Všetky náklady bytu v osobnom vlastníctve

sintiavr6
16. mar 2017

Dobrý deň chcela by som sa vás opýtať. Teraz chceme s priatelom kupiť byt. Majitelia to majú v osobnom vlastníctve. A chcem sa spýťat že aké sú tam mesačné náklady ale už zo vetkým. že ked máte to v osobnom vlastníctve aj vtedy sa platí okrem inkasá ešte aj nájomne? dakujem

janetka6
16. mar 2017

Ahoj.
náklady:
nájomné ( u nás Bytterm Žilina) - je v tom zahrnuté kúrenie, voda, fond opráv
elektrická energia
plyn - pokiaľ je plyn do bytu privedený
internet
TV

dorottka
16. mar 2017

tak tak ako napisala Janetka, TV je inak nutna polozka, aj ked ju nahodou nemate, na SIPO uvedene ako koncesionarske poplatky. A este sa potom plati raz rocne odpad a dan z nehnutelnosti.

sintiavr6
autor
16. mar 2017

@janetka6 dakujem.....potom kolko platite mesacne?

dorottka
16. mar 2017

@sintiavr6 to stale zalezi od milion faktorov, aku spotrebu mate, aky je fond oprav, aky velky byt atd atd

majusqa77
16. mar 2017

@sintiavr6 3izbak, 4 osoby, cca 200 eur mesacne. Plus telka, internet, rtvs, cca 30 eur elektrina a 5 eur mesacne plyn

oriesocek
16. mar 2017

no je toho vela... sice mas byt v osobnom vlastnictve, ale my platime fond opráv (ten moze byt aj dost vysoky, ked sa dom rekonstruoval a je uver - my platime cca 100 eur mesacne, platby za vodu a stocne, teplo, odpad a pod... - preddavok správcovi, elektrinu a plyn máme separé (plyn je za ohrev vody a varenie, kedze kurenie mame centralne), internet, TV, poistky, dan z nehnutelnosti

sintiavr6
autor
16. mar 2017

lebo mi chceme na hypotéku len 2 dospeli.....a či by nám vyšlo do 300 eur ale už aj s hypotekou

oriesocek
16. mar 2017

@sintiavr6 nevieme aka vysoka bude hypoteka a kolko budes platit za spravu bytu a energie. a ani to nebudeme vediet. vyska mesacnej splatky - banka, a vyska poplatkov za byt - majitel bytu.

moni244
16. mar 2017

Ale to sa neda len tak vypocitat, to nie je jednotna tabulka, podla ktorej vsetci platia rovnako

sintiavr6
autor
16. mar 2017

@oriesocek tak hypoteka okolo 150 eur bude....

stratilikova
16. mar 2017

@sintiavr6 na mesačné náklady sa opýtaj priamo majiteľov bytu, nemajú dôvod to tajiť, je to normálny dotaz záujemca o kúpu....tu ti budú ženy písať rôzne sumy a to ti je úplne nanič....

oriesocek
16. mar 2017

@sintiavr6 musis si zistit u majitela bytu kolko za co plati a ak budes mat inu spotrebu, tak to moze byt vo vasom pripade vyssie/nizsie. napr my platime za byt (poplatky energie, internet, TV a pod.) cca 300 eur (to je bez hypoteky). kazdy to ma ine. byt ma cca 90 m2, stare mesto, bratislava.

sintiavr6
autor
16. mar 2017

@stratilikova no opytali sme sa a hovoril že okolo 130 eur a už sú v tom aj opravy.

dorottka
16. mar 2017

@sintiavr6 okej, ale prirataj k tomu elektrinu, plyn, koncesie, internet. Do 150e sa malokto zmesti, najma ak su tam dve osoby.

alilka
16. mar 2017

@sintiavr6 no my to mame takto..napisem ti presne sumy,lebo vidim,ze k tomu si sa este od nikoho nedopracovala..:D hypoteka-160,najomne-140,elektrina-40,plyn-7,RTVS-5,telka+internet-24..cize dokopy to mas 376..sme dvaja zatial..🙂

sintiavr6
autor
16. mar 2017

@alilka dakujem ti pekne.... a za to nájomne prečo sa platí? ked máš v osobnom vlastníctve?

lily39
16. mar 2017

4izbak v osob.vlast.- preddavky spravcovi- "najom"( voda,kurenie,spoločne svietenie,fond oprav...) -170e. elektrina-36e, plyn 5e (mame iba sporak na plyn), necelych 5 e- rtvs, internet+ tv -20 e. takže spolu cca 236 e. ( 2 dospeli,dve deti)

alilka
16. mar 2017

@sintiavr6 to najomne je to co pisali aj baby..tepla studena uzitkova voda,fond oprav,vytah,a dalsie kvantum bludnych veci..my sme v 3izbaku,som zabudla dodat..68m stvorcovych..lebo aj od toho sa ti samozrejme odvija ten najom..kedze pod neho spada,aj ustredne kurenie..🙂

sintiavr6
autor
16. mar 2017

dakujem vam velmi pekne

miruska951
16. mar 2017

Ahoj My platime 120 najom, 20 elektrika, 5 plyn, 5 telka a internet, 5 Rtvs Ale mavame prepatky aj na najme aj elektrike aj na plyne. Najom musis platit aj ked mas v OV v najme je predsa teplo, voda, udrba a ine veci

mija22
16. mar 2017

@sintiavr6 tomu sa hovori "najomne" len hovorovo. Oficialny nazov je Zalohovy predpis spojeny s uzivanim bytu / nebytového priestoru....
To ze mas svoj byt je sice pekne, ale minas vodu, teplo, ohrev vody...platite fond oprav platite elektrinu na schodisku, vo vytahu, poistenie celej budovy. Spravca si berie cca 5 eur (niekde isto viac) za to ze sa vam o to cele stara....po financnej stranke, účtovníctvo, neplaticov.
Okrem tohto "nájomného" resp vyjadrime sa ze zalohoveho predpisu potrebujes v byte elektrinu, mozno plyn...tv, internet v dnesnej dobe ze ano. A dalej ako uz pisali aj vyssie budes raz ročne mestu platit dan z nehnuteľnosti kedze si vlastnikom toho celeho a vyvoz odpadu

stratilikova
16. mar 2017

@sintiavr6 no tak potom si odpoveď dostala úplne najpresnejšiu 😉
Inak samozrejme, že pri byte v OV sa už neplatí nájomné, len mesačné zálohove platby za služby, ktore ti tu už vyššie baby napísali.

majka99999
16. mar 2017

@sintiavr6 este sa spytaj na elektrinu, plyn, telku a internet, a kolko platia odpad a dan za nehnutelnost - to je raz rocne. Plus k hypoteke budete zrejme mat poistenie pre banku (my to mame 75 rocne).

moni73
16. mar 2017

@sintiavr6 tak ešte raz aj ja. Náklady spojené s užívaním bytu, hovorový nájomné. Mesačný zalohovy predpis, tj predpokladané náklady na mesiac - preto sa robí raz ročne Vyuctovanie. "nájomné" zvyčajne najvyššia položka príspevok do fondu opráv (v súčasnosti vo väčšine domov 0,5-1 €za meter štvorcový a maličký poplatok za balkón), odmena správcovi (od cca 7-12€), poplatok za ohrev vody, poplatok za kúrenie, poplatok za studenú vodu, smeti, upratovanie, elektrina spol.priestorov, výťah, poistka. Kubík studenej vody 2,229€, teplej medzi 12-14€.

Baby, smeti platíte mesačne.
Povedal správca😀. Howk

lily39
16. mar 2017

este pridam- ročnu daň- cca 15 e, smete- u nas- 25 e na osobu( platime raz ročne,vačšinou v maji ) . a poistka na byt - tiež raz ročne - okolo 80e.

mija22
16. mar 2017

@majka99999 to nie je poistenie pre banku, ale poistenie bytu....to banka vyzaduje, resp ma ako podmienku poskytnutia hypotekarneho uveru, ze byt musi byt povinne poisteny....pre rozne pripady co by sa mohli stat. Najlepsie je vsak mat poisteny len byt ale aj domacnost (ak vytopis susedov alebo ta vykradnu, tak len poistenie vnutra bytu vykryva taketo škodove udalosti

moni73
16. mar 2017

@sintiavr6 to vyššie platíš správcovi. Okrem toho platíš plyn, elektriku, koncesie, poistku bytu - to je už snáď všetko.
A ako baby písali, pýtaj sa bývalého majiteľa a šetrí na teplej vode a kúrení (to sú vysoké položky, ktoré môžeš ovplyvniť)

dorottka
16. mar 2017

Tak tak, byvat nie je lacny spas a ked si k tomu priratate dan z prenajmu, amortizaciu zariadenia a mozne problemy (ktore su skoro furt), vyjde, ze ani prenajimat cudziemu nie je casto az taka ryza, ako sa rado traduje, ze 'platit majland cudziemu do vrecka' 🙂.

sasa1310
16. mar 2017

@dorottka no v BA platíš majland cudziemu do vrecka. 2 izbový prenájom cca 500 eur a pod. ceny
@sintiavr6 a čo čakáš, že zaplatíš hypotéku a to je celé?
že prečo ešte platiť nájomné? a vodu a smeti a celkovo kúrenie, výťah, spoločné priestory kto za teba zaplatí?
Ono ťažko sa tu budeš pýtať, každý to má ináč aj čo sa týka u susedov a nie ešte v inej časti mesta, poprípade okres.
V prvom rade budeš mať vyrátané podľa toho koľko osoba/mesiac vás bude. Potom m2 a to sa vyráta + vaša spotreba vody + kúrenie + plyn + smeti + spoločné priestory + fond opráv
Potom sa zvlášť platí elektrina, koncesionárske poplatky, internet, TV.
My sme 3 izbák a platíme len nájomné 250 eur + hypotéka

dorottka
16. mar 2017

@sasa1310 jj vysoke to je, to netvrdim, casto dost prehnane. Ale dan z prenajmu je celkom vysoka plus ked ratas s tym, ze skoro stale podnajomnici nieco znicia, plus sa zakupene veci opotrebuvavaju (pracka, atd.), ... no neviem, tu v KE mi vyslo, ze by som pri ferovej cene mozno zarobila maximalne 30e na byte plus furt treba daco riesit (nedovolene vymenene zamky, ofrkana popisana stena, poskriabane podlahy, dodrbana linka, platby neskoro alebo vobec, vyhodit ale nemozes len tak lahko, vyrovnania moznych nedoplatkov sa uz nedockas), ja sa ani necudujem, ze si daktori najomcovia vyberu dopredu 'bolestne' :D Su aj slusni ludia, ale to na 'pohovore' uprimne nezistis, a najblizsie ak budem nieco prenajimat si uz radsej tiez dam prirazku, lebo sodoma gomora. Ale to je uz mimo temy, len som chcela doplnit 🙂.