marsmykkok
31. aug 2024

@vikuus dobré by bolo keby si u psychiatra v liečbe nejaký čas a je zrejmé že aj napriek liekom stav nie je taký, že by si mohla pracovať. A psychiatra netrápi z čoho ty žiješ, on ti ID nenavrhne, ale požiadaš ho, že ideš vybavovať ID a on ti napíše správu k ID kde popíše ťažkosti a ako ťa to obmedzuje. Tie správy majú niektorí psychiatri spoplatnené, platí sa 20-30 eur.

vikuus
autor
31. aug 2024

@marsmykkok
Práveže som nebola u psychiatra ešte nikdy. Nevediem nijakú správu. Dá sa to aj tak vybavit? Lieky neberiem.

snehulak77
31. aug 2024

Musíš ísť ku psychiatrovi ale s cieľom sa liečiť, nie vybavovať dôchodok. Ako prvé ťa nechá na PN, aby si sa dala do poriadku. Nastaví liečbu. Na PN môžeš byť aj rok, takže za ten čas je šanca, že ti liečbu nastaví. Možno potom ani nebudeš musieť žiadať o dôchodok a budeš môcť normálne fungovať, to uvidíš ako bude. Ku psychiatrovi žiadanku nepotrebuješ. V telefóne len povieš, že máš problémy a úzkosti, sestrička nebude vyzvedat. To ostatné povies lekárovi.
Alebo môžeš nastúpiť nemocničnú liečbu, ak majú miesto. Dohodni sa s lekárom
Veľa síl

vikuus
autor
31. aug 2024

@snehulak77 som na materskej. Ťažké na Pn má nenaha

sense
31. aug 2024

@vikuus musíš sa najprv začat liečiť , dodržiavať liečbu a na základe posudkovych správ sa rozhodne či ti bude alebo nebude Invalidný dôchodok priznany

snehulak77
31. aug 2024

@vikuus ak si na materskej, tak ešte lepšie. Nemusíš sa ponáhľať, lebo teraz ti ten príjem zrejme chýbať nebude, keďže náhradu príjmu máš. Buď v pohode, začni sa liečiť a časom uvidíš, čo a ako. Potom požiadas lekára o posudok, na sociálke ti vysvetlia postup.

zmrzlinka2021
31. aug 2024

@vikuus určite musí dlhodobejšie prebiehať liecba

zmrzlinka2021
31. aug 2024

@vikuus možno po nejakom čase liečby budeš na Tom podstatne lepšie a budeš môcť pracovať.

kacena4
31. aug 2024

@vikuus a liecis sa u psychiatra? ak nie ID nedostaneš. z akeho dovodu chces ID ked nechodis k dr. nemas potvrdenu dg. neliečis sa!? az po dlhodobej kiecbe ak nezabera a stav je nestabilny mozes poziadat o ID

alex49
31. aug 2024

Musíš byť liečena u lekára. Nemôžeš si sama diagnostikovať depresiu a pýtať si invalidný.

mamina7070
31. aug 2024

nemas diagnozy na ID nie si v dlhodobejnliecbe a nebola si na psych hospitalizovana o ID ani neuvazuj priorita by mala byt pre tebéa dostat sa do ok stavu ak potrebujes psychiatra objednaj sa k nemu

stanulienkat
31. aug 2024

To by bolo 20% populacie na ID.

iv007
31. aug 2024

Neviem kolko mas rokov, ale na vyplacanie ID musis mat odpracovanych xy rokov a platene dochodkove poistenie. Predstavujes si to jednoducho a najma sa zatial vobec neliecis.

nikolca
31. aug 2024

@vikuus id ti nepriznaju musiš sa u psychiatra liečiť dldhodobejšie musiš mať stanovenu diagnozu a aj hospitalizaciu takže id ti nik v tvijom pripade neprizna

zuzap33
31. aug 2024

@vikuus no ID ti nikto nato neprizna. Neluecis sa dlhodobi, neberies lieky, nebola si hospitalizovana. Pozri na na internete kolko % davaju na psychiatricke diagnozy dochodok a aky stav musi byt. Momentalne ti dr ani ziadost nepoda. Invalidny na psychiatricku diagnozu je bud z mladosti alebo ako u teba dlha liecba a jasna diagnoza

zmrzlinka2021
31. aug 2024

@stanulienkat nechápem že ty ako zdravotacka toto napíšeš. Vždy je to od prípadu k prípadu. Ja sa tiež liečim ale plnohodnotné fungujem. Ale poznám veľa mladých ľudí, ktorých vždy v skúšobnej dobe vyhodia, hlavne pri manio depr poruche.

stanulienkat
31. aug 2024

@zmrzlinka2021 presne ako píšeš, je to od prípadu k prípadu. A keďže autorka ani len nenavštívila lekára a o liečbe ani len nehovoríme, je miziva šanca, aby uspela pri vybavovaní invalidného dôchodku. Ludia ktorí navštevujú pravidelne odborného lekára a dlhodobo sa liečia, takisto sa k invalidnému dôchodku nedostali. A priznajme si, že depresie, alebo úzkostné stavy má v dnešnej stresujúcej dobe kde kto.
A na Slovensku máme veľmi benevolentný systém. 10 000 ľudí su na invalidných dôchodkoch, ktorí plnohodnotne pracujú, nemajú ani len sťažené pracovné schopnosti.

januska12323
31. aug 2024

Na samo diagnostikovanie sa žiadny dôchodok nedáva. Máš sa liečiť u lekára na to určeného.

zmrzlinka2021
31. aug 2024

@stanulienkat na bežnú úzkosť ID nedostaneš, musíš mať fakt ťažký stav a niekoľko ročnú liečbu. Nechápem prečo autorka už dávno nevyhľadála doktora

mogaa
31. aug 2024

@vikuus ID ti neschvália, nie si liečená u psychiatra....tam treba liečbu, nie ID.....

rozculena
31. aug 2024

nemám slov

123kika1234
2. sep 2024

@vikuus vy ste si urobili samodiagnostiku a chcete už ID? Akože chápala by som keby ste po hospitalizácii na psychiatrii, alebo k nejakému chodíte..

123kika1234
2. sep 2024

A to hovorím ako niekto, kto je na ID s psych. diagnózou.

nikolca
2. sep 2024

Aj ja som na id s psych.diagnozou ale liečim sa20 rokov a som na plnom id