Dobrý deň,
Stala sa mi taká vec so zdravotnou poisťovňou, ktorú si neviem vysvetliť ako je to možné že môžu robiť takéto niečo. Vo Februári som si kúpil ročné cestovné poistenie s tým že som to zobral do poisťovne a oni ma odhlásili. Po cca 3-4 mesiacoch som rozmýšľal že si popri ceste privyrobím a tak som si našiel ponuku práce, ktorá mi veľmi sadla. Práca bola remote. No potom nastali problémy...Zdravotná poisťovňa si pýta odo mňa sumu ako samoplatca od začiatku trvania cestovného poistenia do začiatku kontraktu, čiže cca 270 EUR. Pretože som porušil nejaký zákon, ktorý hovorí že počas 6 mesiacov sa ja nemôžem vrátiť na Slovensko. No to sa nestalo pretože bola práca remote, lenže sídlo firmy bolo na Slovensku a to je ich argument. Lenže ja som sa nevrátil na SK. Tak som bohužiaľ musel zrušiť kontrakt. A ďalšia facka prišla od poisťovni že od konca kontraktu znova začína plynúť tá 6 mesačná lehota. Čiže napríklad plánujem sa vrátiť domov v Septembri a nájdem si prácu na SK v Septembri tak ja znova musím doplatiť ako samoplatca od konca kontraktu do septembra čiže by to bolo ďalších 270 eur cca. Najhoršie je že v poisťovni každý hovorí niečo iné. Povedali že jediná možnosť je zamestnať sa v zahraničí alebo doplatiť ako samoplatca. Ďakujem pekne. Lenže to mi nedáva zmysel, pretože ja som sa fyzicky na SK nenachádzal od konca toho kontraktu dajme toho Septembra tak prečo by som mal platiť. Potom už len by som musel čakať do decembra kedy tá ich 6 mesačná lehota, ktorú znova aktivovali skonči. Som z toho smutný a sklamaný že mladý človek si chcel privyrobiť počas cestovania s tým že sa potom vrátim na SK, lenže to takto dopadlo. Vedel by mi niekto poradiť prosím? Rozmýšľal som aj napísať na centrálu VSZP s tým že to proste logicky nedáva zmysel. Ďakujem pekne
Rozum sa mi zastavuje…
@alenah31 Dobry den, dakujem za odpoved. Na Slovensku existuje taka moznost ze pokial cestujete do zahranicia na obdobie viac ako 6 mesiacov tak mate moznost sa odhlasit zo zdravotnej poistovni s tym ze musite predlozit zmluvu o komercnom (cestovnom) poisteni, ktora vas kryje na obdobie viac ako 6 mesiacov (Uniqua, Allianz, Generali atd).
@petoperpetle94 už to platí aj pre cestovanie? To platilo pri štúdiu v zahraničí trvajúcom min. 6 a viac mesiacov a čo viem doklad komerčného poistenia napr. komerčné poistenie liečebných nákladov (cestovné poistenie) sa dokladovalo k ČV o verejnom zdr. poistení do 31.1.2022. Potom si zrejme niečo zle vypísal/a v tom ČV.
@petoperpetle94 neviem odkiaľ máš takéto informácie ale nie je to pravda. Komerčné poistenie nemá absolútne nič spoločné so zdravotným poistením ktoré je povinne zo zákona. Keď si chcel cestovať nemal si dovod odhlasovat sa na SK z poistenia.
@janka_23 Poistenci s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí pracujú v zahraničí alebo odchádzajú do cudziny na dlhodobý pobyt (6 a viac mesiacov), nemusia na Slovensku platiť verejné zdravotné poistenie. Musia to však svojej (slovenskej) zdravotnej poisťovni do 8 dní odo dňa odchodu oznámiť a preukázať.
@petoperpetle94 to nie je pravda. Pri odhláseni z poistenia na Slovensku musíš preukázať v akej krajine a kto bude za teba platiť poistné. Keďže zdravotné poistenie je povinné zo zákona.
@janka_23 nie vždy. Ale on/a si to pletie. Pokiaľ napr. dlhodobo v zahraničí študuješ - tam sa odhlásiť môžeš. V inej krajine získavaš tzv. štatút rezidenta. Odhlásiť sa naozaj môžeš aj pri dlhodobom pobyte v zahraničí presne ako píše - ak je to 6 a viac mesiacov. No len samotný pobyt v zahraničí ako taký nestačí. Tiež preukazuješ, kde sa dlhodobo zdržiavaš a že si tam zdravotne poistený/á - a keďže nie všade je verejné zdravotné poistenie povinné, preukazuje, že si platí aspoň nejaký základný balík hoc aj komerčného poistenia v inej krajine. . Do 31.12.2022 si sa muselo ešte preukázať aj iným - nejakým komerčným poistením uzatvoreným na SVK. Oni mu odhlášku kľudne vziať mohli, ale keď ho išli reálne v systéme odhlásiť pravdepodobne zistili, že nemá všetky podklady k odhláške a neodhlásili ho - o tom ho ale určite informovali.
@petoperpetle94 keď dodatočne preukážeš, že si v zahraničí pracoval/a - čo píšeš, že áno a bol tam aj zdravotne poistený/á, zdravotná poisťovňa na Slovensku registráciu za uvedené obdobie spätne anuluje, dlh na poistnom vystornuje a nebude ho vymáhať.
@alenah31 áno, je to presne ako píšeš. Ja som o štúdiu v zahraničí ani nepísala pretože to dotyčný nespomínal. Na Slovensku zdravotné poistenie povinne je a keďže ma stale trvalý pobyt na SK musí preukázať kto za neho tie mesiace co bol odhlásený poistné platil. Keďže pracoval nebude mať problém, ak by nepracoval a len cestoval tak by sa musel spätne nahlásiť ako samoplatitel a poistné si zaplatiť nakoľko komerčné poistenie nestaci
@janka_23 tak nemusí sa hlásiť spätne ako samoplatiteľ len na SVK - pokiaľ je v krajine kde sa nachádzal zdr. poistenie lacnejšie - základné balíky môžu kľudne vyjsť menej, vie si to obdobie v zahraničí keď nepracoval a len cestoval doplatiť tam a na SVK doloží iba doklad o období poistenia. Ale rozhodne to nefunguje tak ako si myslí on/a.
@petoperpetle94 Čo má tvoje cestovné poistenie s povinným zdravotným poistením? Že ty cestuješ a nie si fyzicky na Slovensku je pekné, ale povinné zdravotné poistenie platíš stále - každá mesiac - minimálne povinný min. mesačný odvod ako samoplatca vo výške cca 90@/mesiac. Nie si povinný ho zaplatiť len vtedy ak sa v zahraničí oficiálne zamestnáš - teda na zmluvu (či už TPP alebo brigáda) a tou do svojej poisťovne na Slovensku doložíš/preukážeš, že povinné zdravotné poistenie v tom a tom období je za teba platené v inom štáte čiže na SVK ho platiť nemusíš.