VŠZP - premlčacia doba

12. dec 2022

Na Slovensku nežijem desať rokov, som riadne odhlásená zo zdravotnej poisťovne. Teraz mi prišiel dopis v ktorom ma vyzvali, aby som preukázala kde si platím ZP (trvalý pobyt na Slovensku, prechodný mám v zahraničí). Bez väčších problémov som preukázala zahraničie, až na jeden rok, konkrétne rok 2016, ten mi chýba.
Takže buď to doplatím alebo sa môžem odvolať na premlčanie pohľadávky? Ak teda premlčaná je, čo som zisťovala, tak doba premlčania je 5 rokov, čo spĺňam.

tanyan
12. dec 2022

Nemala si v tom čase dieťa mladšie ako 6 rokov? V tom prípade by si mohla dané obdobie mať pokryté kategóriou "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" (v prípade splnenia podmienok) a poistné by bolo hradené štátom.
Pokiaľ sa nič nemenilo, tak je potrebné splniť si oznamovaciu povinnosť a následne ti vypočítajú dlžné poistné, na ktoré môžeš podať námietku premlčania.

autor
12. dec 2022

@tanyan Nemám deti. Bola som v zahraničí, tam som si platila zp, ale zrovna ten rok 2016 nemôžem nikde nájsť.
A je to teda premlčané?

tanyan
12. dec 2022

Premlčanie nevzniká automaticky. Najskôr musí byť na dané obdobie poistencovi pridelená kategória (zamestnanec / samoplatca / poistenec štátu...). Následne sa vystaví predpis platieb a až potom je možné podať námietku premlčania, ktorá je v prípade splnenia zákonných podmienok uznaná.

https://www.ske.sk/home/nebudte-nasim-klientom/
...
Dlhy, ktoré vznikli od 1. 1. 2005, sa premlčia do piatich rokov.
...

autor
12. dec 2022

@tanyan Ďakujem pekne za pomoc 🙂

n0r0
31. aug 2024

@tanyan ahoj prosím mám skoro podobný problém, ako je to s premlčaciou dobou prosím? 5 rokov spätne... nakoľko nejak im nesedí obdobie počas štúdia VŠ

tanyan
31. aug 2024

@n0r0 Áno, 5 od splatnosti alebo úhrady.

n0r0
1. sep 2024

@tanyan ďakujem krásne, píšem ešte správu..