Všeobecná zdravotná poisťovňa

jasmika
15. júl 2013

Maminky... zakladám túto tému,lebo neviem ako ďalej... hneď potom to zmažem, nech to tu nezavadzia. Ide o zdravotnú poisťovňu. Môj muž pracuje od apríla 2012 v rakúsku ako zamestanec. Od vtedy nás automaticky pripoistili k nemu v rakúsku. Nijako som to neriešila,však my sme žili na slovensku a on chodil na týždňovky. Teraz od apríla sme sa presťahovali do rakúska aj s dcérkou a chceli sme si tu urobiť prechodný pobyt, no neviem vyšiel z toho trvalý pobyt-ale to nevadí. Tiež som to ešte neriešila,lebo sme si mysleli že nám prídu kartičky poistenca z rakúska ked tu už máme aj trvalý pobyt. No nič nám neprišlo tak sme boli na poisťovni a vraveli že najprv musíme priniesť papier že na slovensku sme zrušili poistku a potom na základe toho nám vydajú kartičky. Tak som volala na SK VZP že ako zrušiť tu poistku a oni mi povedali že na internete je tlačivo ktoré treba vyplniť a poslať spolu s nejakým dokladom od rakušanov-že tu máme poistku. No a teraz ked kukám do toho tlačiva tak tam sa píše taká kolonka: Potvrdenie poistenca: Dátum podania odhlášky a vedľa Dátum zániku poistenia a pod tým malým písmom: Toto oznámenie podávam na splnenie oznamovacej povinnosti v zmysle zákona (bla bla). Zároveň prehlasujem, že som oboznámená s povinnosťou nahlásiť do ôsmich ní akkoľvek zmenu za moju osobu, ktorá by mala vplyv na platenie poistného na verejné zdravotné poistenie obzvlášť na ukončenie povinnosti štátu. Prehlasujem, ž uvedené údaje sú pravdivé a zodpovedajú skutočnosti. ..... - a teraz pomooooc . Ja mám na slovensku ešte predlženú materskú do 6 rokov tú neplatenú. No a teraz neviem ako to urobiť..ako nechcem platiť žiadnu pokutu,ale chcem to zrušiť a mať pokoj. Do práce tu zatiaľ nechodím, lebo dcérka pôjde od septembra do škôlky tak potom budem niečo hľadať...Prosím pomôžte mi ako z toho vyjsť dobre... alebo niekoho kto pracuje vo VZP a mohol by mi poradiť..

jasmika
autor
15. júl 2013

Halo.. je tu niekto kto by mi poradil

janka2501
15. júl 2013

ahoj, najlepsie by bolo zajst priamo na pobocku poistovne a vysvetlit co mas aky problem, ved tam by ti mali povedat ako dalej postupovat..... takto ti asi nik nevie poradit..

trish31
15. júl 2013

@jasmika nerozumiem co chces zrusit.Chces si to zrusit poistenie?

jasmika
autor
15. júl 2013

@trish31 potrebujem si zrušiť poistenie na slovensku... a bojím sa že mi vypália pokutu..že som to mala spraviť skôr
@janka2501 no ved to aj urobím, len nechcem dostať pokutu..tak neviem ako im to zdôvodniť že to ruším až teraz..či sa nedá z toho nejako vykľučkovať 😅

janka2501
15. júl 2013

Chod na pobocku a nakolko mas este predlzenu matersku tak za teba plati stat odvody. Popytaj sa co stym. Ci sa zrusit ku dnu nastupu dietata do skolky. Bud mila na ne a urcite ti nedaju pokutu. Vysvetli im co a ako je. Vezmi sebou tlacivo.alebo ho tam s nimi rovno vypis. Dopadne to dobre. Uvidis. Len musis ist osobne.

trish31
16. júl 2013

@jasmika no pokia si si neplatila poistenie a uz si bola v zahranici a neodhlasila si sa,tak budes platit pokutu

jasmika
autor
16. júl 2013

@janka2501 no budem sa snažiť. jedine tak..ale na slovensko sa dostanem až začiatkom augusta...tak som pýtala sestru nech sa mi tam skúsi spýtať... čo robiť.. musím to nejako vyriešiť..ja verím že sa to nejako dá urobiť aby som nedostala pokutu..

renab
16. júl 2013

neviem, ale keď ešte nemáš kartičky poistenca z rakúska, nie je to akoby si tam poistená nebola? zruš poistenie na SK a k nasledujúcemu dňu ti vydajú kartičky v rakúsku.

janka2501
16. júl 2013

@jasmika
Neboj ono sa to vyriesi. A bez pokuty... August mas zachvilu,tak tam pojdes osobne. A nieje na skodu ked sestra vyzisti co ta caka. Aspon budes nachystana. Drzim palce nech to dobre dopadne 🙂